Durerea in piept este asociata cu diverse afectiuni medicale mai mult sau mai putin grave, precum infarctul miocardic, disectia de aorta, embolismul pulmonar, atacurile de panica sau refluxul gastroesofagian.
Durerea in piept este de doua tipuri: cardiaca si non-cadiaca. Cea cardiaca este denumita angina. Exista mai multe afectiuni care determina aparitia acesteia: infarctul miocardic, ateroscleroza si spasmele coronariene (ale arterelor coronare). Durerea non-cardiaca este asociata deseori cu afectiuni pulmonare, digestive sau psihice (anxietate, atacuri de panica). Aceasta poate debuta brusc, iar simptomele variaza in functie de cauza. Oricum, intensitatea si localizarea pot varia si ele, dar este necesara vizita la medic in orice situatie. Ca masuri generale de preventie si ameliorare a durerilor in piept, exista mai multe solutii.
Renuntarea la fumat
Este esentiala, in special atunci cand aveti durere in piept cauzata de boli cardiace sau pulmonare. Fumatul este prima cauza de boli cardiace si infarct miocardic. Chiar si dupa 24 de ore dupa ce ati renuntat la fumat, riscul evenimentelor cardiovasculare scade. Vindecarea plamanilor dupa renuntarea la fumat se face in aproximativ 5 ani, atunci cand vasele se sange revin la dimensiunea initiala, iar riscul de formare a cheagurilor de sange si a accidentului vascular cerebral scade.
Urmarea unei diete echilibrate si sanatoase
Atunci cand durerea in piept este cauzata de afectiuni cardiace, este esential sa urmati o dieta axata pe alimente benefice pentru inima. Acestea pot reduce nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale. O dieta echilibrata si sanatoasa va poate ajuta sa ameliorati simptomele si sa incepeti procesul de vindecare.
O astfel de dieta ar trebui sa cuprinda proteine de calitate, precum somon, carne de pui naturala, fibre (de exemplu, ovaz), legume verzi, cereale integrale, fasole, mere si pere.
Dieta bogata in fibre este asociata cu scaderea riscului de evenimente cardiovasculare si trebuie urmata chiar daca aveti o predispozitie genetica sau daca suferiti deja de astfel de afectiuni.
Efectuarea zilnica a exercitiilor fizice
Este indicat sa faceti exercitii fizice zilnic pentru a reduce stresul, a scadea tensiunea arteriala, elimina kilogramele in plus si pentru a va imbunatati sanatatea generala. Bineinteles, un program de exercitii benefice ar trebui recomandat de medic sau de alt specialist.
Plimbarile sunt o excelenta cale de incepere a exercitiilor fizice dupa un eveniment cardiovascular. Dupa un timp, puteti practica inot sau tenis, dupa preferinte, si doar cu aprobarea medicului.
Evitarea alimentelor nesanatoase
Printre alimentele daunatoare se numara alcoolul, cofeina, alimentele procesate, indulcitorii artificiali, condimentele iuti si cele prajite, in special daca durerea in piept este cauzata de afectiuni digestive. In schimb, consumati din plin peste, fructe si legume organice, grasimi sanatoase (mai ales de origine vegetala), probiotice (iaurt, sana, kefir) si carne de calitate.
Practicarea meditatiei
Atunci cand cauza durerii in piept este de origine psihica (stres, anxietate, atacuri de panica), este recomandat sa cautati o cale prin care sa va relaxati. Stresul este atat un factor de risc, cat si un efect advers in cazul multor afectiuni legate de durerea in piept.
Gasirea unei metode de alungare a stresului este esentiala pentru a va mentine sanatatea pe termen lung. Meditatia este una dintre aceste cai si este recomandat sa o practicati 30-45 de minute in fiecare zi, pentru o stare de spirit mai buna.
Mai mult, puteti opta pentru aromoterapie. Alegeti uleiul esential de lavanda pentru a va relaxa mintea si corpul si pentru a ameliora anxietatea, nervozitatea si a va imbunatati calitatea somnului.