Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Raducu Stanciulescu: „Rinita alergica netratata poate agrava simptomele astmului bronsic”

5 septembrie 2017
Share

In aceasta perioada, rinita alergica este „vedeta” bolilor din sfera ORL. Care sunt simptomele, cum se trateaza si, mai ales, cum se previne aflam de la medicul primar otorinolaringolog Raducu Stanciulescu, seful sectiei ORL din cadrul spitalului Elias din Bucuresti.

Membru in Societatile Romana si Europeana de Rinologie, medicul Raducu Stanciulescu are peste 20 de cursuri de specialitate in chirurgie endoscopica rinosinusala si rinocorectie, microchirurgie laringiana, chirurgie cu laser CO2 in ORL. Practica chirurgia capului si a gatului, a tiroidei, chirurgia endoscopica rinosinusala si chirurgia corectoare a nasului, atat in spitalul public, cat si in mediul privat, si acorda consultatii programate la cabinetul din ambulatoriu al spitalului Elias.

Farmacia Ta: Care sunt principalele probleme cu care va confruntati la cabinet in aceasta perioada?

Dr. Raducu Stanciulescu: Cei mai multi pacienti se prezinta in aceasta perioada la cabinet cu rinite alergice, rinofaringite acute, cu otite, sinuzite, faringo-amigdalite sau laringite, majoritatea de cauza virala, pe langa afectiunile cronice infectioase sau tumorale ce necesita, de regula, tratament chirurgical.

Ce este rinita alergica? Cum se manifesta?

Rinita alergica este o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale. Se manifesta prin stranut, secretii nazale apoase sau obstructie nazala, mancarime a nasului, ochilor si gatului si lacrimare, simptome care apar simultan cu expunerea la alergen. Rinita alergica este o afectiune ce nu trebuie neglijata. Pe langa disconfortul creat de simptomatologie, lipsa unui tratament adecvat poate duce, in timp, la permanentizarea anumitor simptome, precum nasul infundat, dar si la posibila aparitie a polipilor nazali si sinusali, frecvent intalniti in alergia nazala. De asemenea, rinita alergica netratata poate agrava simptomele astmului bronsic, afectiune intalnita destul de des in cazul pacientilor cu rinite alergice.

Care sunt factorii declansatori ai rinitei alergice?

Exista trei tipuri de rinita alergica: perena, profesionala si sezoniera, denumita si „febra fanului”. In primul caz, vorbim despre o afectiune care se manifesta tot timpul anului, adesea asociata cu astmul. Aceasta este produsa de alergenii prezenti in mediu in mod constant: acarienii din praful de casa, scuamele animalelor, mucegaiurile. In cea de-a doua situatie, vorbim despre o afectiune declansata de expunerea la diverse substante alergene prezente la locul de munca. Rinita sezoniera este cea care apare in fiecare an odata cu cresterea concentratiei de polen din aer si care este adesea asociata cu conjunctivita. „Febra fanului” apare frecvent in timpul primaverii, in sezonul de inflorire a plantelor alergogene, motiv pentru care poate fi considerata o boala specifica primaverii.

Exista o categorie de varsta predispusa la rinita alergica?

Aceasta afectiune este intalnita la orice categorie de varsta, atat la adulti, cat mai ales la copii, in perioada 5-20 de ani. Trebuie mentionat ca, in ultimii ani, prevalenta rinitei alergice a crescut destul de mult din cauza poluarii. Sunt predispuse persoanele care sufera deja de alte afectiuni alergice, precum dermatita, astm sau urticarie.

Cum se stabileste diagnosticul?                                       

Stabilirea diagnosticului se realizeaza pe baza analizelor de laborator pentru diferiti alergeni si pe baza examenului histopatologic al mucoasei nazale, a examenului secretiilor nazale, anamnezei si examenului ORL, in cadrul caruia se evidentiaza semnele de la nivelul mucoasei nazale specifice acestei afectiuni. Pentru ca vorbim despre o afectiune cronica, chiar daca diagnosticul pare usor de pus, este indicat ca pacientul sa tina legatura cu medicul, care il va monitoriza si ii va indica tratamentul pentru reducerea disconfortului si evitarea complicatiilor.

In ce consta tratamentul rinitei alergice?

Tratamentul simptomatic are un profil de siguranta excelent, chiar si pentru copii, si presupune utilizarea spalaturilor nazale cu solutii saline, care se pot folosi de trei ori pe zi, corticosteroizi intranazali, medicatie antihistaminica, medicatie inhibitoare a leucotrienelor sau corticoterapie injectabila. Atunci cand simptomele nu dispar dupa administrarea medicatiei, se poate efectua tratamentul cornetelor inferioare cu radiofrecventa, procedeu benefic datorita largirii calibrului foselor nazale. Pe langa tratamentul simptomatic, un rol foarte important il are si tratarea cauzei acestei afectiuni – alergia. Aceasta poate progresa catre caile respiratorii inferioare, cu aparitia astmului sau catre polisensibilizare.

Care ar trebui sa fie comportamentul unei persoane care sufera de rinita alergica pentru a-si imbunatati situatia?

Printre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tina seama persoanele care sufera de rinita alergica putem enumera reducerea expunerii la polenuri, la mucegaiuri, la praful de casa, la alergenii animali sau cei proveniti de la insecte. In acest sens, este bine ca persoanele care sufera de aceasta afectiune sa evite plimbarile in natura in perioada pranzului, atunci cand concentratia polenurilor este mai mare, si sa aleaga sa iasa in special dupa ploaie, atunci cand cantitatea de polen din atmosfera este mai mica.

Trebuie avut in vedere tratamentul preventiv cu medicamente antialergice inaintea sezonului de polenizare la persoanele cunoscute cu rinita alergica la polen, dar si utilizarea instrumentelor de filtrare a aerului pentru a scadea concentratia polenurilor din aer. In cazul pacientilor care sufera de rinita alergica, stergerea prafului se va realiza cu o laveta umeda, iar lenjeria se va spala saptamanal la temperaturi de peste 60 de grade Celsius. De asemenea, uscarea hainelor se va face pe uscator, nu in mediul exterior, iar ferestrele autovehiculelor se vor pastra inchise, utilizandu-se doar aerul conditionat si filtrele speciale.

Cateva recomandari pentru a ne feri de problemele din sfera ORL in sezonul cald.

In scopul prevenirii problemelor din sfera ORL, este necesara adoptarea masurilor locale de profilaxie a afectiunilor otorinolaringologice, care includ principiile de igiena specifice fiecarui organ in parte. De asemenea, este necesara adoptarea unui regim bogat in vitamine si limitarea consumului de dulciuri, fainoase si grasimi. Vitamina A, de exemplu, este nutrient esential pentru mucoasa sistemului respirator (morcovi, spanac, ceapa verde, salata, rosii), iar vitamina K se gaseste in cantitati suficiente in spanac, varza, salata, ceapa verde.

Alte vitamine importante sunt cele din grupul B, care favorizeaza formarea anticorpilor, crescand astfel rezistenta la infectii. Pe langa acest aspect, practicarea sportului are un rol primordial in fortificarea generala a organismului. Se pot administra si produse imunostimulatoare sau vaccinuri recomandate de medic.

Elena Coroianu

Foto: Sebastian Oros

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.