Sarbatorile pascale sunt intotdeauna un prilej de bucurie, de a petrece timp cu cei dragi, de a medita asupra importantei acestui moment sau de a ne ruga pentru luminarea sufletelor noastre si a celor din jurul nostru.
Pentru unii dintre noi insa, sarbatorile pascale sunt un prilej de a incarca masa cu multe bucate traditionale sau nu, ca un fel de incununare dupa suprasolicitarea fizica si psihica rezultata in urma pregatirilor pentru acest moment: curatenie generala, cumparaturi, vopsitul oualor, gatitul multor si feluritelor mancaruri, poate si dupa o perioada de post. Este bine de stiut ca persoanele varstnice cu afectiuni cardiovasculare, hepatice, renale, cu sistemul imunitar slabit ar trebui sa se abtina sa tina tot postul sau sa stea timp indelungat in picioare, preparand cele necesare meselor de Paste. Va prezentam in continuare cateva dintre problemele digestive care pot da batai de cap.
Indigestia
Este o tulburare digestiva ce apare atunci cand sucul gastric nu mai reuseste sa digere alimentele, iar stomacul este umplut pana la refuz. Simptomele indigestiei constau in: balonare, varsaturi, greata, dureri abdominale, arsuri retrosternale, diaree, flatulenta etc. Pentru a evita aceste neplaceri si a nu ajunge la urgente, puteti urma cativa pasi simpli:
- Nu fortati stomacul cu mai multa mancare sau bautura decat in mod obisnuit, mai ales daca ati tinut post;
- Incercati sa nu mancati foarte gras si sarat sau multe prajeli;
- La capitolul exces, trebuie trecute si bauturile carbogazoase, alcoolul si tutunul. Lichidele nu trebuie consumate in timpul mesei si nici la mai putin de jumatate de ora dupa aceasta.
Sfaturi pentru persoanele care tin post: necesarul de calorii nu trebuie sa depaseasca 1.800-2.000 in cazul femeilor si 2.300-2.500 in cazul barbatilor; consumati minimum 1,5-2 litri de apa, sucuri naturale, ceaiuri de fructe, supe de legume pe zi; alimentatia sa cuprinda cat mai multe fructe si legume crude sau gatite la aburi.
Meteorismul sau balonarea
Foarte multe persoane se prezinta la medic acuzand balonare. Din punct de vedere medical, termenul ce defineste corect acest simptom este meteorism. Atunci cand mancam, hrana este descompusa la nivelul tubului digestiv in anumiti nutrimenti pe care organismul ii „recicleaza” sau ii foloseste pentru a-si asigura energia. Iata ce greseli de alimentatie duc la senzatia de balonare:
- Beti multa apa minerala carbogazoasa sau bere;
- Sunteti fumator, „inghititi” aer sau aveti obiceiul de a vorbi mult cand mancati;
- Consumati multe alimente ce contin zaharuri si celuloza, dar si multa carne, legume, fructe, prajituri si bauturi alcoolice. Varza, mazarea si fasolea contin foarte multa celuloza si se digera greu.
Constipatia
Constipatia creeaza intotdeauna disconfort. Ceea ce mancam are foarte mare importanta: consumul mic de fibre este principala cauza a constipatiei. Incercati sa consumati doua portii si jumatate de legume si doua portii de fructe zilnic. Constipatia cronica poate afecta colonul.
Dischinezia sau disfunctia biliara
Cunoscuta si sub numele generic de „bila lenesa”, dischinezia biliara da batai de cap multora. Fiecare masa este un stimul fiziologic, deoarece, in urma acesteia, colecistul (adica vezica biliara) se contracta si arunca bila in intestin. Aceasta din urma are rolul de a dizolva alimentele, insa in organism pot fi absorbite numai substante solubile in apa. Atunci cand hrana este bogata in grasimi, vezica biliara trebuie sa lucreze suplimentar, eliminand in tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia. Asadar, alegeti supele de legume, carnea de pui, vita, curcan ori peste fiarta sau la gratar, fructe si legume.
Sfatul specialistului
- Oua sau preparate care au in compozitie oua (cozonaci, pasca, prajituri);
- Grasimi animale (tocaturi – drob, sosuri, maioneze, carne de miel, prajeli);
- Bauturi carbogazoase, alcool;
- Dulciuri;
- Condimente.
O masa constand in special in proteine si lipide si stropita din belsug cu alcool este principala cauza de pancreatita acuta, afectiune ce poate fi fatala. De asemenea, trebuie sa aveti grija ca ouale sa fie proaspete si pastrate la temperatura adecvata. In caz contrar, exista riscul de toxiinfectii alimentare, incusiv salmoneloza.