Durerea de spate este considerata de multi dintre noi ceva banal, insa poate avea o multitudine de cauze. De aceea, pentru a evita eventuale complicatii este bine sa invatam sa deosebim o durere articulara de alte tipuri de durere de la nivelul spatelui, precum si cateva reguli de baza pentru a ne proteja de durerile articulare de la acest nivel.
Sa incepem asadar „cu inceputul”, adica cu ridicatul din pat. Prima regula este sa nu ne ridicam din pat cu fata in sus, asa cum facem majoritatea dintre noi, ci trebuie sa ne ridicam „din lateral”, ajutandu-ne cu mana sprijinita pe pat. Astfel evitam presiunile nedorite zilnice de la nivelul coloanei vertebrale lombare.
Cum stam pe scaun?
Urmatorul element foarte important este pozitia corecta pe scaun. Daca suntem nevoiti sa stam pe scaun mai mult de jumatate de ora, este recomandata pozitia „cu coatele sprijinite pe genunchi”, cu barbia sprijinita in palme, sau pe pumnii stransi, aceasta pozitie reducand mult din stresul pe care il sufera coloana. Daca in fata noastra se afla si o masa, o putem folosi pentru a ne sprijini coatele, in locul genunchilor. Daca avem o munca de birou, trebuie ca scaunul sa fie cat mai ergonomic, sa se poata regla, iar tastatura si mouse-ul sa fie astfel pozitionate incat coatele sa poata avea punct de sprijin pe manerele scaunului sau direct pe birou (dar fara sa ne aduca prea aproape de ecranul monitorului). Atunci cand va alegeti o masina aveti in vedere ca aceasta sa fie dotata cu scaune ergonomice (sa respecte curburile spatelui, si sa aiba „sprijinitoare” laterale), scaunul sa fie reglabil sus-jos si mana dreapta sa se poata sprijini pe „torpedoul” de langa schimbatorul de viteze.
Daca trebuie sa ridicati de jos diverse obiecte ceva mai grele, pozitia care protejeaza spatele (atentie daca aveti probleme cu genunchii, insa) este cea in care nu va aplecati „indoind” spatele, ci va lasati „pe vine” cu spatele drept, apucati obiectul, apoi va ridicati, indreptand genunchii.
Felul in care dormim este extrem de important. Ideal ar fi sa dormim pe spate, fara perna, insa cu o perna rulata sub genunchi, pe o saltea ortopedica. Daca dormiti „pe o parte”, puneti o perna sub cap si una intre gambe, iar daca preferati sa dormiti „pe burta”, puneti o perna sub abdomen, si o perna rulata sub glezne.
Automedicatia – un rau necesar
Personal, nu sunt de acord cu aceasta metoda; ca medic sustin ideea ca nici chiar medicamentele uzuale nu ar trebui folosite fara acordul unui specialist. Insa, pentru ca foarte multi pacienti aleg sa cumpere medicamente si sa si le administreze din proprie initiativa, am socotit de cuviinta sa fac o mica schema de tratament care sa se adreseze durerilor articulare ale spatelui.
Mai intai ar trebui sa fim siguri ca avem de-a face cu o durere de tip articular, altfel tratamentul nu numai ca nu este eficace, dar poate fi daunator. Voi da mai jos o schema succinta care sa ne ofere o privire de ansamblu. Dar sa revenim la medicatie. De obicei se recomanda un antialgic (Algocalmin) plus un antiimflamator (Aulin etc.), un unguent (de uz extern, evident) si un antiimflamator (Diclac 5%), sau spray din aceeasi gama (Keto-spray 5% etc.). Daca durerea este de tip acut (brusca si extrem de dureroasa) se recomanda repaus la pat doua zile in pozitiile amintite anterior, plus un miorelaxant (Clorzoxazona).
Atentie! Daca aveti probleme cu stomacul sau tubul digestiv in general, nu sunt recomandate antiinflamatoarele de uz intern; daca aveti o conditie de diateza hemoragica (hemoragii dese), nu este indicata aspirina; daca aveti hipertensiune arteriala nu asociati alimente sarate cu antiinflamatoarele de uz intern, pentru ca retin sare si cresc tensiunea.
Afectiuni ce pot mima durerea de spate
Acum haideti sa facem un scurt tur prin celelalte afectiuni care pot mima durerea de spate de origine articulara traumatica sau pur degenerativa. La nivelul lombar (inferior) pot da dureri cateva afectiuni de origine genitala sau urologica. Cel mai des intalnite sunt anexita, boala imflamatorie pelvina, uterul in retroversie, pielonefrita sau chiar o tumora situata la nivelul unui organ din zona. Durerile de origine genitala se pot insoti de durere la contact sexual, scurgeri vaginale, stare generala alterata, urinari dese. Durerile de origine urinara pot fi associate cu febra, urinari dese si dureroase, sange in urina, stare generala alterata.
Durerea care nu se modifica in functie de pozitie, predominant cu caracter nocturn poate fi de tip cancerigen. Daca exista un istoric de TBC, durerea poate fi data de o reactivare a bolii tuberculoase cu afectare vertebrala. La nivelul toracelui, durerea poate fi de origine cardiaca sau pulmonara. Un istoric de boala cardiaca ischemica si o durere puternica cu caracter constrictiv (ca o gheara) de peste jumatate de ora, in spatele sternului, poate indica un infarct miocardic, iar tusea si durerea toracica profunda insotita de febra poate indica o afectiune pulmonara.
Rareori, durerea de ceafa (cervicala) este data de afectiuni din sfera ORL, cum ar fi sinuzita. Osteoporoza poate afecta coloana prin fracturi sau tasari vertebrale. Durerea matinala cu caracter progresiv, care uneori se insoteste de dureri de peste o ora a articulatiilor mainii, piciorului, coatelor sau genunchilor, poate aparea datorita afectiunilor autoimune, precum poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta sau reumatismul articular acut (cu infectii streptococice faringiene in antecedente).
In concluzie!
Patologia care mimeaza durerea de origine articulara este extrem de vasta. Sfatul meu este sa va faceti, deci, o cultura medicala cat mai cuprinzatoare din revistele de profil, dar sa consultati medicul, pentru ca diagnosticul unui specialist ramane piatra de temelie a unei sanatati la cote optime.
Radu Leon George
Fiziokinetoterapeut specialist
Centrul medical Leomedica
E-mail: [email protected]