Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Durerile de cap şi HTA = o relaţie complicată

Dr. Valeria Slavu, medic primar cardiologie, Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, Bucureşti, www.spitalulangiomedica.ro
18 noiembrie 2022
Share
Durerile de cap şi HTA = o relaţie complicată

Pulsatile sau difuze, intermintente sau persistente, durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente şi, totodată, supărătoare probleme medicale. Deşi cauzele lor nu sunt încă pe deplin cunoscute, multe persoane le pun adesea pe seama hipertensiunii arteriale (HTA). Cât de reală este această corelaţie?

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Întâi de toate, să stabilm ce este şi ce nu este hipertensiune arterială (HTA). Conform ghidurilor medicale, ea se defineşte prin valori ale tensiunii arteriale care depăşesc 140 cu 90 milimetri coloană de mercur. Nu este o boală care se vindecă, ci se tratează. Există medicamente care pot controla cu succes HTA, care protejează de complicaţii şi care nu interferează cu calitatea vieţii. Persoanele cu un astfel de diagnostic trebuie să înţeleagă că e spre binele lor să accepte şi unele schimbări ale stilului de viaţă. Acestea includ: restricţionarea consumului de sare; renunţarea la fumat; susţinerea unui program de activitatea fizică moderată şi, nu în ultimul rând, scăderea în greutate până la parametri optimi. Studiile arată că doar acestea scad HTA cu 20 de unităţi!

Cauzele hipertensiunii arteriale

HTA se clasifică în două mari categorii. Prima este HTA primară (esenţială) şi este prezentă la aproximativ 90% dintre pacienţi. În cazul acestei tipologii, nu se cunosc cu precizie cauzele. Pot fi implicaţi factori genetici sau ce ţin de stilul de viaţă, dar şi alţi factori de risc cardiovascular sau legaţi de vârsta înaintată. Un al doilea tip de HTA este cea secundară. Apare în aproximativ 10% dintre cazuri, ca o consecinţă a altor afecţiuni, cum ar fi bolile renale sau endocrine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis. Conține trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot proteja sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 și coenzima Q10.

HTA, cefalee, durerile de cap, durerile de cap şi HTA,

Durerile de cap şi HTA, orelaţie complicată

Contrar opiniei generale, nu există o regulă sau o legătură directă între apariţia durerilor de cap şi HTA. De exemplu, se întâmplă ca unii pacienţi să aibă cefalee la valori uşor crescute. Există însă şi pacienţi care nu resimt dureri de cap, chiar şi la valori foarte crescute ale tensiunii arteriale. Sunt şi situaţii în care, după ce au stat timp îndelungat cu valori tensionale crescute fără simptomatologie, atunci când ajung la valori normale, ca urmare a iniţierii tratamentului, oamenii încep să aibă dureri de cap. Acest lucru se întâmplă deoarece vasele de sânge cerebrale au nevoie de timp pentru a se adapta normalităţii. Durerile de cap pot fi un semn de îngrijorare în funcţie de frecvenţă şi intensitate, ştiut fiind faptul că ele apar în diverse patologii.

Cum facem legătura dintre durerile de cap şi HTA

Singuri, acasă, este greu să facem legătura dintre durerile de capşi HTA. În multe cazuri, se recurge la evaluarea cu ajutorul unui Holter TA, în cadrul căreia se pot corela simptomele cu valorile tensionale. Poate fi utilă şi ecografia cardiacă pentru a aprecia în ce măsură este afectată inima, aceasta ghidând tratamentul şi necesitatea unor investigaţii suplimentare.

Hipertensiunea arterială: cauze, simptome, tratament

Când e necesară vizita la medic

Persoanele care au în familie rude care suferă de HTA ar trebui să-şi verifice tensiunea de la vârstă tânără, începând chiar de la 18-20 de ani, pentru a putea depista din timp eventuala problemă. Altfel, se recomandă ca persoanele care au depăşit vârsta de 40 de ani să includă controlul cardiac în rutina de control anuală. Pacienţii care depistează la timp boala şi o tratează corect au toate şansele să aibă o calitate a vieţii bună, fără a le fi afectate în vreun fel activităţile din sfera socială şi profesională.

Tratamentul HTA este complex şi include măsuri nemedicamentoase de modificare a stilului de viaţă, dar şi tratament medicamentos pe care îl stabileşte medicul specialist, în concordanţă cu particularităţile fiecărui pacient în parte.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.