Rahialgia reprezinta durerea de-a lungul coloanei vertebrale, iar radiculalgiareprezinta afectarea nervilor coloanei vertebrale. Ele constituie o problema majora de sanatate publica.
Rahialgiile pot fi de doua feluri:
- Comune (adica banale) – legate de osteoartrita coloanei vertebrale sau de discopatii degenerative (deteriorare structurala a discurilor dintre vertebre).
- Simptomatice (secundare) – necesita investigarea unei fracturi vertebrale (tasare vertebrala), data de osteoporoza sau de un cancer (limfom, metastaza osoasa, tumori vertebrale), o infectie a coloanei vertebrale sau un reumatism inflamator.
Rahialgiile simptomatice necesita ingrijire de urgenta si pot fi supuse la alte tratamente, precum al unor fracturi osteoporotice, al unor noi metastaze, ingrijire oncologica sau tratament cu antibiotice sau cu antiinflamatoare. Rahialgiile comune nu necesita ingrijire de urgenta, in afara de tratarea durerii, iar tratamentul este, in esenta, simptomatic (analgezice pentru durere, antiinflamatoare) sau nemedicamentos (kinetoterapie, centura lombara, igiena coloanei vertebrale).
Lomboradiculalgia, cea mai comuna forma de radiculalgie
Lomboradiculalgia (durerea in zona mijlocului) nu este legata de infectii, fracturi vertebrale sau tumora. Cauzele sale cuprind:
- Hernia de disc, mai ales la tinerii cu un factor declansator.
- Stenoza de canal vertebral lombar apare de obicei la varstnici si afecteaza mai multe etaje vertebrale.
- Deformare congenitala sau dobandita – mai rar.
In aceste situatii, orarul durerii este mecanic si nu apare febra. Uneori insa, aceste radiculalgii sunt complicate de un deficit al mobilitatii, reprezentand, astfel, o urgenta terapeutica.
Unele radiculalgii prezinta simptome, deoarece acestea releva o infectie, o fractura legata de o metastaza sau un cancer. Ele au un orar si sunt uneori asociate cu febra, alterarea starii generale sau hipercalcemie.
Cum se stabileste diagnosticul?
In timpul consultului de catre medicul dumneavoastra, vi se vor adresa anumite intrebari sugestive pentru un diagnostic, precum un istoric al fracturilor osoase, daca va treziti din somn noaptea din cauza durerii, daca inceputul a fost lent sau a existat un factor declansator, alte episoade dureroase asemanatoare (dureri de spate persistente mai multe luni, accidente la locul de munca), daca ati avut febra, transpiratie sau dureri abdominale in zona stomacului.
Examinarea reumatologica. Masurarea pierderii in inaltime a unei persoane permite suspectarea existentei unei fracturi vertebrale sau a unei rigiditati majore. Palparea coloanei vetebrale trebuie sa permita localizarea segmentului dureros si aprecierea contracturii musculaturii din dreptul coloanei.
Examinarea neurologica este esentiala. Ea poate oferi informatii asupra unei eventuale afectari de radacina nervoasa, asupra localizarii sau a complicatiilor acesteia. Restul examenului clinicva cuprinde identificarea afectarii articulatiilor sau a existentei altor boli ( boala inflamatorie intestinala, psoriazis). In cazul femeilor, se va mai face si palparea sanilor, iar la barbati un tuseu rectal pentru a investiga prostata.
Ce este si cum apare sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian afecteaza incheietura mainii si reprezinta compresia nervului median. Este insotit de durere, parestezii (senzatie de arsura, furnicatura, amorteala sau gadilatura) si scaderea fortei musculare. Nervul median este unul dintre cei mai importanti nervi ai bratului ce are traiect de-a lungul acestuia, pana la nivelul mainii, unde se imparte in ramuri ce inerveaza degetele. Poate aparea in urma traumatismelor repetate sau poate fi determinat de boli endocrine (diabet zaharat, acromegalie), boli reumatismale inflamatorii si infectia lichidului sinovial al articulatiilor.
Pentru investigare sunt necesare radiografii ale mainilor si a articulatiei pumnului, hemograma, sumar urina (pentru identificarea proteinelor urinare), analize pentru identificarea unei inflamatii, precum si efectuarea unei electromiograme. Tratamentul consta in tratarea cauzei, administrarea de analgezice pentru durere, tratament medicamentos local sau, daca exista indicatii, se va interveni chirurgical.
Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti