Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Durerile de şold: cele mai frecvente cauze

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
30 ianuarie 2022
Share
Exclusiv online
Durerile de şold: cele mai frecvente cauze

Durerea de şold poate apărea la orice vârstă. Este mai frecventă, însă, la sportivii de performanţă şi la vârstnici.

Articulaţia şoldului (coxofemurală) leagă capul femurului de osul coxal (al bazinului). Aceasta este acoperită de un cartilaj care îmbracă oasele, reducând, astfel, fricţiunea din timpul mişcărilor. Mai mult, cartilajul atenuează şocurile. Tendoanele, ligamentele şi muşchii completează articulaţia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis, supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

Durerea de şold, cauze

Iată care sunt principalele cauze ale durerii de şold.

Osteoartrita

Osteoartrita este o afecţiune frecventă la persoanele în vârstă, dar poate apărea şi la adulţii tineri. Cartilajul dintre oase se deteriorează treptat, până se ajunge la fricţiunea lor. Acest lucru duce la apariţia rigidităţii şi a durerii, ce poate iradia spre genunchi. De cele mai multe ori, durerea (de şold) se accentuează după efort fizic sau dacă nu faceţi mişcare o perioadă mai mare de timp.

Artroza soldului: cauze si tratament

durerea de sold

Artrita reumatoidă

În artrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă anumite părţi ale corpului, mai ales lichidul sinovial din articulaţii. Acest înveliş fin începe să se îngroaşe, să se umfle şi să producă nişte substanţe chimice ce distrug cartilajul care acoperă osul. Puteţi observa durerea şi umflarea articulaţiilor, precum şi roşeaţa şi căldura local.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplică topic şi are ca efect reducerea durerii şi a rigidităţii musculare. De asemenea, reduce durerile reumatice acute.

Fractura de şold

În cazul adulţilor tineri, fractura la nivelul şoldului necesită un traumatism foarte puternic pentru a se produce. Însă, dacă aveţi peste 65 de ani şi/sau aveţi osteoporoză, fractura poate fi consecinţa şi a unei căderi minore. Aceasta se manifestă în special prin durere şi scurtarea membrului inferior afectat.

De cele mai multe ori, fractura de şold necesită intervenţie chirurgicală ortopedică. În cazul persoanelor vârstnice, acestea pot fi mai dificil de făcut sau, uneori, chiar imposibil. Dacă aveţi semnele şi simptomele unei fracturi de şold, este necesar să mergeţi imediat la spital.

Cum puteti preveni fracturile daca aveti osteoporoza

Dislocarea

Aceasta apare atunci când capul osului iese din acest loc sau din articulaţie. De obicei, acest lucru necesită multă forţă, un traumatism sever. Lovitura puternică nu poate cauza doar dislocarea, ci şi distrugerea nervilor, cartilajului şi a vaselor de sânge de la acest nivel.

Dacă este şi cazul dumneavoastră, este indicat să mergeţi imediat la spital. Durerea este foarte intensă, iar mişcările membrului inferior sunt foarte limitate.

durerea de sold

Sciatica

Sedentarismul şi statul prelungit pe scaun, împreuna cu alţi factori, pot irita şi inflama nervul sciatic, cel mai mare din corp. Acesta pleacă de la nivelul mijlocului, ajunge la nivelul şoldului, apoi în spatele piciorului, zona în care simţiţi durerea. Durerea din sciatică poate iradia dinspre şold şi poate fi uşoara, ascuţită sau puteţi simţi senzaţia de furnicături sau de şoc electric.

Bursita

Bursita reprezintă iritaţia şi umflarea bursei, un sac umplut cu lichid ce atenuează fricţiunea dintre muşchi, tendoane şi oase. Aceasta poate apărea la exteriorul părţii osoase a articulaţiei (bursita trohanteriană), unde cauzează apariţia unei dureri intense, ascuţite, ce se accentuează de-a lungul timpului. Mai rar, această durere apare în interior şi se poate accentua când mergeţi sau când urcaţi scările.

Întinderea

Întinderea apare atunci când se exercită o întindere forţată a muşchilor şi tendoanelor ce ajută la mobilitatea articulaţiei şoldului. Aceasta poate afecta mai mulţi muşchi. Zona şoldului se poate umfla, sensibiliza şi poate să apară durerea, mai ales atunci când vă mişcaţi. Tratamentul constă în aplicarea de gheaţă, odihnă şi medicamente pentru durere (analgezice).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.