Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Durere in piept? Aflati care poate fi cauza

21 mai 2024
Share

Cei mai multi dintre noi pun unele simptome, precum durerea in piept, pe seama oboselii sau a stresului. Atentie insa! Aceasta poate avea cauze multiple, de la nevralgie intercostala pana la afectiuni de origine pulmonara sau infarct miocardic.

De aceea, este important sa ne prezentam la medic cat se poate de repede, pentru a primi la timp un diagnostic corect si tratamentul corespunzator. Senzatia de „apasare” si de durere toracica este unul dintre principalele motive pentru care oamenii apeleaza la serviciile medicale de urgenta.

Si atacurile de panica debuteaza cu acest simptom. Din acest motiv, multe persoane le confunda cu infarctul. Daca cel din urma apare de obicei ca urmare a unui efort fizic sau a unor emotii puternice, atacurile de panica se instaleaza in situatii obisnuite, percepute de pacient ca o amenintare. Iata care pot fi afectiunile semnalate de durerea in piept.

  • Afectiunile cardiace, precum pericardita

Durerea in piept ne duce cu gandul, in primul rand, la afectiunile cardiace. Poate fi vorba de o angina pectorala agravata (caz in care durerea apare dupa un efort fizic, in urma expunerii la frig sau dupa o masa copioasa si dispare dupa circa 15 minute sau la administrarea de nitroglicerina), de pericardita ori miocardita (infectii ale inimii care au ca simptom asociat febra), infarct miocardic sau disectie acuta de aorta (ruptura longitudinala a tunicii medii a peretului arterial al aortei). Este un diagnostic care se pune destul de rar, insa gravitatea sa decurge tocmai din faptul ca nu este identificata la timp.

  • Refluxul gastro-esofagian

Pe locul doi in topul frecventei simptomului se afla refluxul gastro-esofagian. Pe langa durere, acesta se manifesta si printr-o senzatie de arsura in piept (care ajunge uneori pana la nivelul gatului, cu un gust acru-amar), dificultate la inghitire, tuse seaca, raguseala, dureri de gat, regurgitatie sau reflux de lichid acru si senzatie de nod in gat. Cand inghitim, sfincterul esofagian se relaxeaza pentru a permite alimentelor sa ajunga in stomac, apoi se inchide. Daca acest muschi se relaxeaza anormal (in afara perioadelor in care inghitim) sau este slabit, acidul si continutul din stomac pot reflua in esofag, provocand simptomele amintite.

  • Pleurezii si cancer pulmonar

Durerea in piept poate fi cauzata si de diverse afectiuni pulmonare, de la infectii acute, pleurezii (inflamarea membranei care acopera plamanii si infasoara cutia toracica – in acest caz senzatia de apasare in piept devine mai intensa cand inspiram) pana la cancer pulmonar. De asemenea, si obstructia unei artere pulmonare poate cauza durere toracica, insa, spre deosebire de cea aparuta in infarct, devine mai intensa atunci cand tragem aer in piept sau cand tusim.

  • Ulcerul gastric ori costocondrita

Mai mult, si ulcerul gastric poate provoca dureri toracice, la fel si inflamatia articulatiilor care leaga coastele de stern, numita costocondrita. Rareori, simptomul poate aparea si in cazul astmului bronsic.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Laurentiu Luca

Directorul Centrului Medical PULS

Telefon: 021/97 33

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.