Durerea de ureche aparuta din senin contituie un real motiv de ingrijorare pentru pacienti, iar examinarea trebuie facuta cu maxima seriozitate si cat mai curand posibil. De multe ori, dam vine pe un curent de aer rece pentru durerea insuportabila de ureche, insa adevaratele cauze sunt cu totul altele.
Inainte de a ajunge la cabinetul specialistului, putem incerca sa aplicam cateva metode ce pot ameliora simptomele: evitarea curentilor de aer, astuparea urechilor cu vata, aplicarea unor comprese umede cu apa rece timp de 20 de minute si utilizarea picaturilor nazale care decongestioneaza caile nazale.
Inflamarea trompei lui Eustachio, cea mai frecventa cauza a durerilor de urechi
Se poate intampla atat in cazul copiilor, cat si al adultilor si se manifesta in special in sezonul rece. Trompa lui Eustachio este de fapt tubul care leaga casa timpanului de cavitatea nazala, iar inflamarea acestuia poarta si denumirea de catar tubo-timpanic. Acest fenomen apare in special atunci cand suntem raciti, in ureche aparand initial senzatia de pocnitura sau de astupare. Blocarea trompei lui Eustachio favorizeaza inmultirea bacteriilor si a germenilor care provoaca durere la nivelul urechilor.
Perioadele prelungite de viroze respiratorii pot duce la aparitia durerilor la nivelul urechii, caz in care este indicat sa consultam medicul oto-rino-laringolog pentru a evita aparitia otitei medii.
In cazul copiilor, durerile de urechi sunt cauzate in mare parte de procesul de crestere a dintilor, insa nici adultii nu sunt feriti de aceste probleme. Exista cazuri de pacienti care au suferit dureri serioase de ureche din cauza unor afectiuni dentare netratate (carii, gingivita etc.). Un alt motiv este infectia numita urechea inotatorului. Poate aparea ca urmare a stagnarii unei cantitati de apa in interiorul urechii, lucru frecvent in timpul dusului, ceea ce poate duce la dureri de ureche si surditate tranzitorie.
Ameteala si tinitusul, simptome specifice bolii Meniere
O tulburare foarte periculoasa o constituie boala Meniere, caracterizata prin vertij, ameteli, tinitus (tiuit), ce poate duce la pierderea permanenta a auzului. Aceasta afectiune este cauzata de o modificare a volumului de lichid in labirintul urechii interne care produce umflarea si ruperea anumitor membrane. Alti factori de risc pentru aparitia bolii Meniere sunt: infectiile virale, poluarea sonora si factorii biologici.
Castile, sursa sigura de infectii bacteriene la nivelul urechii
Daca sunteti un impatimit al tehnologiei, iar telefonul sau iPod-ul sunt cele mai indragite obiecte, retineti ca puteti suferi in timp de dureri, senzatie de ameteala sau chiar pierderea auzului. Aceste obiecte sunt pline de microbi, iar castile constituie calea cea mai simpla de transmitere a acestora catre canalul urechii.
Daca durerea de ureche persista, cel mai bine este sa consultati medicul specialist pentru a afla cauza exacta si pentru a beneficia de cel mai potrivit tratament.
Paula Rotaru
Sursa: www.nlm.nih.gov