Durerea de cap reprezinta unul dintre cele mai raspandite simptome declansate de organismul uman, ca semnal de alarma pentru problemele aparute in sistemul nostru. Cefaleea este, de multe ori, produsa de diverse afectiuni ale coloanei vertebrale.
Coloana vertebrala este o structura osoasa care, pe langa functia de protectie a maduvei spinarii, mentine o postura si un echilibru corecte. Este compusa din vertebre, sustinute de structuri musculo-ligamentare, care pot suferi, in timp, diverse modificari ale consistentei si structurii, dar si sub influenta anumitor factori externi stresanti. Acestia pot crea probleme ce se propaga, ajungand sa intereseze si structuri ce apartin altor regiuni, precum extremitatea cefalica, aparand durerile de cap.
Legatura dureri de cap – coloana vertebrala
Durerile de cap pot fi rezultatul unor afectiuni situate in segmentul cervical al coloanei vertebrale. Acest segment poate fi responsabil prin afectarea vertebrala, musculo- ligamentara sau prin aparitia spasmelor musculare reflexe ori a iritarii unei structuri nervoase din regiune. De cele mai multe ori, durerile de cap sunt localizate in zona cefei sau occiputului (partea posterioara si inferioara a capului, spre ceafa), dar pot exista cazuri de afectare chiar si in zona temporala (tample) sau cea frontala (fruntea).
Atentie la postura de la birou!
Postura incorecta la birou, prin aplecarea excesiva a regiunii superioare a organismului, duce la o readaptare patologica a coloanei vertebrale, ce afecteaza echilibrul postural al organismului, denuntat sau nu prin dureri intermitente, de diferite intensitati, la nivelul capului. Pot aparea, de asemenea, ameteli, senzatie de vertij, greata in cazuri mai grave. Ca o reactie de adaptare a corpului la pozitiile mentinute ore in sir la birou, fara pauze regulate, apar contracturile musculare, ce rigidizeaza in timp zona gatului si a umerilor, in special in momentul efectuarii manevrelor de rotatie a capului (in dreapta sau stanga, in fata sau in spate).
Cauze mai putin cunoscute ale durerilor de cap
Investigatii necesare diagnosticului corect
Ecografia musculo-scheletala reuseste sa depisteze afectiunile de parti moi (muschi, ligamente, tendoane) ale regiunii cervicale, precum si vecinatatile acestora. La ecografie poate fi observata si o eventuala contractura sau intindere musculara, ce poate fi responsabila de simptomatologia dureroasa a pacientului. Radiografiile coloanei cervicale, efectuate de tip fata si profil, preferabil in flexie si extensie, pentru a avea o viziune de ansamblu asupra aparatului osos, pot depista chiar si excesele de mobilitate a coloanei, eventuale demineralizari, tasari sau fisuri osoase, dar si diverse grade de deplasari ale vertebrelor.
La persoanele care au un istoric de traume la nivelul gatului trebuie efectuat examenul de rezonanta magnetica (RMN) sau computer tomograf (CT), pentru a exclude alte posibile cauze ce duc la aparitia acestor dureri de cap.
Statul pe scaunul de la birou si durerile care pot aparea
Variante de tratament
In prima instanta, trebuie depistata cauza care a dus la aparitia durerilor de cap, fie ca vorbim despre o cauza vasculara sau nervoasa, fie osteo-musculo-ligamentara, abia apoi se initiaza tratamentul etiologic. Relaxantele musculare, in special cele cu actiune la nivelul sistemului nervos central, pot avea efect analgezic muscular si central.
Urmeaza terapia simptomatologica, pentru a calma durerile si manifestarile asociate adiacente. Terapia farmacologica include medicamente ce vizeaza managementul paliativ si preventiv al sindroamelor dureroase. Se pot folosi chiar combinatii de diferite clase de medicamente, pentru a spori eficacitatea lor in combaterea durerii. Cele mai folosite sunt analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene si acetaminofenul.
Terapia fizica, kinetoterapia sau gimnastica medicala aduc beneficii importante in tratarea afectiunilor musculare ce au rasunet in tot organismul, concomitent cu imbunatatirea posturii.