Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Durerea in piept: infarct miocardic sau o afectiune mai putin severa?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 august 2019
Share
Durerea in piept: infarct miocardic sau o afectiune mai putin severa?

Durerea in piept va duce cu gandul, cel mai des, la un infarct miocardic. Insa, aceasta poate fi si cauza refluxului esofagian (intoarcerea continutului gastric in esofag.). Disconfortul la nivelul pieptului, asociat cu refluxul gastroesofagian, nu reprezinta o durere cardiaca, ci doar o mimeaza.

Durerea in piept, atat de cauza cardiaca, cat si de cauza non-cardiaca, apare in spatele sternului (osul pieptului). Aceasta localizare face dificila diferentierea cauzelor acesteia. De multe ori, insa, durerea cardiaca este asociata si cu dureri la nivelul bratelor, umerilor, spatelui si al gatului.

Care sunt simptomele si caracteristicile durerii in piept?

Localizarea

Durerea cauzata de refluxul gastroesofagian poate afecta partea superioara a corpului in unele cazuri, insa, de cele mai multe ori, este centrata in spatele sternului sau imediat sub acesta (in epigastru).

Durerea non-cardiaca este asociata cu o senzatie de arsura localizata, de asemenea, in spatele sternului, si nu apare la nivelul bratului stang. Spasmele esofagului reprezinta contractia muschilor acestuia si apar atunci cand refluxul acid afecteaza esofagul. Aceste spasme pot cauza aparitia durerii la nivelul gatului, precum si al partii superioare a corpului.

Senzatia

Durerea de cauza cardiaca este, de cele mai multe ori, intensa, apasatoare, adanca si vie. Durerea non-cardiaca este mai blanda. Persoanele cu boala de reflux gastroesofagian pot avea temporar o durere in piept severa in momentul in care tusesc sau inspira profund. Pe de alta parte, durerea in piept de cauza cardiaca nu-si schimba intensitatea atunci cand inspirati profund, si apare superficial (ca senzatie), fiind perceputa si ca o senzatie de arsura.

Pozitia corpului

Diferentierea durerii in piept se poate face si prin observarea schimbarii intensitatii sau a disparitiei acesteia in momentul in care va schimbati pozitia corpului. In cazul refluxului gastroesofagian, durerea tinde sa se amelioreze sau sa dispara in anumite pozitii (atunci cand va asezati sau cand stati in picioare). Pozitia la orizontala, in pat, accentueaza durerea non-cardiaca, in special dupa ce mancati.

Pe de alta parte, durerea in piept de cauza cardiaca nu-si schimba intensitatea odata cu pozitia corpului, ci continua sa se manifeste. Insa, aceasta poate sa apara si sa dispara pe parcursul zilei, in functie de severitate.

Simptome asociate

Evaluarea altor simptome ce apar odata cu durerea in piept va poate ajuta sa diferentiati acest tip de durere. Cea de cauza cardiaca poate fi asociata cu:

  • Ameteala
  • Transpiratii
  • Greata
  • Dispnee (senzatia de „lipsa de aer”)
  • Slabiciune si/sau furnicaturi la nivelul bratului sau al umarului stang

Cauzele durerii in piept determinate de boala de reflux gastroesofagian pot fi asociate cu o varietate de simptome, precum:

  • Tulburari la inghitire
  • Senzatia de arsura la nivelul gatului, pieptului sau al stomacului
  • Aparitia unui gust ciudat in gura, cauzat de refluxul acid

Alte cauze de durere non-cardiaca includ:

  • Prezenta unui cheag de sange la nivelul plamanilor
  • Inflamatia pancreasului
  • Astmul
  • Inflamatia cartilajului ce leaga sternul de coaste
  • Afectiuni ale coastelor (fracturi, lezari)
  • Un sindrom ce se manifesta prin durere cronica
  • Hipertensiunea arteriala
  • Anxietatea sau atacurile de panica

Ce investigatii trebuie efectuate

Durerea in piept necesita atentie sporita si o vizita la medic. Este recomandat sa-i explicati acestuia toate simptomele si senzatiile pe care le aveti. In functie de cauza posibila, acesta va poate recomanda efectuarea unei electrocardiograme (ECG), analize de sange, eventual si o endoscopie digestiva superioara.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.