Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Durerile de spate, ameliorate cu ajutorul exercitiilor fizice

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
17 mai 2024
Share

Durerile de spate pot fi resimtite indiferent de sex, varsta si constitutie fizica, mai mult sau mai putin intens, in diverse etape ale vietii. Desi unele dintre cauze sunt usor de diagnosticat, precum boala artrozica vertebrala, osteoporoza, hernia de disc sau traumatismele vertebrale, sunt cazuri in care cauza este mai greu de identificat.

De retinut faptul ca durerea de spate este un simptom, nu o boala. Poate avea cauze multiple, iar cele declansatoare se pot afla in neconcordanta cu intensitatea durerii provocate si a disfunctionalitatii instalate.

Durerile de spate, declansate de factori care pot fi controlati…

La persoanele de varsta a treia in special pot fi incriminate pozitiile defectuoase, programele de exercitii fizice exagerate sau incorect executate, diferite actiuni, precum gradinaritul, intretinerea curateniei in locuinta, ridicarea si purtarea unor greutati, activitati sportive sau de agrement inadecvate varstei si conditiei fizice, chiar schimbarea vremii. Toate acestea constituie imprejurari in care se declanseaza durerile de spate.

…si de afectiuni specifice varstei

Pe de alta parte, la aceasta categorie de varsta se constata probleme ale oaselor si articulatiilor si din cauza osteoporozei, nu doar artrozei, cum ar fi fracturi minore, precum avulsia, in care varful unuia dintre procesele transversale este smuls; fracturi prin tasarea corpului vertebral; spondiloliza, care este fractura sau fisura la arcul uneia dintre vertebrele din zona lombara; spondilolisteza, in care arcul vertebral se rupe, iar vertebra aluneca din rand, de obicei in fata. Secundar, apar deviatiile coloanei, precum scolioza, cifoza, hiperlordoza, ce pot cauza dureri si tulburari de statica si dinamica vertebrala.

Sfaturi pentru prevenirea durerilor de spate

Pentru prevenirea unor astfel de dureri, persoanele de varsta a treia trebuie sa tina cont de urmatoarele:

  • Ridicarea greutatilor se va face prin flexia genunchilor si a soldurilor, nu prin aplecarea trunchiului in fata;
  • Pe scaun, in fotoliu sau pe canapea se va sta sprijinit cu spatele in doua puncte, lombosacrat si la nivelul umerilor, iar picioarele vor fi ridicate si sprijinite pe un suport, genunchii fiind indoiti in unghi drept;
  • Relaxarea coloanei vertebrale se va face in pozitie culcat pe o parte, cu genunchii usor indoiti la piept;
  • Se recomanda repaus la orizontala pentru 15-20 de minute, dupa fiecare 2 ore petrecute in picioare sau in pozitia sezand, precum si practicarea unui program de exercitii fizice, la indicatia unui specialist in domeniu.

Scopul exercitiilor fizice prescrise este acela de a mentine un tonus muscular permanent si adecvat efortului de sustinere a coloanei vertebrale intr-o postura corecta, urmarindu-se totodata mentinerea mobilitatii coloanei vertebrale. De cele mai multe ori, repausul la pat sau pe un plan dur, pe o durata de 2-7 zile, reprezinta cel mai eficient tratament, afirma specialistii.

Exercitii pentru tonifierea si reechilibrarea musculaturii paravertebrale

Tonifierea si reechilibrarea musculaturii paravertebrale reprezinta unul dintre obiectivele principale al programelor de kinetoterapie. Se realizeaza prin urmatoarele exercitii:

  • Din decubit ventral, se executa gradat ridicarea capului, umerilor si membrelor superioare, pentru tonifierea musculaturii dorsale bilaterale;
  • Ridicarea ambelor membre inferioare ce tonifica musculatura lombara;
  • Ridicarea membrelor superior si inferior de aceeasi parte tonifica musculatura unilaterala paravertebrala respectiva.

Studiile efectuate au demonstrat ca persoanele care practica in mod regulat exercitii fizice pana la 8 sedinte de cate 1 ora, lunar, inregistreaza o reducere semnificativa a durerilor de spate.

Exercitii ce vizeaza mobilitatea coloanei vertebrale

Al doilea obiectiv al exercitiilor fizice vizeaza mobilitatea coloanei vertebrale:

  • Din decubit dorsal, cu membrele inferioare flectate si bratele intinse lateral, se duc genunchii la piept si se revine la pozitia initiala;
  • Din pozitia sezand, se fac inclinari laterale si rotiri ale trunchiului;
  • Din pozitia cvadrupeda, se ridica in extensie maxima membrele inferioare, alternativ, concomitent cu flectarea membrului superior din cot;
  • Din pozitia cvadrupeda, se intind bratele inainte, apoi lateral;
  • Din decubit ventral, se ridica trunchiul si capul, pozitia membrelor superioare schimbandu-se pentru a grada efortul (pe langa corp, sub barbie, pe ceafa, pe umeri);
  • In decubit ventral, cu bazinul la marginea patului, cu membrele inferioare atamand, se fac extensii din sold cu genunchii intinsi;
  • Din pozitia cvadrupeda, cu un baston in maini, se redreseaza complet trunchiul, cu extensia bratelor si mentinerea pentru cateva secunde a pozitiei de maxima extensie.

Gimnastica respiratorie se asociaza in mod obligatoriu programelor de tonifiere musculara si asuplizare vertebrala prezentate.

Dr. Georgiana-Ozana Tache,

Medic primar recuperare medicala,

Doctor in stiinte medicale,

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca,

Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala,

www.medicalcare.ro,

[email protected]

0723 626 289

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.