Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Durere de ochi. De ce apare și cum se tratează

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, mayoclinic.org, sciencedirect.com
17 aprilie 2024
Share
Durere de ochi. De ce apare și cum se tratează

Orice persoană se poate confrunta cu durere de ochi, mai mult sau mai puțin severă, înainte de toate ca urmare a faptului că ochii sunt expuși în permanență la factori iritanți de mediu. Există și patologii care pot duce la dureri oculare. Dar, de cele mai multe ori, acestea se vor prezenta cu simptome mult mai relevante, cum ar fi înroșirea ochilor, epifora (lăcrimare excesivă), chiar xeroftalmie (uscarea ochilor). Din acest motiv, este foarte probabil ca situațiile în care o durere de ochi se prezintă izolat, fără alte simptome, să fie pusă pe seama factorilor de mediu specifici, care au potențialul de a irita, suprasolicita și chiar leza, prin expunere continuă, ochii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Assista Oftapic Intensive pentru ochi uscaţi, deshidrataţi, iritaţi şi obosiţi. Sunt potrivite şi pentru lentile de contact.

Durere de ochi – cauze și afecțiuni asociate

Cu toate acestea, o durere de ochi poate fi și simptomul premergător, inițial, al mai multor boli oculare. Deși aceste cazuri sunt relativ rare, patologiile oculare având un tablou clinic cu mult mai complex, nu trebuie trecute cu vederea astfel de posibilități. Diagnosticarea precoce a unei astfel de patologii se asociază cu un prognostic mult mai favorabil. Dar și cu un răspuns mai eficient la tratamentul instaurat. Durerea oculară implică o experiență senzorială neplăcută, care ar putea chiar duce la scăderea calității vieții, nu doar a acuității vizuale. În continuare, vor fi prezentate principalele condiții și patologii pe care se pot grefa o durere de ochi, cu debut specific.

Traumatismele la nivelul ochiului

Deseori, o durere de ochi este secundară traumatismului fizic sau chimic de la nivelul globilor oculari. Ar putea fi vorba nu doar despre leziuni directe, ci și despre microleziuni, apărute prin expunere continuă la anumiți factori: praful care irită ochii, agenții chimici volatili din diferite produse de uz casnic, mucegaiul, purtarea lentilelor de contact. O durere de ochi poate să apară și prin expunerea directă la lumina soarelui, provocând senzație de arsură, mâncărimi, uscarea ochilor. Frecarea ochilor, prin apăsarea acestora, poate duce la leziuni care se traduc prin dureri, vedere încețoșată, înroșirea ochilor, epiforă. O astfel de durere, de obicei, este tranzitorie.

durere de ochi, durere, ochi, lăcrimare,

Diferite reacții alergice

Deși reacțiile alergice deseori descriu un tablou clinic specific, cu simptome oculare, nazale și respiratorii, pot duce și la durere de ochi izolată. Este vorba în special despre alergiile la polen, la praf, mucegai și alți compuși vehiculați pe cale aeriană. Cum alergiile tind să aibă un caracter sezonier, aceste dureri sunt mai des acuzate în perioade specifice, cum ar fi cea a polenizării.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy. Au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Hipertensiunea intraoculară

O durere de ochi poate apărea și din cauza creșterii tensiunii intraoculare, principalul factor de risc modificabil al glaucomului primitiv cu unghi deschis (cea mai frecventă formă a bolii). În esență, hipertensiunea definește patologia în care umoarea apoasă se acumulează în exces. Ceea ce duce la situația în care există o presiune crescută la nivelul suprafeței interne anterioare din cei doi ochi. Există trei variabile ca definesc presiunea intraoculară, care poate fi calculată prin ecuația Goldmann. O astfel de durere de ochi se resimte sub forma unei presiuni care deranjează și duce la lăcrimare excesivă.

Sindromul privitului la calculator (Computer Vision Syndrome)

O altă patologie relativ nouă, a timpurilor actuale, este sindromul privitului la calculator. Acesta face referire la oboseala digitală a ochilor, prin expunere constantă la lumina diferitelor gadget-uri și dispozitive: calculator, laptop, tabletă, televizor, ebook și altele. Gradul de disconfort, de durere oculară, este direct proporțional cu creșterea timpului de expunere. Acest sindrom are și potențialul de a se croniciza, pe măsură ce persoanele nu iau măsuri eficiente de protecție.

durere de ochi, durere, ochi, lăcrimare, conjunctivita,

Conjunctivita

Conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei, membrana transparentă care învelește cei doi globi oculari. Poate fi de natură infecțioasă, alergică și chimică, incidență crescută având-o cea alergică. Pe lângă durere de ochi, apar și simptome specifice, cum ar fi epiforă, senzația de corp străin în ochi, injectarea ochilor (înroșirea lor), cu durere de ochi descrisă drept „arsură”.

Sinuzita

Sinuzita definește inflamația sinusurilor. Există mai multe sinusuri, iar creșterea presiunii de la nivelul acestora, ca urmare a procesului inflamator subiacent, duce la senzația de presiune. Dar și de durere, atât la nivelul ochilor, cât și la nivelul nasului. Inflamația sinusurilor etmoidale și a celor sfenoidale, în special, poate duce la durere de ochi.

Abraziunile corneene

Definesc cel mai frecvent tip de leziune la nivelul corneei, implicând pierderea continuității și structurii anatomice a acesteia, prin zgâriere, lezare fizică sau chimică. Deseori, se certifică o prezență patologică a corpilor străini, „atașați” de suprafața corneei, cum ar fi așchii, particulele de rugină, mici bucăți de sticlă. Se prezintă, printre alte simptome, și cu durere de ochi.

Cefaleea în ciorchine (tip cluster) și migrena

Cefaleea în ciorchine și migrena sunt două tipuri de cefalee primară, care, printre altele, pot să ducă și la dureri oculare. Din nefericire, etiologia acestor fenomene patologice este deosebit de variată, motiv pentru care încă nu se cunosc în totalitate mecanismele care stau la baza apariției lor. Este cunoscut, în schimb, faptul că anumiți factori de risc, cum ar fi lumina, zgomotele, pot duce la exacerbarea acestor dureri de cap.

durere de ochi, durere, ochi, lăcrimare, cataracta,

Alte patologii oculare care pot duce la durere de ochi

Mai sus au fost prezentate principalele condiții care pot duce la durere de ochi. Cu toate acestea, diagnosticul specific pentru durere de ochi ar trebui să includă, fără a se limita la, următoarele:

  • blefarita (inflamarea pleoapelor);
  • cataracta;
  • glaucomul;
  • uveita;
  • orjeletul;
  • sindromul ochiului uscat;
  • keratita;
  • sclerita;
  • nevrita optică;
  • gliomul nervului optic;
  • meningiomul nervului optic;
  • astenopie (oboseala mușchilor oculari).

Ca urmare a etiologiei multifactoriale, dacă o durere de ochi persistă și este deosebit de severă, ar trebui solicitat consultul medicului oftalmolog.

Durere de ochi, alternative de tratament

În general, o durere de ochi, din cauze circumstanțiale, va fi autolimitată, adică se ameliorează și dispare în timp. Cu toate acestea, o durere de ochi care nu dispare, ci devine violentă în timp, ar trebui să ridice suspiciunea unei patologii subiacente. Iar aceasta necesită controlul oftalmologului. Pentru a ameliora o durere de ochi, se pot utiliza picături speciale și lacrimi artificiale. Acestea vor lubrifia și hidrata ochii sensibili, uscați, deshidratați și obosiți. De asemenea, în cazul în care o durere de ochi se asociază privitului prelungit la ecranul digital, este important să se ia o pauză. Tratamentul specializat, în funcție de afecțiune, este elaborat de către medicul specialist.

Foto: shutterstock.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.