Diagnosticul diferențial al cazurilor de durere în partea stângă (frecvent în cadranul inferior) ar trebui să includă patologii de natură gastrointestinală, ginecologică și renală. De cele mai multe ori, investigațiile imagistice oferă cele mai relevante detalii în evaluarea persoanelor cu durere în partea stângă, testele de laborator fiind rareori utile. De asemenea, imagistica este deosebit de importantă și pentru a evidenția stadiul unei anumite afecțiuni, respectiv gradul de violență al acesteia. În practica clinică, diagnosticul are în evidență și anamneza pacientului, o durere putând fi cauzată și de vătămarea mecanică a organelor abdominale inferioare.
Este important de avut în vedere și faptul că o durere în partea stângă poate fi improprie. Astfel, vorbim despre așa-zisa „durere localizată”, care interesează un cu totul alt organ, dar care poate iradia spre cadranul inferior stâng. Durerea este primul simptom care se manifestă de cele mai multe ori într-o gamă variată de patologii, dar aceasta poate fi însoțită și de simptome specifice bolii, relevante pentru diagnosticul de certitudine. În cele ce urmează vă vom prezenta, pe baza datelor epidemiologice, care sunt cele mai frecvente patologii care, printre altele, se pot traduce și prin durere în partea stângă, frecvent diagnosticate în practica clinică.
Durere în partea stângă – cauze
Înainte de toate, este important de știut că în cadranul inferior stâng al abdomenului se află mai multe organe (sau teritorii ale acestora), cum ar fi:
- intestinul subțire;
- colonul descendent și sigmoid;
- ureterul rinichiului stâng;
- părți ale sistemului reproducător feminin sau masculin.
Drept urmare, o durere în partea stângă poate apărea ca urmare a unei patologii care interesează unul dintre aceste organe. Diagnosticul diferențial al acestora ar putea include afecțiuni pe care le vom prezenta în cele ce urmează.
Constipația
O cauză frecventă care duce la durere în partea stângă este constipația, cauzată de o dietă săracă în fibre vegetale și lipsa hidratării. Simptomele includ lipsa scaunelor, necesitatea de încordare excesivă pentru a le elimina, precum și incapacitatea de a goli complet intestinul. Deoarece nu se elimină scaunul, volumul acestuia crește, concomitent cu presiunea exercitată care poate să apese asupra structurilor abdomenului, ducând la durere.
Hernia
Apare în urma extravazării unui organ (care trece dintr-un loc în altul) sau țesut, ceea ce poate duce la împingerea țesuturilor adiacente. Pe lângă durere în partea stângă, procesul de herniere implică și apariția unei umflături la nivelul abdomenului. Vorbim despre hernie abdominală sau hernie inghinală, dar și de hernie încarcerată (strangulată), o complicație semnificativă. Aceasta apare când un teritoriu al intestinului se blochează la nivelul herniei, cu durere în partea stângă cu un debut brusc, care ridică urgență medicală.
Indigestia
Caracterizată prin disconfort abdominal, senzația de arsură și durere în partea stângă, apare mai ales postprandial. Alte simptome sunt balonarea, meteorismul abdominal și senzația de greață.
Colita infecțioasă
Colita definește inflamația colonului. Aceasta poate apărea atât ca urmare a altor patologii, cât și ca urmare a infecției cu agenți patogeni. Frecvent, colita de natură infecțioasă apare când în organism există o încărcătură ridicată cu agent patogen infecțios. Pe lângă simptomele specifice afecțiunii, duce și la durere în partea stângă.
Boala inflamatorie intestinală
Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn, pot provoca durere în partea stângă. La baza afecțiunii stă procesul inflamator cronic, care duce la dureri severe, stare de oboseală și simptome gastrointestinale semnificative. Boala apare adesea între 15-30 de ani, iar tratamentul presupune în principal managerierea simptomelor.
Ischemia intestinală
Apare în cazul în care intestinele sunt irigate deficitar, ca urmare a blocării arterelor. Ischemia poate afecta atât intestinul subțire, cât și cel gros, și uzual se prezintă cu durere în partea stângă. Ridică urgență medicală, întrucât lipsa irigării cu sânge poate duce la necroza teritoriului afectat și pierderea funcționalității acestuia.
Torsiunea omentală
Este o afecțiune în care un organ se răsucește de-a lungul axei sale longitudinale, într-o măsură în care compromite vascularizația sa. Deși este un diagnostic relativ rar și observat în principal la adulți, torsiunea omentală se traduce printr-o durere în partea stângă foarte greu de suportat.
Diverticulita
Una dintre cele mai frecvente cauze diagnosticate care duce la durere în partea stângă pare a fi diverticulita, inflamația diverticulilor: săculeți de natură mucoasă localizați la nivelul colonului și orificiilor acestuia. Ca urmare a unei infecții, apare diverticulita, iar săculeții se umflă, cresc în dimensiuni și pun presiune asupra colonului.
Prostatita
În cazul bărbaților, o cauză pentru apariția de durere în partea stângă este prostatita: inflamația glandei prostate. Principala funcție a prostatei este de a produce fluidul care hrănește și asigură transportul lichidului seminal. Este situată chiar sub vezica urinară.
Ureterolitiaza
Apare în momentul în care calculii renali (pietrele de la rinichi) migrează la nivelul ureterelor, adică la nivelul formațiunilor tubulare care conectează anatomic rinichii de vezica urinară. Ca urmare a migrării, duc la acutizarea stării de durere în partea stângă și la alte simptome precum durere în timpul urinării, grețuri, vărsături, hematurie.
Sarcina ectopică (extrauterină)
Definește implantarea ovulului fecundat în afara uterului, frecvent la nivelul trompelor uterine. Sarcina ectopică, pe lângă durere în partea stângă, poate provoca sângerări vaginale abundente, disconfort în timpul urinării sau eliminării scaunului, precum și durere care iradiază spre spate, pe măsură ce sarcina evoluează.
Endometrioza
Implică creșterea de țesut endometrial în afara uterului, cauzele nefiind pe deplin cunoscute. În tabloul simpatologic al bolii sunt incluse și episoade frecvente de durere în partea stângă.
Avort spontan
Avortul spontan poate fi o cauză a apariției de durere în partea stângă, în special pentru femeile însărcinate care cunosc faptul că sunt predispuse la un astfel de scenariu. Incidența este crescută în primul trimestru de sarcină, considerându-se că aproximativ 50% din cazuri apar ca urmare a existenței unei anomalii cromozomiale ale fătului.
Ruperea unui chist ovarian
Deși chisturile ovariene nu produs simptome specifice, problemele apar atunci când un chist se rupe și își elimină conținutul, ducând la durere în partea stângă cu debut brusc, foarte severă și chiar la hemoragie internă. Necesită asistență medicală de urgență și manageriere rapidă.
Torsiune ovariană
Torsiunea ovariană apare în special în cazul chisturilor ovariene mari, care își schimbă poziția, în urma rotirii de-a lungul axei longitudinale. Ca urmare a torsiunii, este întreruptă alimentarea cu sânge, ducând la durere în partea stângă cu debut brusc, violent. Afecțiunea necesită ajutorul medical de urgență, deoarece repercursiunile negative pot interesa și alte anexe reproducătoare.
Boala inflamatorie pelvină
Boala inflamatorie pelvină este de natură cronică, iar datele epidemiologică indică faptul că, în mod obișnuit, este cauzată de infecții cu transmitere sexuală. Pe lângă alte simptome, provoacă și durere în partea stângă, scurgeri vaginale, urinări dureroase și sângerare între menstruații.
Torsiune testiculară
O altă cauză pentru durere în partea stângă în rândul bărbaților este torsiunea testiculară. Apare în urma rotirii unui testicul, ceea ce duce la scăderea fluxului de sânge către acesta, provocând dureri cu debut brusc. Frecvent, apare la scurt timp după naștere și între 12-18 ani.
Apendicita
În cazuri de apendicită (inflamația apendicelui), vorbim despre durere localizată. Frecvent, deși apare în partea dreaptă, durerea iradiază spre stânga, în apropierea ombilicului. Apendicita este o afecțiune cu potențial agravant deosebit, motiv pentru care trebuie să se intervină rapid atunci când apar simptome precum grețuri, vărsături, pierderea poftei de mâncare, constipație/diaree, durere în partea stângă, ulterior dreaptă, și febră.
Gastroenterita
Denumită și răceală la stomac, gastroenterita definește inflamarea mucoasei tractului digestiv, și poate afecta atât mucoasa intestinului subțire, cât și pe cea care tapetează stomacul. Dincolo de simptomele gastrointestinale caracteristice, se manifestă și prin durere în partea stângă. Este o urgență medicală în special în cazul copiilor și persoanelor în vârstă.
Durere în partea stângă – alte cauze
Mai sus au fost prezentate principalele cauze care pot duce la durere în partea stângă. Cu toate acestea, durere în partea stângă pot acuza și persoanele care suferă de:
- Iinfecții ale tractului urinar;
- crampe menstruale (dismenoree);
- sindromul de congestie pelvină;
- fibrom uterin;
- ulcer gastric;
- gaze intestinale;
- Zona Zoster.
În funcție de intensitatea durerii, este important să vă prezentați la medicul specialist. Dacă are un caracter continuu și este greu de suportat, există probabilitatea să fie vorba despre un proces acut, cu debut brusc, care necesită intervenție medicală de urgență.