Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Durere de genunchi – cauze și afecțiuni asociate

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, aafp.org, sciencedirect.com, mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org,
29 martie 2024
Share
Durere de genunchi – cauze și afecțiuni asociate

Conform datelor epidemiologice, aproximativ 25% dintre adulți acuză, cel puțin o dată în viață, durere de genunchi, într-o formă mai mult sau mai puțin violentă. Se estimează că în fiecare an peste 4 milioane de persoane solicită îngrijiri medicale primare, din cauza unei astfel de dureri. În general, o durere de genunchi care nu ar trebui să ridice necesitatea îngrijorării excesive este cea care se manifestă izolat, în lipsa altor simptome, și care nu compromite funcționalitatea. Pe de altă parte, cazurile severe sunt cele în care o durere de genunchi se prezintă cu dureri foarte puternice, tumefiere, lipsa stabilității articulare și semne de infecție sistemică (febră, eritem).

O durere de genunchi se consideră a fi cronică în momentul în care durează mai multe de șase săptămâni. În astfel de situații, se recomandă investigații imagistice pentru identificarea cauzei de bază, cum ar fi efuziuni, chisturi, osteofite (ciocuri osoase), deformări articulare. De obicei, durerile de genunchi sunt mult mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor în vârstă, pe fondul modificărilor degenerative sau la persoanele care practică sporturi de performanță ce implică o serie de mișcări bruște (pivotare, întoarcere, răsucire). Aceste mișcări sunt implicate în apariția rupturilor ligamentare, poate cea mai frecventă cauză pentru durere de genunchi cu debut brusc.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport. Este recomandat în caz de durere şi rigiditate musculară, inclusiv durerea din lumbago, torticolis sau durerile musculare din răceală şi gripă, febră musculară, dureri reumatice acute.

Durere de genunchi – cauze și afecțiuni medicale

În esență, există numeroase cauze care pot duce la durere de genunchi. Din acest motiv, în cele ce urmează le vom prezenta pe cele mai frecvente. Conform unui studiu epidemiologic extins, efectuat pe persoane adulte, copii și adolescenți vârsta cuprinsă între 11-17 ani, printre cauzele cele mai frecvente care pot duce la durere de genunchi se numără următoarele:

Ruptura ligamentului colateral

La nivelul articulației genunchiului există patru ligamente – două colaterale și două încrucișate – care au rolul de a stabiliza articulația genunchiului. Ligamentele colaterale sunt cel medial și cel lateral. În foarte multe situații, mai ales la sportivii de performanță, aceste ligamente se pot rupe, ducând la durere de genunchi cu debut brusc. Întoarcerea bruscă, răsucirea, pivotarea sau loviturile directe asupra genunchiului (de obicei din partea laterală), pot duce la ruperea acestor ligamente. Vorbim despre patologii numite ruptură de ligament colateral medial sau ruptură de ligament colateral lateral. Sunt mult mai frecvente în rândul celor care practică fotbal, baschet.

durere de genunchi, durere, genunchi, ligament, ligament încrucișat, menisc, tendon,

Ruptura ligamentului încrucișat

Ligamentele încrucișate se dispun anterior și posterior de articulația genunchiului, în formă de X, de unde și denumirea. Ruptura de ligament încrucișat posterior este relativ mai rară, și uneori se poate vindeca spontan. În schimb, ligamentul încrucișat anterior este mai frecvent afectat și, de asemenea, se asociază cu traumatism mecanic: schimbări rapide de direcție (talpa va rămâne în aceeași direcție, dar genunchiul se rotește), decelerarea bruscă, trauma directă asupra acestei articulații (căderea de la înălțimi ridicate, pe genunchi). Apare durere de genunchi bruscă, și de foarte multe ori se aude un sunet caracteristic, ca o pocnitură, când ligamentul este lezat.

Sindromul de plică medială

Plica este banda fibroasă care căptușește articulația. La nivelul fiecărei genunchi există 4 astfel de benzi, care stabilizează structura articulară și îi asigură biomecanica. Plica medială este cea care se găsește între rotulă și femur, iar poziția sa anatomică o face susceptibilă la diferite tipuri de leziuni și suprasolicitare. Sindromul de plică medială se manifestă prin durere de genunchi, și poate apărea ca urmare a suprasolicitării articulației, lezării structurilor acesteia și hipotoniei asociate, menținerii poziției verticale pentru perioade lungi de timp. În cele mai multe situații, metodele conservatoare de tratament pentru durere de genunchi se dovedesc a fi eficiente.  

Fisura sau ruptura de menisc

Meniscul este o structură articulară care ajută la stabilizarea articulației și la protejarea oaselor, amortizând contactul dintre ele. La nivelul fiecărei articulații a genunchiului există câte 2 astfel de meniscuri, unul medial și unul lateral. Ruptura de menisc duce la durere de genunchi foarte severă, și apare atunci când cartilajul meniscal este lezat, cel mai adesea ca urmare a mișcărilor care rotesc brusc și anormal articulația, forțând-o să se miște într-o direcție inadecvată. Cel mai frecvent, rupturile sau fisurile meniscale se observă în rândul sportivilor. Pe fondul osteoartritei poate apărea și ruptura meniscală spontană, ca urmare a scăderii modificărilor degenerative.

durere de genunchi, durere, genunchi, ligament, ligament încrucișat, menisc, tendon,

Subluxația sau dislocarea rotulei

Subluxația sau dislocarea rotulei se prezintă cu durere de genunchi cu debut brusc, iar rotula se prezintă într-o poziție anatomică anormală, deseori proeminând în partea laterală a articulației. De cele mai multe ori, o durere de genunchi secundară dislocării rotulei apare ca urmare a unui traumatism puternic (lovitură directă), a unei contracții musculare excesive sau a unei căzături (mai ales în rândul adolescenților și copiilor), la nivelul acestei articulații. Dislocarea rotulei se însoțește de apariția unei pocnituri caracteristice, cu incapacitatea ulterioară de a folosi piciorul afectat, de a-l întinde. O astfel de durere de genunchi este deosebit de severă și debilitantă.

Apofizita patelară distală (sindromul Sinding-Larsen-Johansson)

Acest sindrom ar trebui suspectat la adolescenții cu vârstă între 10-14 ani care se prezintă cu o durere de genunchi. Clinic, durerea se localizează la polul inferior al rotulei și se exacerbează, deseori, în urma flexiei. Sindromul este cauzat de creșterea presiunii și tensiunii, datorită unui fenomen de tracțiune repetitivă asupra tendonului patelar, în timpul contracției cvadricepsului. Acest fenomen duce la deteriorarea cartilajului, tumefiere și durere de genunchi, exacerbate în special după antrenamentele de rezistență, cu greutăți. Progresiv, se poate ajunge la îngroșarea și fragmentarea polului inferior al rotulei, bursită, cu durere de genunchi dificil de gestionat.

Alte patologii care pot provoca durere de genunchi

Diagnosticul cauzei subiacente pentru durere de genunchi trebuie individualizat atât în funcție de variabilele care descriu durerea, cât și de istoricul fizic al pacientului. Alte potențiale cauze care, printre altele, pot duce și la durere de genunchi, sunt următoarele:

  • sindromul benzii iliotibiale;
  • osteoartrita;
  • sindromul dureros femuro-patelar (condromalacia patelară);
  • bursita genunchiului și bursita pes anserină;
  • tendinita patelară (genunchiul săritorului);
  • maladia Osgood-Schlatter (apofizita tibială de creștere);
  • artropatia cu osteofite și manifestări algice pe fond inflamator (gută, pseudogută);
  • artrita septică și manifestări algice pe fond infecțios.

O durere de genunchi poate avea, la bază, etiologie multifactorială. Din acest motiv, este foarte important să se solicite consultul de specialitate din partea medicului ortoped, mai ales dacă nu este vorba doar despre durerea resimțită, ci și despre alte simptome asociate, cum ar fi tumefiere și limitarea amplitudinii de mișcare, edem și semne de infecție (febră).

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.