Cu toţii ne-am confruntat măcar o dată în viaţă cu o durere de cap. Aceasta poate să aibă o varietate de motive, iar tratamentul diferă în funcţie de cauza şi tipul durerii.
Vă puteţi confrunta cu dureri de cap matinale din când în când, din cauza unei nopţi cu somn puţin sau a unei situaţii stresante, sau le puteți experimenta în mod regulat. Cu durerea de cap matinală se confruntă una din 13 persoane. Iar persoanele cu tulburări de somn au un risc de 2-8 ori mai mare de a avea dureri de cap matinale decât cele fără tulburări de somn.
Durerea de cap matinală, principalele cauze
Iată care sunt principalele cauze şi cum se tratează durerea de cap matinală.
Migrenele
Migrenele afectează în special femeile, sunt resimţite doar pe o parte a capului, iar durerea este severă, pulsatilă, deseori cu debut brutal. Pot fi însoţite de greaţă, vărsături, tulburări de vedere şi fotosensibilitate (sensibilitate la lumină). Migrenele au o componentă genetică importantă. Pentru a le preveni se recomandă evitarea factorilor care pot declanşa acest tip de durere de cap, respectiv anume situaţiile stresante, anumite alimente (ciocolata, vinul roşu, anumite brânzeturi etc.), şi anumite medicamente (unele antihipertensive).
9 remedii care ne scapă de migrenă
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este o cauză importantă a durerilor de cap matinale. Durerea în acest caz este pulsatilă, apare de obicei pe ambele părţi ale capului, şi este agravată de efort. Evident, tratamentul în acest caz este controlul hipertensiunii arteriale. Consultul medical este obligatoriu dacă vă confruntaţi cu această problemă.
Hipertensiunea arterială: cauze, simptome, tratament
Bruxismul
Bruxismul este un comportament inconştient ce poate apărea atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii şi este caracterizat de scrâşnirea sau încleştarea dinţilor. Cauzele bruxismului nu sunt clare, dar sunt cunoscuţi câţiva factori cu care se asociază: stresul sau anxietatea, alinierea incorectă a dinţilor, somnul insuficient sau consumul de cafea sau alcool în exces. Bruxismul poate da dureri de cap, mai ales în zona tâmplelor, şi poate să deterioreze dinţii, iar tratamentul poate să cuprindă controlul stresului sau tratament stomatologic.
Insomnia şi somnul insuficient
O cauză frecventă de cefalee (durere de cap) matinală o reprezintă insomnia şi somnul insuficient. Dar şi reversul este posibil, durerile de cap pot cauza tulburări de somn. Tratamentul pe moment poate să fie un antiinflamator, însă pe termen lung va trebui să vă îmbunatăţiţi somnul, prin adoptarea unei rutine zilnice care să implice trezitul şi culcatul la aceeaşi oră şi evitarea cafelei, a alcoolului şi a meselor bogate seara.
Apneea în somn
Este o problemă de sănătate care poate fi serioasă, cauzând oprirea repetată a respiraţiei. Există mai multe tipuri de apnee în somn, dar cea mai comună este apneea obstructivă. Aceasta apare când muşchii gâtului se relaxează intermitent şi blochează traheea în timpul somnului, iar sforăitul poate să fie un simptom al acestei afecţiuni. Oprirea respiraţiei în timp ce dormiţi va scădea cantitatea de oxigen care ajunge la creier. Şi astfel apare durerea de cap matinală. De obicei este resimţită pe ambele părţi ale capului şi dispare treptat pe măsură ce respiraţia revine la normal. În cazul în care credeţi că vă confruntaţi cu apnee, vă sfătuim să consultaţi un medic pneumolog.
Depresia şi anxietatea
Din ce în ce mai întâlnite în ziua de azi, depresia şi anxietatea pot cauza dureri de cap matinale. Dacă nu reuşiţi să le controlaţi de unul singur apelând la metode precum meditaţia sau efectuarea de activităţi ce vă fac plăcere vă sfătuim să apelaţi la ajutorul unui medic psihiatru.
Reţineţi! Dacă vă confruntaţi cu dureri de cap matinale repetitive şi nu puteţi identifica cauza este necesar să cereţi ajutor de specialitate.