Potrivit unui studiu recent, anumiti aditivi alimentari pot afecta bacteriile intestinale, determinand inflamatie intestinala si dezvoltarea unor boli cronice. Oamenii de stiinta au pus sub lupa emulgatorii.
Acestia sunt adaugati la prepararea multor alimente procesate − printre care inghetata si produsele de cofetarie − cu scopul de a le imbunatati textura si a le conserva pentru mai mult timp. In cadrul studiului, cercetatorii au folosit o instalatie speciala de laborator care simuleaza perfect intestinul uman, inclusiv bacteriile sale. Ei au adaugat doi emulgatori, carboximetilceluloza (E466) si polisorbat-80 (P80 sau E433), la o simulare a continutului intestinal normal. Adaosul a provocat o crestere dramatica a unui marker al inflamatiei intestinului. Continutul modificat (din instalatia de laborator) a fost apoi implantat unor soareci care nu aveau flora intestinala proprie.
Evitati alimentele procesate!
S-a constatat ca soarecii au dezvoltat, de asemenea, inflamatia intestinala si au prezentat semne ale sindromului metabolic, un grup de conditii care include obezitatea, glicemia marita si rezistenta la insulina. In mod normal, emulgatorii sunt trecuti pe etichetele produselor, dar, pentru ca poarta diferite nume, sunt greu de evitat. Cea mai sigura cale de a-i ocoli este evitarea sau reducerea consumului de alimente procesate.
Elena Coroianu
Sursa: Livescience.com