Afta reprezinta o ulceratie mica, superficiala si dureroasa, pe mucoasa bucala. Desi sunt comune si des intalnite, comunitatea medicala nu s-a hotarat pana acum de unde provin aftele, insa au fost detectati mai multi factori ce favorizeaza aparitia lor.
Printre acesti factori se numara alimentatia nesanatoasa, stresul, fumatul, anumite tratamente medicamentoase si dereglari hormonale. S-a mai observat ca aparitia acestor leziuni ale cavitatii bucale se produce frecvent si in conditii biologice speciale: sarcina, menstruatie, boli autoimune sau, pur si simplu, in perioadele de scadere a imunitatii. De asemenea, carenta de fier, de acid folic, de vitamine si folosirea unor paste de dinti ce contin anumite substante (LSS – lauril sulfat de sodiu sau triclosan) mai pot fi motive pentru „inflorirea” lor.
Aftele, dureroase, dar necontagioase
Desi este o problema cu impact minor asupra sanatatii, stomatita aftoasa are un impact destul de ridicat asupra gradului de confort al pacientului, pentru ca se manifesta prin durere si senzatie de arsura. Paradoxal, desi aftele nu sunt contagioase, aparitia lor este o problema cu recurenta destul de ridicata. Din fericire, frecventa aparitiei lor scade considerabil odata cu inaintarea in varsta, astfel incat, in jurul varstei de 40 de ani, cel mai probabil, putem rasufla usurati ca am scapat de ele.
Remedii care va scapa de afte
Aftele se vindeca singure, fara cicatrice, in 1-2 saptamani, in functie de intinderea lor, asa ca le-am putea lasa in pace. Insa aceste leziuni sunt insotite de niste senzatii foarte neplacute, care se intensifica atunci cand vorbim, mancam, inghitim, ne spalam pe dinti etc., astfel incat avem nevoie de remedii care sa le tempereze simptomele si sa le grabeasca vindecarea. Iata cateva dintre acestea:
- Clatiti gura cu ceai de musetel, salvie, arnica sau nalba;
- Faceti gargara cu apa de argila sau cu diverse infuzii: galbenele, cimbrisor, busuioc, cretisoara, coada-soricelului;
- Folositi propolis comprimate pentru supt;
- Utilizati produsele pe baza de glicerina din farmacii si apa de gura cu clorhexidina;
- Faceti dusuri locale cu apa si bicarbonat de sodiu, ca adjuvante pentru aplicarile locale cu glicerina.
Afectiuni ale mucoasei bucale: candidoza
La dentist cu afta
O metoda foarte noua si foarte rapida de exterminare a unei afte in evolutie este laserterapia, care se poate realiza in clinicile stomatologice. Interventia dureaza putin si nu necesita anestezie. Laserul actioneaza imediat si reduce durerea prin influentarea functionarii biologice a diferitelor celule, oprind evolutia ulceratiei; terminatiile nervoase sunt desensibilizate, ceea ce are ca efect atenuarea simptomelor. Interventia se poate repeta in functie de stadiul leziunii. De asemenea, pentru a grabi vindecarea leziunilor, trebuie mentinuta o igiena orala foarte riguroasa si ar fi recomandat sa se evite consumul alimentelor picante, fierbinti sau foarte reci, foarte sarate sau foarte dulci.
Aftele bucale se numara printre cel mai des intalnite tipuri de leziuni bucale din lume: una din cinci persoane s-a confruntat la un moment dat cu o astfel de situatie, mai degraba femeile decat barbatii.