-
Rolul medicului de familie nu este doar de a oferi trimiteri şi adeverinţe, ci mult mai mult de atât. Relaţia medic-pacient trebuie să fie bazată pe încredere şi comunicare. În multe situaţii, pacientul ajunge în cabinet şi nu ştie să descrie exact simptomele pe care le are, medicul fiind cel care trebuie să îl ghideze şi să reuşească să le detalieze.
În anumite cazuri, simptomele apar pe fondul unei suprasolicitări, aici rolul de „psiholog” al medicului fiind foarte important. Tot medicul de familie este cel care va consilia pacientul în privinţa stării lui de sănatate sau de boală (după caz), şi îl va îndruma spre alte specialităţi medicale. Am stat de vorbă pe această temă cu dr. Teodora Truşcă, medic specialist medicină de familie şi manager medical al Clinicii Medicover Oregon Park, şi am aflat care sunt provocările medicinei de familie.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Farmacia Ta: Care este rolul medicului de familie şi cât de importantă este relaţia medic-pacient?
Dr. Teodora Truşcă: Primul contact al pacientului este cu medicul de familie, cel care ţine evidenţa stării de sănătate a pacientului, şi care este responsabil de monitorizarea şi menţinerea ei, la fel cum este responsabil de prevenirea îmbolnăvirilor şi de tratarea acestora. Relaţia medic-pacient este importantă din punct de vedere al comunicării, al sfaturilor pe care medicul de familie, cunoscând istoricul medical al pacientului, le poate oferi.
Din pacate, mulţi pacienţi ajung la medicul de familie doar când au o problemă gravă de sănătate…
Prevenţia la nivelul medicinei primare porneşte de la vârste fragede şi merge până la vârstnici, după anumite reguli şi în funcţie de necesităţile fiecărei etape. Pentru nou-născuţi, sugari şi copii mici prevenţia are la bază noţiunile de puericultură oferite părinţilor, prevenţia bolilor infecto-contagioase cu risc etc.
În cazul adolescentului şi adultului tânăr, prevenţia cuprinde sfaturi legate de alimentaţie, informaţii despre bolile cu transmitere sexuală, vaccinări indicate în anumite condiţii (călătorii), sfaturi referitoare la reproducere şi contracepţie.
La femeia gravidă, prevenţia porneşte de la începutul sarcinii şi presupune recomandări alimentare, monitorizarea sănătăţii pe parcursul sarcinii, depistarea eventualilor factori de risc.
Pentru seniori, medicul de familie este responsabil de prevenţia unor boli infecto-contagioase cu risc mai mare de complicaţii din cauza vârstei şi comorbidităţilor (gripa, de exemplu), sfaturi legate de condiţiile de trai pentru evitarea agravării unor boli cronice.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Care sunt analizele şi investigaţiile cuprinse în pachetul oferit de asigurările de stat?
Asigurările de sănătate de stat cuprind analize şi investigaţii gratuite, prin medicii de familie, în funcţie de afecţiune sau pentru anumite categorii speciale, de exemplu:
- analizele uzuale recomandate adulţilor şi copiilor fără istoric de boli cronice sau fără acuze, cu caracter de analize de screening anuale – hemogramă cu formulă leucocitară, glucoză serică, transaminaze, uree, creatinină, sumar urină, trigliceride, colesterol, TSH;
- în funcţie de afecţiunile cronice subiacente – în dislipidemii se recomandă fracţiile de colesterol HDL şi LDL, la hipertensivi se adaugă ionograma serică, TSH-ul, acidul uric, iar rudele de gradul I ale bolnavilor cu hepatită cronică virală au incluse antigenul HBs şi anticorpii HCV;
- la gravide sunt gratuite analizele pentru depistarea infecţiei cu HIV şi VDRL.
Analizele de laborator pe intelesul tuturor
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Putem vorbi din punct de vedere al vârstei de o anumită categorie care vine mai des la medicul de familie?
Da, cel mai frecvent se adresează medicului de familie vârstnicii, dar şi familiile cu copii.În cazul copiilor, adresabilitatea crescută este cauzată pe de-o parte de programul de vaccinări şi pe de altă parte de frecvenţele afecţiunilor acute care apar în condiţii de colectivitate la această categorie.În cazul seniorilor, adresabilitatea crescută apare ca urmare a patologiei cronice, a necesităţii monitorizării stării de sănătate şi a tratamentului.
Automedicaţia este o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul pacienţilor. La ce riscuri ne expunem?
Automedicaţia este des întâlnită în practică, cei mai mulţi pacienţi cu afecţiuni acute de tipul infecţiilor respiratorii sau care au diverse simptome izolate preferă să ia medicamente înainte de a se prezenta la medic. În cazul lor există riscul să apară diferite reacţii adverse cauzate de asocieri ale unor medicamente incompatibile, poate apărea supradozajul, rezistenţa la antibiotice, iar unele medicamente pot cauza alte simptome prin administrare eronată, fapt ce creşte disconfortul pacientului.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Mai există, desigur, şi dr. Google, multe persoane stabilindu-şi singure diagnosticul…
În acest caz, consider că toţi colegii ar trebui să-şi sfătuiască pacienţii să se adreseze medicului atunci când simptomatologia durează mai mult sau se agravează în loc să se amelioreze sub un tratament autoadministrat. Încadrarea simptomatologiei într-un anumit context de apariţie sau de timp o poate face doar medicul.
Este greu să-i convingi pe oameni să aibă grijă de sănătatea lor?
Nu este greu, dar trebuie multă răbdare pentru a explica fiecăruia de ce sunt importante măsurile de prevenţie, metodele de screening sau monitorizarea unor boli şi urmărirea tratamentului de către medicul curant. Responsabilizarea fiecăruia este de multe ori de durată, mai ales în cazul pacienţilor care au meserii solicitante şi care „uită” realmente de utilitatea unei vizite la medic.
Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Interviu
Dr. Teodora Truşcă: „Cel mai frecvent se adresează medicului de familie seniorii”
19 mai 2023
Articole din aceeasi categorie