Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Durerea de braţe: când trebuie să ne îngrijorăm?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
3 aprilie 2020
Share
Durerea de braţe: când trebuie să ne îngrijorăm?

Durere de braţe este o manifestare frecventă care, de multe ori, este cauzată de o postură vicioasă. Însă nu este de ignorant, pentru că în spatele său se pot ascunde afecţiuni grave, care necesită tratament. Iată care sunt situaţiile în care este necesar să mergeţi la medic.

Durerea la nivelul braţelor este pentru mulţi un simptom cunoscut. Statul la calculator în aceeaşi poziţie o perioadă îndelungată este, poate, cea mai frecventă cauză a durerilor în braţe, acompaniată sau nu de amorţeli. Nu toate durerile de braţe sunt motiv de îngrijorare, cu atât mai mult cu cât majoritatea sunt rezultatul poziţiilor vicioase. În pofida acestui lucru, există situaţii în care durerea cu această localizare poate să ascundă diverse probleme de sănătate. Durerea de braţe poate să fie unilaterală, dar se poate manifesta la ambele mâini. Totodată, acest simptom a fost descris de către pacienţi în nenumărate feluri. Astfel, junghiul sau durerea surdă, pulsatilă, acompaniate de senzaţia de furnicături se regăsesc adesea în relatările celor afectaţi.

Când ne adresăm medicului

  • Dacă durerea în braţ se instalează brusc şi apar modificări în această zonă de tipul: hiperemiei (roşeaţă) şi edemului (umflătură), atunci trebuie să vă adresaţi cât mai repede medicului. Braţul este un teritoriu cu vase mari la nivelul cărora pot să apară diverse afectări (inflamaţie, obstrucţie), ce se manifestă cu durere.
  • Durerea surdă, care nu se ameliorează în timp şi care ajunge să vă afecteze activitatea de zi cu ziar trebui să vă îngrijoreze.
  • În cazul în care aţi suferit un traumatism în urma căruia aţi rămas cu durere în braţ (la care se pot adăuga pierderea sensibilităţii în mână sau dificultatea de a realiza diverse mişcări), atunci este necesară o evaluare medicală pentru a determina problema subiacentă.
  • Uneori, afecţiunile cardiace se pot manifesta cu durere în piept care iradiază şi în mâna stângă. Aceste semne pot anunţa un infarct miocardic care, dacă nu este tratat rapid, poate fi fatal.
  • Durerile la nivelul braţelor pot ascunde afecţiuni de cauză inflamatorie. Astfel, bursita (inflamaţia bursei), celulita (infecţia pielii şi a grăsimii de sub tegument), osteoartrita şi vasculitele (inflamaţia vaselor) se pot manifesta prin durere severă care necesită evaluare şi tratament medical ţintit.
durerea in brate, furnicaturi, amorteli, cand ne adresam medicului,
  • Diabezul zaharat este o afecţiune din ce în ce mai frecvent întâlnită. În cazul în care boala este neglijată terapeutic pot să apară numeroase complicaţii, printre care arteriopatia, dar şi neuropatia diabetică. Dacă vă ştiţi cu diabet zaharat şi începeţi să simţiţi dureri în mâini şi furnicături, atunci luaţi legătura cât mai repede cu medicul curant.
  • Durerea în braţ cu localizare mai ales la nivelul mâinii (primele 3-4 degete), care apare mai frecvent noaptea, asociind furnicături şi amorţeli poate să însemne afectarea nervului median. Această afecţiune se numeşte sindrom de tunel carpian şi poate necesita tratament chirurgical pentru decompresia nervului afectat.

În concluzie, dacă vă confruntaţi cu durere în braţe, care vă afectează viaţa de zi cu zi şi care asociază unul sau mai multe dintre semnele detaliate mai sus, atunci este cazul să vă prezentaţi la medic pentru un consult şi investigaţii ţintite fiecărei situaţii în parte. În urma acestora se va putea elucida cauza exactă şi va putea fi început un tratament.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.