Mergeti la munte pentru a va bucura de peisaj si aer curat. Dar v-ati intrebat vreodata care sunt efectele concrete asupra starii de sanatate ale acestor iesiri? Am facut-o noi pentru dumneavoastra, asa ca iata cateva dintre aceste beneficii.
Daca v-ati saturat de galagia orasului in care traiti si daca doriti sa imbinati activitatea fizica cu relaxarea, atunci va recomandam un drum la munte. Din punct de vedere medical, drumetia este un excelent exercitiu aerob, care are numeroase efecte pozivite asupra starii de sanatate. Indiferent de gradul de dificultate al unei drumetii, nu aveti decat de castigat daca mergeti la munte si inspirati aer curat. Complexitatea acestui gen de exercitiu fizic sta in faptul ca, in timpul unei drumetii, sunt solicitate toate grupele musculare.
Bine pentru minte si inima
Primul si cel mai important beneficiu al unei drumetii este cel de ordin psihic. Astfel, aerul curat, impreuna cu peisajul minunat de la munte vor crea un moment propice de relaxare. Indiferent de cat de dificila este drumetia, datorita contextului placut de la munte, o veti percepe ca fiind mai usoara. Mai mult decat atat, mersul pe munte prezinta beneficii asupra aparatului cardiovascular. Astfel, punerea sangelui in miscare va duce, in timp, la diminuarea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.
O inima sanatoasa cu antrenament se mentine
Scade riscul de diabet si cancer
Cei care merg pe munte prezinta un metabolism bazal accelerat, astfel incat reusesc sa se mentina in forma din punct de vedere al indicelui de masa corporala (IMC). Coroborarea tuturor acestor date atesta valoarea de netagaduit pentru organism a drumetiilor montane. De asemenea, cei care merg pe munte au un nivel mai mic de grasimi in sange, ceea ce ii va proteja impotriva bolilor de inima, dar si impotriva diabetului zaharat. In plus, a fost demonstrat faptul ca stresul oxidativ scade dupa o drumetie de cateva ore, ceea ce diminueaza riscul de aparitie a afectiunilor oncologice.
Muschi si oase sanatoase
Mai mult, trebuie sa amintim si avantajele acestei forme de miscare in ceea ce priveste aparatul osteoarticular. Este demonstrat ca miscarea din timpul drumetiilor creste tonusul muscular, ceea ce ajuta la mentinerea flexibilitatii articulatiilor. In acest fel, cei care merg pe munte nu se vor plange de dureri osteoarticulare sau musculare. Daca de tineri va veti mentine mobili cu ajutorul acestui tip de miscare, riscul de osteoporoza si boli degenerative se va diminua.
Fericire si longevitate
O drumetie in aer liber are numeroase efecte pozitive asupra starii generale de bine. Miscarea in aer liber, cu cerul deasupra si privelistea incredibila din jur, duce la stimularea descarcarii de serotonina (hormonul fericirii). In acest fel, cei care fac drumetii sunt in mod constant bine dispusi, dorm bine si au un tonus general de invidiat. Astfel, persoanele care fac miscare pe munte reusesc sa-si indeplineasca sarcinile de la munca mai bine, avand un randament mult mai bun decat persoanele sedentare. Mai mult decat atat, datorita mentinerii unei greutati normale si a unui tonus muscular de invidiat, cei care fac drumetii sunt, de regula, persoane multumite de aspectul exterior, ceea ce are un efect pozitiv asupra psihicului. Si, nu in ultimul rand, drumetiile la munte sunt considerate un tip de activitate ce creste sansele de longevitate.
Ghid practic pentru un picnic sanatos
2 in 1
In concluzie, daca doriti sa va simtiti bine atat din punct de vedere psihic, cat si fizic, incercati sa incorporati acet gen de miscare in rutina saptamanala. Decat sa va petreceti timpul in salile de fitness, mai bine inconjurati-va de prieteni si familie intr-un cadru muntos. In acest fel, veti imbina o activitate sportiva cu timpul agreabil petrecut cu cei dragi.