-
Un nou sezon, obiceiuri noi. Acum este momentul optim de a combate astenia de primavara cu ajutorul alimentelor, de a profita de tot ceea ce are de oferit acest anotimp in materie de alimentatie, de a scapa de kilogramele in plus intr-un mod cat mai sanatos, dar si de eventualele carente de vitamine si minerale.
Cat si cum trebuie sa mancam, la ce trebuie sa fim atenti in perioada postului, ce presupune o alimentatie sanatoasa primavara, dar si daca este corecta notiunea de trend in nutritie, toate acestea sunt intrebari care si-au gasit raspunsul cu ajutorul Mihaelei Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, dar si coordonator al Clinicii Smart Nutrition. Are o experienta de peste 10 ani in acest domeniu, fiind certificata si in managementul obezitatii de catre Federatia Mondiala de Obezitate.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Farmacia Ta: Primavara tindem sa ne ambitionam mai mult decat de obicei in ceea ce priveste dietele. Cum alegem dieta de slabit potrivita?
Dr. Mihaela Posea: In primul rand, trebuie sa alegem doctorul potrivit – sa fie medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice. In al doilea rand, trebuie facute investigatii ce tin de metabolism, care sa stabileasca necesarul de kilocalorii pe care sa il consumam pentru a putea slabi, dar si analize de sange care sa verifice starea de sanatate. Dieta potrivita trebuie sa fie diversificata, una in care se consuma alimente din toate grupele, pe care o putem integra cu usurinta in ritmul nostru de viata.
Atunci cand ne propunem sa slabim trebuie sa fim constienti ca acest lucru nu se va intampla peste noapte. Care este ritmul corect si sanatos?
Pentru ca nu ne-am ingrasat peste noapte… este bine sa nu slabim peste noapte. In general, se urmareste ca ritmul de slabit sa fie intre 500 si 1000 g grasime in fiecare saptamana. Cum vedem de unde am slabit? Analizorul corporal cu bioimpedanta este cel care masoara cantitatea de grasime, minerale si masa slaba din organism, si se foloseste pentru a urmari daca scaderea in greutate s-a facut din masa grasa.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Ce presupune o alimentatie echilibrata in sezonul de primavara?
O alimentatie echilibrata este o alimentatie diversificata – in aceeasi zi mancam alimente din toate grupele: grupa cerealelor, grupa alimentelor bogate in proteine, grupa nucilor si semintelor, grupa fructelor si, in final, cea a legumelor. Primavara ne este la indemana sa mancam legume proaspete, pentru ca este sezonul salatei verzi, a spanacului, urzicilor, lobodei, cepei verzi, usturoiului verde.
Verdeturile de primavara, izvor de sanatate
Stiu romanii sa faca asocierile corecte cand vine vorba despre mancarea pe care o pun pe masa? Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac?
Cel mai des intalnita greseala este lipsa legumelor de la masa. Daca, de exemplu, va faceti sandvisuri acasa, este bine sa puneti si un ardei, o rosie, un castravete. Daca pregatiti un piure cu o friptura, trebuie neaparat sa existe si o salata langa.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Pentru ca suntem in perioada postului, multi il asociaza cu o cura de slabire, dar adesea rezultatul nu este cel asteptat...
Cand tinem post, regimul alimentar va fi unul vegan, bazat pe mancaruri facute din legume si leguminoase, pe fructe, cereale, nuci/seminte, produse din soia. Alimentele care contin carne, peste, oua, lactate si care dau senzatie de satietate pot fi inlocuite cu mazare, fasole boabe, linte, naut. Nucile si semintele, produsele din soia, ciupercile asigura proteinele vegetale, precum si senzatia de plin.
Cu ce probleme vin cel mai des pacientii la dumneavoastra?
Cei mai multi pacienti sunt cei care sufera de obezitate si care au sau sunt in pericol de a dezvolta complicatii ale acestei boli: diabet zaharat, dislipidemii (probleme cu grasimile din sange), hipertensiune arteriala, sindrom de apnee in somn, dureri articulare (de genunchi, de spate) etc.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
In ce masura este influentat nivelul colesterolului si al trigliceridelor de ceea ce mancam?
Nivelul colesterolului din sange pare a fi influentat in proportie de pana la 10% de alimentele bogate in grasimi: carne grasa, untura, unt, sosuri albe, sorici, sunca grasa, produse de patiserie si cofetarie etc. Trigliceridele sunt mult mai usor influentate de aportul de dulciuri, sucuri indulcite si de alcool.
Putem discuta despre trenduri in nutritie?
Da, putem discuta despre diete la moda. Insa ideea principala este de a adapta regimul alimentar la stilul de viata, astfel incat sa indeplineasca toate conditiile unui regim alimentar echilibrat.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Cum ne luam portia de energie din alimente?
O alimentatie echilibrata, diversificata asigura energia necesara ritmului nostru de viata.
„Pachetelul” pentru birou – idei sanatoase, cu putine calorii
Cum influenteaza alimentatia starea de bine?
Echilibrul din farfurie se reflecta in starea de bine pe care o avem si in puterea de a rezolva orice problema cu care ne confruntam.Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Interviu
Dr. Mihaela Posea: „Echilibrul din farfurie se reflecta in starea de bine pe care o avem”
31 mai 2019
Articole din aceeasi categorie