Durerea in timpul actului sexual sau dispareunia poate cauza aparitia problemelor in relatia cuplu, mai ales psihic. Aceasta poate avea mai multe cauze, insa consecintele asupra psihicului ambilor parteneri au cea mai mare semnificatie.
In multe cazuri, o femeie poate simti durere in timpul actului sexual daca lubrifierea nu este suficienta. Atunci cand apare acest lucru, durerea poate fi rezolvata daca partenera se relaxeaza, foloseste un lubrifiant sau daca stimularea sexuala este mai intensa.
Cauzele durerii in timpul actului sexual
In unele cazuri, dipareunia poate fi rezultatul unor afectiuni medicale. Printre acestea, se numara:
- Vaginismul este o afectiune destul de frecventa si implica un spasm involuntar la nivelul muschilor vaginali, cauzat, deseori, de frica de durere.
- infectiile vaginale. Acestea apar destul de des in randul femeilor cu o viata sexuala constanta, dar si din alte motive. Cele mai frecvente sunt infectiile fungice (candidoza).
- probleme ale colului uterin. In acest caz, in timpul penetrarii, penisul poate atinge colul uterin. Daca acesta prezinta probleme (infectii), poate aparea durerea.
- probleme ale uterului. Printre acestea, se numara fibromul uterin, ce cauzeaza durere in timpul actului sexual.
- Aceasta reprezinta cresterea anormala a tesutului uterin.
- chisturile ovariene
- boala inflamatorie pelvina. In cadrul acesteia, tesuturile din interiorul pelvisului devin inflamate, iar presiunea din timpul actului sexual provoaca durere.
- sarcina extrauterina
- La menopauza, invelisul vaginului poate pierde lubrifierea naturala, iar acesta devine uscat.
- contactul sexual imediat dupa o interventie chirurgicala sau dupa nastere
- bolile cu transmitere sexuala. Printre acestea, se numara herpesul genital, infectia cu HPV.
- lezari ale vulvei sau vaginului. Acestea pot cuprinde taieturile (intre vagin si anus) efectuate timpul nasterii (epiziotomia).
- Se refera la durerea cronica ce afecteaza organele sexuale externe ale femeii, inclusiv labiile si clitorisul. Poate aparea intr-o singura zona sau poate fi raspandita.
Tratamentul durerii din timpul actului sexual
Tratamentul vizeaza, in primul rand, tratarea cauzei. Unele dintre aceste dureri, insa, nu necesita tratament. De exemplu, durerea din timpul actului sexual dupa sarcina poate fi prevenita daca asteptati 6 saptamani dupa ce ati nascut. Este important sa comunicati cu partenerul si sa va asigurati ca exista un contact sexual bland. In cazul uscaciunii vaginale, este recomandat sa folositi un lubrifiant.
Insa, unele cauze de durere in timpul actului sexual necesita atentie medicala si tratament. Daca uscaciunea vaginala este cauzata de menopauza, intrebati medicul in legatura cu o crema cu estrogen potrivita sau alte medicamente care pot fi de ajutor. Afectiunile care stau la baza durerii (infectii, boli cu transmitere sexuala) necesita analize de specialitate, consult medical si tratament medicamentos, doar la avizul medicului.
Daca nu exista o cauza fizica a durerii din timpul actului sexual, se recomanda psihoterapia. Unele persoane pot avea sentimente de vinovatie, frica, abuzuri din trecut, ce pot afecta negativ viata sexuala.
Cele mai comune boli cu transmitere sexuala
Este indicat sa mergeti imediat la medic daca, pe langa durere, mai aveti si alte simptome, precum sangerari, menstruatii neregulate, secretii vaginale sau contractii vaginale involuntare. Discutati deschis cu medicul in legatura cu oricare simptom care va deranjeaza sau ingrijoreaza.