Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Durere sau înțepături în burtă? Iată ce poate însemna

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, sci-hub.se, mountsinai.org, medlineplus.gov, my.clevelandclinic.org
23 iulie 2024
Share
Durere sau înțepături în burtă? Iată ce poate însemna

Multe persoane se confruntă cu înțepături în burtă, temporare, periodice sau pentru o perioadă de timp mai lungă, însă, din punct de vedere clinic, acest simptom este dificil de asociat cu un anumit proces patologic. De asemenea, este un semn clinic foarte subiectiv, deoarece diferitele înțepături în burtă pot fi traduse, de fapt, sub forma altor tipuri de dureri, cum ar fi o arsură sau o senzație de presiune tranzitorie. Totuși, de cele mai multe ori este vorba despre cauze benigne, care pot fi tratate și care, implicit, nu ar trebui să ridice îngrijorări exacerbate. Însă, dacă aceste dureri sunt constante, se agravează în timp și devin violente, este necesar consultul unui medic.

Rezumându-ne la caracterul specific de „înțepătură”, vorbim despre acel tip de durere care, din punct de vedere calitativ, este o durere surdă, care se simte a fi localizată în profunzime. Multe persoane cu înțepături în burtă acuză, de asemenea, caracterul tranzitoriu al acestora. Acest tip de durere se resimte tranzitoriu, dar la intervale regulate, de obicei de scurtă durată. Înțepăturile sunt acute, iar uneori pot deveni îndeajuns de intense încât să facă persoana în cauză să își ducă genunchii spre piept, adoptând poziția fetală. Durerea poate fi și colicativă, de tipul unei colici, având caracter spasmodic. În unele cazuri, este necesar consultul de specialitate al medicului.

Durere sau înțepături în burtă – posibile cauze medicale

Pentru a limita gama de diagnostice posibile, vom face referire strict la acele înțepături în burtă care apar la nivelul regiunii inferioare a abdomenului (hipogastrului) și regiunii ombilicale, nu la nivelul regiunii epigastrice (partea superioară a abdomenului, dreaptă și stângă). În general, cele mai multe persoane care acuză înțepături în burtă vor indica faptul că durerea resimțită se localizează la acest nivel. Deși durerea cu origine la nivelul epigastrului poate iradia, și în acest caz vorbim despre fenomenul de „durere referită”, cel mai adesea vorbim despre patologii care interesează organe din regiunea hipogastrului. Astfel, cele mai comune cauze sunt următoarele:


intepaturi de burta, dureri de burta, entometrioza, sindrom premenstrual, apendicita, constipatie,

Apendicita acută

Una dintre cele mai comune cauze pentru înțepături în burtă este apendicita acută care, în mod obișnuit, ridică urgență medicală. Durerea, resimțită sub formă de înțepături în burtă, apare mai ales în jurul buricului, dar ulterior iradiază spre partea dreaptă, la nivelul hipogastrului inferior. Persoanele cu apendicită acută pot prezenta și stări de greață, vărsături. Dacă se pune presiune cu un deget la acest nivel, durerea tinde să se agraveze. Durerea sub formă de înțepături în burtă apare și dispare, dar se menține pentru o perioadă lungă de timp. Dacă există suspiciunea clară de apendicită, trebuie neapărat să se solicite serviciile medicale de urgență.

Boala inflamatorie intestinală

Orice boală inflamatorie intestinală se poate prezenta, printre altele, cu înțepături în burtă. Spre deosebire de alte cauze, durerea cu acest caracter tinde să fie cronică, colicativă și se asociază cu o gamă variată de simptome, cum ar fi schimbarea obiceiurilor intestinale, simptome tipice de indigestie (balonare, meteorism abdominal, distensie abdominală, flatulență și eructații). În mod obișnuit, senzația de înțepături în burtă tinde să apară postprandial, după masă.

Diverticulita

Diverticulii sunt formațiuni saciforme care se dezvoltă la nivelul peretelui intestinal, pe măsură ce aceștia devin tot mai slăbiți (ca parte a înaintării în vârstă). Diverticulita definește inflamația diverticulilor intestinali, din cauza perforațiilor micro- și macroscopice a peretelui diverticular, cel mai probabil asociindu-se și cu infecția. Persoanele cu diverticulită acuză înțepături în burtă, de obicei în partea stângă, care se face resimțită mai multe zile. În jur de 50% dintre persoanele cu diverticulită acuză constipație, iar aproximativ 35% se confruntă cu diaree.

Pielonefrita

Pielonefrita, numită popular și „răceală la rinichi”, este o complicație uzuală a infecției urinare ascendente, agentul patogen răspândindu-se de la vezică spre rinichi. Escherichia coli este cea mai comună bacterie implicată în pielonefrita acută (și, în general, în infecțiile tractului urinar). Klebsiella pneumoniae este următorul, apoi de specii de Proteus, Pseudomonas, Enterococcus, Staphylococcus. Simptomele asociate includ înțepături în burtă, durere suprapubiană, senzația de arsură în timpul urinării, febră, greață și vărsături, uneori chiar hematurie.

Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină, o afecțiune care afectează exclusiv persoanele de sex feminin, este definită ca inflamația tractului genital superior, pe fond infecțios. Boala afectează în mod uzual uterul, trompele uterine și/sau ovarele. De obicei, este o infecție ascendentă care se răspândește de la nivelul tractului genital inferior, iar majoritatea cazurilor sunt asociate infecției transmise pe cale sexuală. Infecțiile cu Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis sunt, conform datelor epidemiologice, cele mai frecvente. Afecțiunea se prezintă cu înțepături în burtă sau cu dureri pelvine, dispareunie și scurgeri/sângerări vaginale anormale.

Colelitiaza renală

Colelitiaza renală („pietre la rinichi”) duce la senzația de înțepături în burtă, de obicei în părțile laterale ale abdomenului inferior, sau la nivel posterior, în regiunea inferioară. Atunci când una dintre pietre migrează și duce la obstrucționarea ureterului, apar înțepături în burtă cu caracter acut, foarte sever sau durere puternică în partea postero-inferioară. Eliminarea urinei devine nu doar foarte dificilă, ci și dureroasă, putând exista și simptome de greață, vărsături.


intepaturi de burta, dureri de burta, entometrioza, sindrom premenstrual, apendicita, constipatie,

Constipația

O altă cauză pentru înțepături în burtă este deseori constipația. Constipația definește situația în care materialele fecale rămân blocate la nivelul intestinului gros. Persoanele cu constipație pot acuza înțepături în burtă, fiind conștiente de faptul că nu au mai eliminat scaunul de câteva zile. Există mai multe cauze care pot duce la constipație, însă cele mai frecvente sunt aportul redus de fibre vegetale, hidratarea deficitară, consumul excesiv de cafea sau alcool și sedentarismul. Stenoza, atrezia anală, fisurile anale, hemoroizii trombozați, strictura intestinală și anală pot fi, de asemenea, eventuale cauze funcționale și anatomice ale constipației (în special cronice).

Patologii la nivelul ovarelor

Anumite patologii care interesează ovarele, cum ar fi torsiunea ovariană, ruptura unui chist de la nivelul ovarelor, se pot prezenta cu înțepături în burtă, printre alte simptome specifice. Spre exemplu, torsiunea ovariană reprezintă deseori o urgență medicală, motiv pentru care ar trebui să se cunoască simptomele acestei afecțiuni: înțepături în burtă, în partea inferioară sau dureri pelvine. Durerea poate fi ascuțită, surdă, constantă sau intermitentă. Femeile aflate în perioada de premenopauză tind să acuze înțepături în burtă care se resimt sub forma unei înjunghieri, cu caracter ascuțit, iar cele la menopauză acuză dureri surde, constante. Pot fi prezente și grețurile.


intepaturi de burta, dureri de burta, entometrioza, sindrom premenstrual, apendicita, constipatie,

Sindromul premenstrual și menstruația

Este relativ comun ca femeile aflate la vârstă reproductivă să prezinte simptome specifice atât în perioada premergătoare menstruației, cât și în timpul acesteia. Senzația de înțepături în burtă, crampe, durerea de cap, nervozitatea și iritabilitatea sunt simptome obișnuite. Totuși, în cazurile în care durerea este foarte severă și apar modificări ale volumului menstrual eliminat, ar trebui să se consulte cât mai rapid medicul ginecolog. De asemenea, dacă există modificări (de timp, volum eliminat) între două menstruații consecutive, poate fi vorba despre o patologie, ridicând necesitatea unui diagnostic diferențial.

Infecții gastrointestinale

Majoritatea infecțiilor gastrointestinale se vor prezenta cu înțepături în burtă, însă, de cele mai multe ori, și cu diaree. Crampele sunt obișnuite, iar stările febrile pot să apară. În egală măsură, intoxicațiile și toxiinfecțiile alimentare provoacă simptome similare, inclusiv înțepături în burtă și grețuri, vărsături, diaree. Consumul alimentelor alterate, anterior infestate cu toxine eliberate de anumiți agenți patogeni, provoacă simptome cantonate mai ales la nivel gastrointestinal, iar deseori se prezintă cu înțepături în burtă.


intepaturi de burta, dureri de burta, entometrioza, sindrom premenstrual, apendicita, constipatie,

Endometrita și endometrioza

Alte afecțiuni care pot duce la înțepături în burtă sunt endometrita și endometrioza. De obicei, endometrita rezultă din ascensiunea microorganismelor patogene de la nivelul tractului genital inferior (colul uterin, bolta vaginală) în cavitatea endometrială. Chlamydia trachomatis, urmată de Neisseria gonorrhoeae, sunt principalele bacterii implicate. O altă posibilă cauză care poate duce la înțepături în burtă este endometrioza, care provoacă și dismenoree, dureri localizate la nivelul pelvisului.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.