Revista care te menține sănătos

Știri

Dubla mastectomie in cazul cancerului de san ori extirparea tumorii – aceeasi rata de supravietuire

3 septembrie 2014
Share

Dubla mastectomie (indepartarea chirurgicala a ambilor sani), facuta pentru a indeparta o tumoare in cazul cancerului de san si a preveni aparitia altora nu se dovedeste a fi o metoda mai eficienta comparativ cu simpla extirpare a tumorii, potrivit unui studiu american.

Studiul, efectuat pe aproape 190.000 de femei din California care au suferit de cancer de san intre 1998 si 2011, a demonstrat ca femeile cu cancer la un san care au optat pentru o dubla mastectomie au supravietuit tot atat de mult cat cele care au fost supuse unei operatii de extirpare a tumorii urmate de radioterapie, arata studiul realizat de o echipa a Universitatii din Stanford (California).

Aceasta este prima cercetare care compara direct rata de supravietuire in cazul celor trei tipuri de interventii chirurgicale majore practicate in general pentru a trata aceasta boala: extirparea ambilor sani, doar a sanului afectat sau numai a tesutului canceros urmata de radioterapie. Dintre cele 189.734 de femei care au participat studiu, 55% au avut o ablatie a tumorii urmata de radioterapie, 38,8% au avut o mastectomie simpla, iar 6,2% o mastectomie dubla.

Tot mai multe mastectomii

Potrivit studiului, in anul 2011, 12% dintre paciente (fata de 2% in 1998) cu tumoare canceroasa la un singur san au fost supuse unei duble mastectomii, chiar daca eficienta unei astfel de proceduri pentru a preveni aparitia unei noi tumori a fost incerta.

Prin intermediul acestui studiu, „putem spune acum ca o pacienta cu cancer de san care trece printr-o dubla mastectomie nu va avea o sansa mai buna de supravietuire decat pacienta careia i-a fost eliminata tumoarea si apoi i s-a facut radioterapie”, a afirmat dr. Allison Kurian, profesor de medicina la Universitatea din Stanford (California), unul dintre autorii studiului.

Dubla mastectomie s-a aflat in centrul atentiei dupa ce actrita americana Angelina Jolie a anuntat in 2013, la 37 de ani, ca a fost supusa unei astfel de interventii chirugicale pentru a reduce riscul de a face cancer la san. Actrita este purtatoarea unei mutatii a genei BRCA1, care – ca si mutatia genei BRCA2 – sporeste cu 85 % probabilitatea aparitiei acestui tip de cancer. Cu dubla mastectomie, riscul scade la 5%.

Autorii studiului subliniaza ca femeile cu aceste mutatii genetice sau cu antecedente ale bolii in familie pot lua in considerare o dubla mastectomie pentru a reduce riscul aparitiei acestei maladii.

Mircea Doaga

Sursa: AFP, agerpres.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.