Vulvodinia reprezinta durerea in zona vulvei si a orificiului vaginal, iar cauza aparitiei sale nu este cunoscuta. Este o durere diferita de cea simtita adanc in pelvis sau inauntrul vaginului.
Vulvodinia poate fi cronica si poate dura si ani de zile in cazul unor femei. Gradul severitatii difera de la femeie la femeie. De obicei, apare in absenta unor semne fizice sau alte anormalitati vizibile. Poate fi severa, cauzeaza durere (dispareunie) si poate interfera cu activitatea sexuala.
Atata timp cat cauzele sunt putin cunoscute, este dificil sa precizam cine are un risc mai mare de a dezvolta vulvodinie. Poate afecta femeile de toate varstele si toate rasele. Poate incepe devreme in adolescenta, precum si inainte sau dupa menopauza.
Care sunt cauzele care determina durerea vaginala si vulvodinia?
Nu este clar de ce apare vulvodinia la unele femei. Nu este considerata o boala cu transmitere sexuala. Unele teorii afirma ca vulvodinia poate avea legatura cu deteriorarea sau iritarea nervilor, raspunsuri anormale la iritatie si inflamatie, reactii alergice, spasme musculare, abuzuri sexuale sau uzul frecvent de antibiotice. Factorii genetici sau familiali au, de asemenea, un rol in aparitia vulvodiniei. Din pacate, cauza exacta nu a fost determinata si cele mai multe femei nu stiu ce factori au dus la dezvoltarea ei.
Simptome caracteristice in durerea vaginala si vulvodinie
Simptomele vulvodiniei includ durerea care poate fi perceputa ca o arsura sau ca un disconfort. Cateodata, durerii i se asociaza si mancarime. Durerea poate fi constanta sau poate sa apara si sa dispara in anumite momente. Se poate manifesta in timpul contactului sexual sau in timpul exercitiilor fizice. Unele femei afirma ca durerea este localizata intr-o parte sau intr-o zona de-a vulvei, in timp ce altele au o durere generalizata si mai intinsa. De obicei, nu exista semne fizice asociate sau alte schimbari care insotesc vulvodinia, insa, uneori, poate aparea o inflamatie vizibila a pielii.
Care sunt testele de diagnostic si evaluare?
Nu exista teste specifice care sa confirme vulvodinia, iar diagnosticul se stabileste pe simptomele caracteristice. Oricum, atata timp cat infectiile valvulare si vaginale sunt cateodata asociate cu arsuri si mancarime, se pot efectua anumite culturi de secretie vaginala pentru a le exclude.
Optiuni terapeutice in cazul vulvodiniei
Vulvodinia poate fi tinuta sub control prin tratamente medicale si prin terapii efectuate chiar la domiciliu. Nu toate tratamentele pot fi benefice pentru fiecare femeie, iar fiecare dintre acestea trebuie sa incerce mai multe tipuri de tratament pentru a gasi cea mai buna metoda pentru ea.
Unele dintre medicamentele utile includ:
- Creme cu estrogen
- Anestezice locale
- Antidepresive ciclice
- Anticonvulsivante (sunt folosite cateodata pentru a tine sub control durerea cronica)
Alte terapii pentru femeile cu volvodinie severa includ injectii cu interferon sau cu substante care blocheaza nervii (pentru a reduce semnalele nervilor din zona afectata). De asemenea, exercitiile Kegel au fost utile pentru unele femei. In final, indepartarea prin chirurgie a tesutului afectat poate fi utila pentru femeile cu vulvodinie cauzata de vestibulita valvulara (o forma particulara de vulvodinie localizata la nivelul inelului himenal).
Terapiile la domiciliu pot ameliora durerea cauzata de vulvodinie. Acestea sunt:
- Clatirea cu apa curata, in special dupa urinare si contact sexual
- Efectuarea de bai de sezut
- Folosirea de sapun si detergenti blanzi
- Folosirea unei hartii igienice albe, fara parfum
- Purtarea lenjeriei de bumbac
- Evitarea piscinelor care contin clor
- Utilizarea unui lubrifiant in timpul actului sexual
- Evitarea mersului pe bicicleta (pune presiune pe zona vulvara)
- Ocolirea alimentelor care pot face urina iritanta pentru pielea din zona genitala (fasole, nuci, ciocolata)
Complicatia principala a vulvodiniei este reprezentata de disconfortul psihic si emotional aparut in urma interferarii acestei afectiuni cu activitatile zilnice si sexuale.
Dr. Roxana Mateescu
Medic medicina generala
Sursa: medicinenet.com