Indiferent de vârstă, sex, mediu de proveniență și factori psihosocial, toate persoanele pot acuza dureri de stomac. Acest lucru se datorează atât faptului că joacă un rol deosebit de important în apariția unui episod de dureri de stomac, cât și faptul că, în sine, mucoasa stomacului este foarte sensibilă. De asemenea, durerile de stomac pot fi asociate unui spectru larg de afecțiuni, iar în foarte multe cazuri pacientul ar putea traduce greșit, de fapt, localizarea durerii. În egală măsură contează și caracterul durerii, care poate fi descris drept „arsură”, „strângere”, „înjunghiere” și în aceeași măsură este foarte importantă și perioada de manifestare, respectiv frecvența durerii.
Persoanele se pot confrunta cu dureri de stomac ca urmare a alimentației și, de fapt, formele cu debut acut, dar autolimitate, deseori se datorează supraalimentării sau consumului de alimente care pot irita mucoasa stomacului. Există dureri de stomac cronice ale căror etiologie nu poate fi identificată. În acest context, ar putea fi vorba despre fenomenul de psihosomatizare, întrucât emoțiile puternice și stresul cronic pot duce, printre altele, și la dureri de stomac. Foarte multe persoane subestimează importanța psihoterapiei în ameliorarea și tratarea unor astfel de dureri. Pentru a fi mai specifici, vom face referire strict la durerile care apar în regiunea stomacului.
Dureri de stomac – posibile cauze și afecțiuni medicale asociate
Topografic, stomacul se localizează în epigastru, adică regiunea superioară a abdomenului. La acest nivel se găsesc și alte organe, cum ar fi o parte din ficat, pancreasul și duodenul. De cele mai multe ori, în practica clinică persoana care acuză „dureri de stomac” tinde să le descrie, în mod uzual, drept senzație de arsură, cu disconfort intens. Aceste dureri de stomac deseori tind să se exacerbeze postprandial și, de asemenea, în condiții de stres și emoții puternice. Pentru a exclude cauzele circumstanțiale, trebuie știut faptul că durerile de stomac se asociază îndeosebi unei alimentații nesănătoase, consumului supracaloric, alimentelor picante, acre și amare.
Consumul de alcool, fumatul, stresul cronic și emoțiile puternice pot duce, în timp, la dureri de stomac cronice. De asemenea, aceștia reprezintă factori de risc și pentru gastrită, o boală foarte des asociată cu dureri de stomac cronice. Vom diferenția, în continuare, durerile abdominale de cele de stomac, întrucât cele abdominale tind să fie generalizate, pe când cele de stomac rareori iradiază și, atunci când o fac, își păstrează caracterul de arsură. Este important de reținut faptul că cel mai des, durerile de stomac implică patologii gastrointestinale, rare fiind cazurile în care vorbim despre durere referită. În continuare, vom prezenta principalele afecțiuni medicale.
Dispepsia
Dispepsia definește un tablou simptomatologic complex, cantonat la nivel gastrointestinal. De obicei, simptomele de indigestie se manifestă postprandial, cu dureri de stomac, senzație rapidă de plenitudine gastrită, flatulență, balonare. În cele mai multe cazuri, cauzele dispepsiei nu sunt pe deplin identificate, iar patologia rămâne una insidioasă, obscură, relativ greu de gestionat.
Gastrita
Gastrita reprezintă condiția care definește inflamația mucoasei stomacului. Etiologia afecțiunii este deosebit de complexă, putând varia de la cauze de natură infecțioasă (Helicobacter pylori), până la cauze autoimune. Persoana cu gastrită acuză în mod obișnuit dureri de stomac care tind să se exacerbeze postprandial, în situații stresante, descrise drept arzătoare, „mușcătoare”. Mai mult decât atât, durerile sunt însoțite de senzația de meteorism abdominal, balonare. Pacientul se prezintă și cu sensibilitate abdominală ușoară la palpare. În multe cazuri, gastrita este însoțită și de reflux gastroesofagian, ceea ce duce la exacerbarea durerii și simptomelor generale.
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian, de asemenea, duce la dureri de stomac. Alte manifestări tipice includ refluxul, adică regurgitarea alimentelor consumate, meteorismul abdominal, senzația de plenitudine postprandială, flatulența.
Gastroenterita
O altă cauză pentru dureri de stomac este gastroenterita, inflamația mucoasei tractului digestiv. Poate avea etiologie infecțioasă sau neinfecțioasă, și deseori afectează atât mucoasa intestinului subțire, cât și pe cea a stomacului.
Intoleranțele alimentare
Intoleranța la lactoză, deseori subestimată, duce la dureri de stomac, secundare consumului de alimente care conțin lactoză.
Colecistita acută
Colecistita acută se prezintă, printre altele, și cu dureri de stomac. Acestea pot iradia spre partea posterioară dreaptă a spatelui. Pacientul se poate prezenta și cu vărsături, febră. Colecistita este, de fapt, inflamația vezicii biliare (colecistului), ca urmare a prezenței calculilor biliari (cel mai frecvent) sau ca urmare a infecțiilor virale sau oportuniste (deseori la persoanele HIV pozitive). Durerea resimțită poate iradia și spre umărul drept, consolidându-se încă o dată importanța așa-zisului fenomen de „durere referită”.
Ulcerul peptic
Ulcerul peptic gastro-duodenal descrie existența leziunilor apărute la nivelul mucoasei gastrice și, respectiv, duodenale. Acestea afectează histologia normală a mucoasei, leziunile de la nivel muscular putându-se extinde chiar până la nivelul membranei seroase. Această patologie indică atât o afectare structurală, cât și una funcțională. Se prezintă cu dureri de stomac puternice, dar și simptome de dispepsie (greață, vărsături, plenitudine gastrică). În cazuri severe, pot să apară simptome cum ar fi scaunul cu sânge (melena), ca urmare a hemoragiilor digestive: în astfel de situații, deseori este deja vorba despre următoarea etapă a bolii, și anume ulcerul perforat.
Pancreatita acută
Pancreatita, adică inflamația pancreasului, se prezintă cu dureri de stomac care iradiază și spre spate, greață, vărsături, febră, tahicardie. Deseori se asociază consumului cronic de alcool. Este necesar tratament rapid, întrucât pancreasul este responsabil de secreția insulinei, hormon care reglează și modulează organismul tuturor macronutrienților.
Apendicita acută
Apendicita acută definește inflamația apendicelui, un segment rudimentar al intestinului gros. Debutează cu dureri de stomac periumbilicale, care migrează spre cadranul inferior drept. Mai mult decât atât, este asociată și cu greață, vărsături și febră. Reprezintă o urgență medicală.
Ocluzia intestinală
O altă cauză pentru dureri de stomac poate fi ocluzia intestinală, care descrie fenomenul în care fluxul normal al alimentelor, de-a lungul tractului digestiv, este blocat. Etiologia este variabilă, dar reprezintă o urgență medicală ca urmare a riscului de complicații.
Ischemia mezenterică (infarctul mezenteric)
Reprezintă scăderea bruscă a fluxului sanguin prin vasele mezenterice, care preiau sânge de la aortă și îl distribuie într-o mare parte a tractului gastrointestinal. De asemenea, ridică o urgență medicală, ca urmare a riscului ischemiei și riscului de sechele și mortalitate.
Dureri de stomac – modalități de ameliorare a acestora
Persoanele care se confruntă cu dureri de stomac ar trebui să aibă grijă, înainte de toate, la ceea ce consumă. Alimentația corectă este vitală pentru a ameliora aceste dureri de stomac. Printre altele, se recomandă:
- evitarea obiceiurilor alimentare nesănătoase;
- evitarea consumului de alimente picante, amare sau acre;
- evitarea fumatului și a consumului de alcool, băuturi carbogazoase;
- gestionarea eficientă a stresorilor;
- practicarea zilnică de exerciții fizice moderate;
- psihoterapia ar putea fi deosebit de eficientă pentru persoanele cu dureri de stomac.
Întrucât etiologia este deosebit de complexă, persoanele care se confruntă periodic cu dureri de stomac ar trebui să se prezinte la un consult de specialitate.