Revista care te menține sănătos

ORL

Durere în gât persistentă. 8 cauze

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
4 octombrie 2024
Share
Durere în gât persistentă. 8 cauze

O durere în gât persistentă poate avea o varietate de cauze, inclusiv câteva infecţii grave; poate recidiva sau poate fi de durată (cronică). Pentru a o trata eficient este important să identificaţi cauza cât mai repede posibil.

1. Alergiile pot fi o cauză pentru durere în gât persistentă

Când aveţi o alergie, sistemul imunitar reacţionează excesiv la anumiţi alergeni (substanţe care sunt de obicei inofensive). Durerea în gât persistentă apare mai frecvent dacă aveţi alergii la polen, praf şi mucegai (alergii respiratorii). Scurgerile nazale posterioare sunt cele mai probabile cauze ale durerii în gât cauzate de alergii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista. Este recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

2. Scurgerile nazale posterioare

Când aveţi scurgeri nazale posterioare, excesul de mucus se scurge din sinusuri în partea din spate a gâtului. Acest lucru poate duce la o durere persistentă, aspră sau senzaţia de zgârietură (în gât). Scurgerile nazale posterioare pot fi declanşate de factori precum schimbările meteorologice, alimentele picante şi alergiile.

3. Respiraţia pe gură

Respiraţia pe gură în mod regulat poate duce la inflamaţie şi durere în gât persistentă. Cel mai probabil veţi observa acest lucru dimineaţa, când vă treziţi. Durerea este de obicei ameliorată dacă beţi un lichid. De cele mai multe ori, respiraţia pe gură este cauzată de obstrucţia nazală, care vă împiedică să respiraţi corect pe nas. Aceasta poate include congestia nazală şi apneea în somn.

durerea in gat persistenta reflux acid,

4. Refluxul acid

Refluxul de acid gastric apare atunci când sfincterul esofagian s-a slăbit şi conţinutul stomacului urcă în esofag. Uneori, refluxul de acid poate cauza durere în gât, care poate deveni persistentă. În timp, acidul gastric poate deteriora mucoasa esofagului şi a gâtului.

5. Amigdalita

Dacă aveti o durere în gât persistentă şi nu puteţi găsi alinare, este posibil să aveţi o infecţie, cum ar fi amigdalita. Poate fi cauzată de infecţii bacteriene sau virale. Aceasta poate recidiva (apărând de mai multe ori pe an) şi poate necesita tratament cu antibiotice.

6. Mononucleoza

O altă cauză a durerii în gât şi a amigdalitei este mononucleoza, o infecţie cu virusul Epstein-Barr (EBV). Deşi aceasta poate dura aproximativ 6 luni, în majoritatea cazurilor este uşoară şi poate fi rezolvată cu tratament minim. Este posibil ca persoana cu mono(nucleoză) să experimenteze o durere în gât persistentă pe durata infecţiei active.

7. Gonoreea

Gonoreea este o infecţie cu transmitere sexuală cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Aceasta nu afectează doar organele genitale. O infecţie cu gonoree în gât poate apărea din cauza sexului oral neprotejat. Când gonoreea afectează gâtul, de obicei se manifestă prin roşu în gât şi durere persistentă.

8. Poluarea şi fumatul

Dacă locuiţi într-o zonă poluată este posibil să dezvoltaţi o durere în gât persistentă din cauza smogului, o colecţie de poluanţi purtaţi de aer. Fumatul şi expunerea la fumul de ţigară pot cauza o durere sau senzaţie de zgârietură în gât, împreună cu agravarea afecţiunilor respiratorii, cum ar fi astmul, bronşita şi emfizemul. În cazuri uşoare, expunerea la toxinele din fumul de ţigară poate duce la o durere în gât. Fumatul este, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul de gât, care poate cauza şi el durere în gât.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.