„Au mă doare burta!” sau „Au mă doare stomacul!” Sună cunoscut? Fiecare dintre noi ne-am confruntat cu dureri de stomac. Iată care sunt cele mai importante aspecte legate de durerea de stomac.
În primul rând, durerea de stomac se resimte în partea superioară a abdomenului sau altfel spus „în capul pieptului” şi se poate compara cu o arsură sau cu senzație de presiune sau de greutate.
Dureri de stomac, principalele cauze
Durerile de stomac sunt date frecvent de alimentația pe care o avem și de stilul nostru de viață, în care include şi stresul, care poate fi un factor declanșator al acestui tip de durere.
Alimentația sau stilul alimentar haotic ne poate da dureri de stomac ce se manifestă prin gaze, indigestie, constipație sau diaree. Aceste situații pot fi gestionate din confortul casei cu recomandări primite de la profesioniștii din farmacii, care vă pot recomanda anumite produse potrivite pentru nevoile dumneavoastră.
Recomandări în caz de dureri de stomac
În funcție de cauza durerii de stomac, puteți gestiona durerea acasă urmând, în funcție de situație, recomandări precum:
- faceți mișcare, de exemplu exerciții ușoare de yoga sau mers pe jos, asociate cu respirație profundă;
- hidratați-vă, balonarea sau constipația pot fi o urmare a deshidratării și a dezechilibrelor electrolitice;
- aplicați căldură pe abdomen pentru relaxarea musculară și ameliorarea crampelor;
- consumați ceai de mentă, ghimbir sau mușețel;
- beți apă cu o linguriță de oțet de mere;
- mâncați banane, orez, legume fierte și pâine prăjită.
Dureri de stomac, când apelăm la medic
Durerile de stomac ce necesită consult medical de specialitate sunt cele însoțite de factori precum:
- vărsături repetate;
- vărsături cu sânge;
- sensibilitate crescută la palparea abdomenului;
- modificări ale tranzitului intestinal, de exemplu scaun de culoare neagră;
- iradierea durerii în spate.
Totodată durerea recurentă, ce apare săptămânal sau durerea de intensitate crescută sau cu manifestare pe o perioadă lungă de timp sunt motive de apelare la un medic specialist.
Afecţiuni care dau dureri de stomac
Următoarele afecțiuni, care se manifestă cu dureri de stomac, necesită programarea la o consultație medical.
1. Indigestia. Alimentele și băuturile consumate irită stomacul și pe lângă durere dau senzație de arsură dureroasă în piept, senzație de greață, flatulență și gust amar în gură.
2. Ulcerul gastric. La nivelul mucoasei stomacului apar leziuni, iar durerea de stomac este însoțită de lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate bruscă și vărsături.
3. Gastrita. Mucoasa gastrică se inflamează, iar pe lângă durerea de stomac mai pot apărea vărsături, senzație de presiune, arsuri, balonare și în unele cazuri hemoragii digestive. Este importantă diagnosticarea precoce a gastritei şi începerea tratamentului pentru a nu se declanșa complicațiile.
4. Intoleranța la lactoză. Această afecțiune poate da dureri de stomac moderate sau severe însoțite de gaze, diaree și balonare.
5. Boala de reflux esofagian (BRGE). Această afecțiune produce dureri în partea superioară a abdomenului și în piept ca urmare a trecerii sucului gastric în esofag și apoi în stomac.
6. Gastroenterita. Durerea de stomac are debut brusc și este însoțită de greață, vărsături, scaun moale/ lichid. Aceste stări apar foarte aproape de momentul în care persoana afectată a servit masa.
În cazul în care durerea de stomac nu are o cauză cunoscută și este persistentă, recomandarea este să apelați la medicul de familie în vederea diagnosticării corecte a afecțiunii de care suferiți și a începerii tratamentului corespunzător.