Durerile de spate dau mari batai de cap persoanelor de varsta a treia si nu numai. Indiferent daca de vina este pozitia „statica” de la birou sau lipsa activitatii fizice, pe langa tratament medicamentos sau fizioterapie, recomandate de medici in caz de scolioza sau hernie de disc, de exemplu, este important sa se tina cont si de cateva reguli simple.
Persoanele care primesc confirmarea medicului pot apela si la cateva sedinte de kinetoterapie. In cadrul acestora vor invata sa constientizeze pozitia corecta a coloanei lombare si a bazinului, iar cu ajutorul unui program personalizat, forta si masa musculara vor creste, fapt ce duce la intarirea musculaturii coloanei, deci la rezistenta spatelui. In plus, este bine ca pacientul sa faca exercitiile invatate de kinetoterapeut si acasa, zi de zi.
3 sfaturi ce trebuie respectate zilnic pentru a scapa de durerile de spate
- In momentul in care ne aplecam, picioarele trebuie „indoite” de la genunchi, iar spatele trebuie mentinut drept. Acelasi sfat este indicat si in cazul in care se ridica greutati. Daca se respecta aceasta recomandare, toata greutatea va fi „impinsa” si sustinuta de membre, insa daca aplecarea se face de la mijloc, din trunchi, cea care va resimti fiecare kilogram va fi coloana vertebrala.
- A doua regula este urmatoarea: miscarea de rotatie din bazin nu se face niciodata cu picioarele fixe, ci se roteste corpul pe masura ce miscam si picioarele, pentru a nu suprasolicita coloana vertebrala.
- Ultima regula tine de caratul greutatilor. De exemplu, nu carati intr-o mana o plasa ce cantareste cinci-zece kilograme, iar cealalta sa fie libera, deoarece se produce un dezechilibru. Este bine sa existe un echilibru constant la nivelul bratelor. Aceste reguli sunt indicate pentru orice tip de durere de spate.
Exercitii pentru regiunea cervicala
Pentru cei care nu au ajuns inca la specialist, dar au probleme cu spatele, iata cateva exercitii simple, recomandate in cazul durerii aparute in regiunea cervicala. Asezat pe scaun, in fata oglinzii (daca este cazul), tineti talpile pe podea, mainile pe solduri si executati flexii/extensii ale capului, adica aplecare fata-spate. Pentru a obtine efectul dorit, repetati exercitiul de 10-20 de ori. Apoi, din aceeasi pozitie, respectiv asezat pe scaun, cu talpile pe sol si mainile pe solduri, executati inclinari ale capului spre stanga si spre dreapta, tot de 10-20 de ori.
Exercitii fizice pentru durerile din zona toracala si lombara
Urmatoarele exercitii sunt recomandate in cazul in care durerea apare in regiunea toracala si lombara.Din pozitia asezat pe scaun, cu talpile pe podea, picioarele departate, aplecati trunchiul pana ajung si palmele pe sol. Mentineti pozitia sase secunde si reveniti la pozitia initiala. Sunt recomandate 10-20 de aplecari. Apoi, din decubit dorsal (culcat pe spate), aduceti ambii genunchi la piept, unde se mentin trei-sase secunde, dupa care se readuc in pozitia initiala. Exercitiul se repeta de 10-20 de ori.
Din aceeasi pozitie, decubit dorsal, genunchii flectati (indoiti) si talpile pe sol, executati rasucirea bazinului stanga-dreapta si invers. Sunt recomandate 10-20 de rasuciri. Atentie, insa! Acest exercitiu este contraindicat persoanelor cu hernie de disc.
Studiile efectuate au demonstrat ca persoanele care practica in mod regulat exercitii fizice pana la 8 sedinte de cate 1 ora, lunar, inregistreaza o reducere semnificativa a durerilor de spate.De cele mai multe ori, repausul la pat sau pe un plan dur, intre 2 si 7 zile, reprezinta cel mai eficient tratament.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Kinetoterapeut Violeta Vladescu
Clinica Motivation, www.clinicamotivation.ro