Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Dureri de cap? Iata ce trebuie sa evitati

8 decembrie 2017
Share

Durerile de cap sunt deranjante si pot scadea puterea de concentrare, precum si capacitatea de a efectua anumite activitati. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de un factor declansator. Uneori, puteti sti despre ce e vorba, alteori, anumite obiceiuri din stilul de viata le pot declansa, fara sa stiti acest lucru.

Poate fi vorba, frecvent, si despre alimentele sau bauturile pe care le consumati. Iata ce trebuie sa evitati pentru a preveni aparitia durerilor de cap.

Alimentele maturate

Branza maturata, fructele uscate si carnea procesata contin tiramina. Tiramina poate forta vasele de sange sa se contracte si apoi sa se dilate, cauzand durere.

Aspartamul

Aspartamul este un indulcitor artifical care poate cauza dureri de cap. Daca sunteti sensibil la aspartam, analizati cu atentie lista de ingrediente din anumite bauturi dietetice.

Aditivii alimentari

Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimentar folosit pentru a potenta gustul unui aliment. Acesta se afla cu precadere in alimentele ambalate, precum si in cele de tip fast-food. Monoglutamatul de sodiu poate cauza anumite schimbari la nivelul vaselor de sange, cauzand aparitia durerii. Cititi intotdeauna etichetele produselor consumate.

Alcoolul

Multe tipuri de vin si bere contin, de asemenea, tiramina, precum si sulfiti si nitrati. Acestia sunt niste conservanti ce pot declansa durerile de cap.

Deshidratarea

Nu trebuie neaparat sa va fie foarte sete pentru a fi deshidratat. Unul dintre semnele deshidratarii este chiar durerea de cap, impreuna cu schimbarile de dispozitie, scaderea nivelului de energie si inabilitatea de a va concentra. In loc sa beti foarte multa apa, puteti opta si pentru consumul de multe fructe si legume proaspete, bogate in mod natural in apa. In plus, din fructe si legume puteti beneficia si de multe vitamine si minerale.

Consumul excesiv de cofeina

O cantitate mica de cafea poate fi de ajutor in combaterea durerilor de cap, insa o cantitate prea mare le poate declansa. Daca banuiti ca factorul declansator al durerii de cap este cofeina, incercati sa reduceti treptat consumul de cafea, pana ajungeti la un consum moderat, de doua ori pe saptamana.

Sedentarismul

dureriPoate declansa durerile de cap. Este recomandat sa faceti cel putin 30 de minute pe zi exercitii fizice de tip aerobic (plimbari, cliclism), cinci zile pe saptamana.
Exercitiile fizice alunga stresul, oxigeneaza creierul si ajuta la secretia de endorfine (substante ce induc buna dispozitie). Uneori, exercitiile fizice pot declansa durerile de cap. In acest caz, este recomandat sa discutati cu medicul pentru a afla ce tip de miscare vi se potriveste.

Lipsa somnului

Mai putin de 8 ore pe noapte de somn duc la aparitia durerilor de cap, mai frecvente si mai intense. Insomnia este asociata cu scaderea nivelului de serotonina (substanta ce induce starea de bine). Acest lucru cauzeaza dilatatia vaselor de sange, inflamatie si eliberarea de substante ce pot induce aparitia durerii.

Stresul

Este responsabil de majoritatea durerilor de cap, ca urmare a fluctuatiilor de cortizol si adrenalina, ce duc la aparitia durerii si la greata. Este recomandat sa invatati anumite metode de reducere a stresului, precum meditatia, exercitiile de respiratie profunda, yoga si masajul.

Daca dupa ce ati eliminat factorul declansator durerea de cap persista sau este foarte intensa, consultati medicul. Acesta va poate prescrie un tratament impotriva durerii, sau, eventual, anumite investigatii medicale.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.