Revista care te menține sănătos

Digestie

Dureri abdominale. Cauze frecvente

Dr. Teodora Lupu, medic rezident gastroenterologie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”
31 ianuarie 2022
Share
Dureri abdominale. Cauze frecvente

Durerea abdominală poate avea cauze multiple, de aceea anamneza și examenul obiectiv sunt esențiale pentru a orienta diagnosticul. Principalele metode prin care se realizează diagnosticul diferențial al patologiilor ce stau la baza durerii abdominale sunt tomografia computerizată abdominală şi endoscopia digestivă superioară/inferioară.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin; recomandat pentru menţinerea confortului digestive şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Durerea abdominală reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic (aproximativ 10%) și reliefează afecțiuni ale organelor ce sunt adăpostite în cavitatea abdominală. Există mai multe tipuri de durere abdominală:

  • durerea abdominală generalizată, resimțită în mai mult de jumătate din abdomen. De obicei reliefează gastroenterite, indigestie sau meteorism abdominal (balonare). În cazuri mai rare, crește în intensitate şi poate sta la baza unei ocluzii intestinale.
  • durerea abdominală localizată, resimțită într-o singură zonă a abdomenului. De obicei reliefează suferința unui organ (durere epigastrică – gastrite/ulcer gastric și duodenal).
  • crampele abdominale, foarte frecvente. În cele mai multe cazuri apar pe fondul meteorismului abdominal (balonare). Asocierea cu creșterea în intensitate, durată peste 24 de ore sau febră reprezintă un semnal de alarmă, iar vizita la medic devine obligatorie.
  • durerea colicativă, apare în valuri, de obicei cu debut și sfârșit brusc. Intensitatea durerii poate fi de la moderată la severă. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de litiaza veziculară sau renală („pietre la fiere”/„pietre la rinichi”)

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Carboment; supliment alimentar pe bază de carbune activat, un ajutor preţios în caz de indigestie, flatulenţă şi spasm abdominal.

durerea abdominală, vărsături, ulcer,

Durerea abdominală, principalele cauze

Afecțiunile ce stau la baza durerilor abdominale sunt multe, ele putând varia de la afecțiuni autolimitate (gastroenterita) până la adevărate urgențe medicale (ocluzia intestinală/infarct mezenteric).

  • Cauze non chirurgicale: gastroenterită/gastroenterocolită, gastrita, ulcer gastric/duodenal, colica biliară, pancreatită acută, sindromul colonului iritabil, constipația, diverticulita etc.

Durerea epigastrică frecvent se descrie sub formă de arsură sau foame dureroasă. Aceasta apare în afecțiuni ale stomacului și duodenului (gastrită/ulcere gastrice sau duodenale). În boala ulceroasă, aceasta prezintă caracter sezonier (marea periodicitate) cu exacerbări primăvara și toamna. De asemenea, există și mica periodicitate ce reflectă legătură cu orarul meselor (ulcer eso-cardial – apare la o oră postprandial, ulcer gastric – semitardivă, apare la 2 ore postprandial, ulcer duodenal – nocturnă). Anumite alimente (murăturile, condimentele, tocăturile), fumatul și consumul de alcool pot exacerba durerea din boala ulceroasă. De asemenea, medicamentele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene agravează durerea, ele fiind în unele cazuri chiar substratul etiologic al bolii ulceroase. Durerea ulceroasă se poate calma prin ingestie de alimente, de exemplu lactatele.

Durerea din colica biliară apare de obicei după ingestia unui prânz colecistokinetic (alimente grase). Durerea se localizează la nivelul hipocondrului drept și/sau în epigastru cu iradiere (resimțirea durerii) posterioară, interscapulovertebral/umăr drept. Frecvent este acompaniată de greață, vărsături bilioase sau febră.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis; un supliment alimentar pe bază de extract purificat de bilă bovină, o substanţă naturală de origine animală, cu rol în îmbunătăţirea digestiei.

  • Cauze chirurgicale: apendicită, peritonită, ocluzie intestinală, infarct mezenteric, infarct splenic, anevrism de aortă abdominală, sarcină ectopică etc.

Durerea peritoneală apare în peritonitele acute, în contextul perforării unui organ cavitar în cavitatea peritoneală (stomac, colecist, intestin, apendice). Durerea peritoneală este vie, lancinantă (junghi), difuză și agravată de anumite manevre precum comprimarea/decomprimarea bruscă a abdomenului, dar și de strănut, tuse sau mișcări respiratorii.

Harta abdominală a durerii: cauze în funcție de localizarea durerii

durerea abdominală, vărsături, ulcer,

Când ar trebui să vă adresaţi specialistului

Este indicat să vă adresaţi medicului dacă:

  • durerea abdominală care, deși nu este intensă, durează peste 24 de ore și afectează calitatea vieții.
  • durerea abdominală este însoțită de alte manifestări precum: vărsături alimentare repetate, vărsături cu sânge, scaune cu sânge roșu sau negru, febră, frison.
  • durerea abdominală ușoară, intermitentă asociată cu scăderea în greutate semnificativă (> 10 kg în mai puțin de 6 luni), lipsa poftei de mâncare, sațietate precoce, tegumente palide.
  • asocierea durerii cu multiple scaune diareice și semne de deshidratare.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.