Cardiopatia ischemică, virozele respiratorii, boala de reflux gastroesofagian, problemele localizate la nivelul coloanei cervicale pot prezența printre manifestări dureri în piept de mică sau mare intensitate. Tocmai de aceea, este important să nu treceți aceste dureri cu vederea.
Afecțiunile organelor localizate în torace: pulmonare, pleurale, ale esofagului, cardiace sau chiar ale cutiei toracice se manifestă deseori prin dureri în piept. Unele dintre acestea pot semnala probleme grave, cu risc imediat (urgențe medicale), altele se pot agrava în timp. Este important de reținut că orice durere în piept este bine să fie evaluată de către medicul specialist.
Dureri în piept cauzate de cardiopatia ischemică
Cardiopatia ischemică apare din cauza unei circulații deficitare a sângelui prin arterele care „hrănesc” mușchiul inimii. În această suferință, durerea este cunoscută sub numele de angină pectorală și se declanșează la efort, ca o „gheară” sau o „apăsare” în coșul pieptului, ce poate iradia. Durata este de câteva minute. Atunci când apare pentru prima dată (angină de novo), pacientul trebuie să se adreseze unui cardiolog pentru evaluare și stabilirea tratamentului.
Dureri în piept cauzate de infarctul miocardic
Cu caracter de urgență sunt durerile puternice în piept, apăsătoare, sfredelitoare, care durează mai mult de 15-20 de minute, cauzate de infarct miocardic. Aceste dureri în piept apar fie după un efort mare, fie în repaus și nu cedează la administrarea de nitroglicerină sublingual, fiind însoțite de anxietate; necesită prezentarea la medic în cel mai scurt timp. O formă asemănătoare de durere în piept apare și atunci când există o fisură în peretele celei mai mari artere care distribuie sângele de la inimă către organe – aorta.
Durerea în piept: metode prin care poate fi prevenită și ameliorată
Virozele respiratorii și durerile în piept
După și în timpul virozelor respiratorii este posibil ca țesutul care învelește și protejează inima, pericardul, să treacă printr-un proces inflamator – boala se numește pericardită. Durerile în piept sunt cvasipermanente, se ameliorează în poziție șezând și trebuie să vă prezentați la medic și în acest caz.
Durerile în piept si embolia pulmonară
Durerile sunt însoțite de dificultatea de a respira, brusc instalate, după o perioadă mai lungă de repaus la pat sau imobilizare pentru fracturi. Aceste tipuri de dureri în piept pot fi expresia unei embolii pulmonare (blocarea unei artere din plămâni). Există și alte boli pleurale sau pulmonare care pot determina apariția de dureri în piept: pneumonie, pleurezii, pneumotorax, frecvent însoțite de tuse, cu modificarea caracterului legat de mișcările respiratorii.
Boala de reflux gastroesofagian si durerile în piept
Dintre bolile digestive, boala de reflux gastroesofagian, ulcerele esofagiene, acalazia (îngustarea esofagului la joncțiunea cu stomacul) sunt cele care pot determina dureri în piept. Acestea sunt însoțite și de fenomene digestive care apar în legătură cu mesele și sunt însoțite de refluxul sucurilor digestive sau de modificări ale gustului.
Unele traumatisme
Solicitarea excesivă a mușchilor cutiei toracice sau traumatismele pot duce, de asemenea, la dureri în piept, la fel și suferințele coloanei cervicale. Acestea sunt cvasipermanente și își schimbă caracterul odată cu schimbarea poziției.
Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că și cancerul organelor toracice poate să determine apariția unor dureri în piept (esofagian, pleural, pulmonar).