Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Valentin Leica: „Inteligența artificială este un înger păzitor”

27 aprilie 2023
Share
Dr. Valentin Leica: „Inteligența artificială este un înger păzitor”

Când inima suferă, întregul corp suferă și el, explică Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă, coordonator al Secției de Cardiologie din cadrul Ovidius Clinical Hospital. Tocmai de aceea, eforturile de inovație în medicină se axează pe metode sigure de intervenție în cazul pacienților cardiaci. Inteligența Artificială (AI) se prefigurează deja a fi un aliat al medicilor și, implicit, al pacienților care beneficiază de astfel de intervenții asistate.

Care sunt beneficiile pe care AI le poate aduce în medicină și în special în cardiologie?

AI poate aduce o serie de beneficii în medicină și, în special, în cardiologie. Printre acestea se numără reducerea erorilor umane; precizie crescută în măsurători și stabilirea mai exactă a pașilor de diagnostic și terapie. Un alt beneficiu important este capacitatea de a identifica bolile în stadii incipiente și de a ajuta la stabilirea unui diagnostic mai rapid și precis. În plus, această tehnologie poate fi utilizată pentru a dezvolta modele predictive care să ajute la îmbunătățirea eficienței tratamentelor și reducerea efectelor secundare.

Cum ajută AI la identificarea și diagnosticarea bolilor în stadii incipiente?

Inteligența artificială este un înger păzitor și poate fi de mare ajutor în identificarea și diagnosticarea bolilor în stadii incipiente. Un exemplu este cardio-oncologia, unde există softuri dedicate care pot măsura efectele cardiotoxice ale chimioterapiei înainte de a se manifesta clinic sau de a fi detectate prin metodele de diagnostic tradiționale. Această tehnologie se numește „global longitudinal strain” sau „speckle tracking”.

Cum pot fi utilizate modelele predictive bazate pe inteligență artificială pentru a îmbunătăți eficiența tratamentului și a reduce efectele secundare?

Modelele predictive bazate pe AI pot fi utilizate pentru a îmbunătăți eficiența tratamentului. Dar şi pentru a reduce efectele secundare prin identificarea și prevenirea posibilelor reacții adverse ale unor terapii sau medicamente. În acest fel, pacienții pot beneficia de tratamente personalizate și adaptate nevoilor lor specifice.

tratamente, AI, Inteligența Artificială, Dr. Valentin Leica, cardiologie,

Poate fi folosită această tehnologie pentru a identifica noi tratamente?

AI poate fi utilizată pentru a analiza mari cantități de date medicale și de cercetare și pentru a identifica noi tratamente și opțiuni terapeutice. În acest fel, medicii și cercetătorii pot să înțeleagă mai bine bolile și să descopere noi modalități de tratament. AI poate fi utilizată și pentru a accelera procesul de cercetare și dezvoltare a noilor medicamente.

Care sunt provocările și riscurile asociate cu utilizarea AI în medicină?

În primul rând, tocmai pentru că AI se bazează pe cantități mari de date precise pentru a funcționa în mod eficient și precis, disponibilitatea și accesibilitatea datelor pot fi o provocare majoră în utilizarea AI în medicină. În plus, instruirea unui model AI poate fi dificilă, deoarece pentru toate aceste date este necesară o evaluare continuă pentru a asigura acuratețea și siguranța acestuia. În caz contrar, acest sistem poate fi afectat de date incomplete, eronate sau biased, ceea ce poate duce la erori în decizie și la recomandări inexacte în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul pacienților.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.