Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Marius Uscatu: „Chirurgia ante-piciorului, un domeniu necunoscut in Romania, cu potential de dezvoltare enorm!”

5 septembrie 2017
Share

Doctorul Marius Uscatu este unul dintre cei mai renumiti medici ortopezi. De 9 ani practica cu succes chirurgia ante-piciorului. Despre pasiunea pe care o are pentru chirurgia piciorului si a gleznei, dar si despre problemele ridicate de monturi puteti afla in interviul acordat de dr. Marius Uscatu revistei Farmacia ta.

Farmacia Ta: Domnule doctor, spuneti-ne de ce ati ales medicina, si mai ales de ce aceasta supraspecializare grea, chirurgia piciorului si a gleznei?

Dr. Marius Uscatu: Motivatiile in alegerea medicinei dateaza din copilarie, sunt mult prea numeroase si ar incapea in paginile unui roman. Am ales chirurgia ante-piciorului ca pe o provocare personala, un domeniu total necunoscut in Romania, cu un potential de dezvoltare enorm.

F.T.: Practicati de 9 ani chirurgia ante-piciorului si aveti realizari deosebite. Cum a pornit o astfel de pasiune pentru latura aceasta a medicinei?

M.U.: Am incercat sa inteleg, din lucrarile medicale romanesti, originea si tratamentul monturilor (hallux valgus). Esecul total al intelegerii m-a indreptat catre revista franceza de ortopedie (RCO), de unde am dedus nivelul profesional al colegilor francezi. Am reusit sa lucrez intr-un centru european celebru de ortopedie – CTO Strasbourg – unde am ramas din octombrie 2004 si iulie 2007, timp in care am obtinut si singura diploma europeana de supra-specializare in chirurgia ante-piciorului.

F.T.: Care au fost mentorii dumneavoastra de la care ati invatat aceasta profesie?

M.U.: Mentorii mei, de a caror prietenie ma simt onorat, sunt Christophe Averous, cu care am operat peste 1.000 pacienti in doi ani la Strasbourg, si Michel Maestro, o celebritate mondiala in chirurgia ante-piciorului, de la care am invatat 90% din ceea ce stiu si care mi-a devenit un adevarat parinte spiritual. Domnia sa este un exemplu de rigoare, profesionalism si, mai ales, modestie.

F.T.: Spuneti-ne cateva succese, dar si esecuri din cariera dumneavoastra.

M.U.: Este fascinant zambetul fiecarui pacient cu piciorul corectat, satisfactie profesionala suprema si inimaginabila. Ma confrunt cu doua esecuri majore. Primul este acela de a demonstra in Romania ca progresul in medicina necesita supra-specializare. Al doliea este acela de a explica unui pacient obez ca greutatea ii distruge articulatiile, mai ales ca obezitatea este cauzata de alimentatia necorespunzatoare.

F.T.: Relatati-ne un caz memorabil, o situatie mai deosebita si ce solutii ati gasit.

M.U.: In orice act chirurgical este importanta nu numai finetea realizarii tehnice, ci in special rapiditatea si corectitudinea deciziei. Pianistul „obisnuit” se diferentiaza de interpretul de marca nu prin rapiditatea si corectitudinea executiei, ci prin geniul interpretarii. Cazurile memorabile sunt numeroase, insa intotdeauna succesul a fost determinat de viteza si validitatea deciziei.

F.T.: In ultimii ani v-ati specializat pe chirurgia gleznei si a piciorului. Spuneti-ne cate ceva despre monturi. Cum evolueaza ele si de ce evolutia lor nu poate fi prevenita?

M.U.: Evolutia decurge catre agravare progresiva, care nu poate fi prevenita din cauza unor considerente de ordin fizic (mecanic): greutatea corporala creeaza forte deformante la nivelul piciorului, care agraveaza o deformatie deja constituita.

F.T.: Exista o legatura intre piciorul cu platfus si aparitia monturilor?

M.U.: Asocierea monturilor cu piciorul plat („platfus”) este doar o coincidenta, contrar celor sustinute pana in prezent. Au in comun doar o anumita laxitate ligamentara. Mult mai frecventa este asocierea cu piciorul scobit (opusul piciorului plat).

F.T.: Cum se depisteaza monturile si care sunt metodele de diagnosticare?

M.U.: Diagnosticul este exclusiv clinic, fiind bazat pe examinarea directa din timpul consultatiei. Radiografia este utila numai in cazul interventiei chirurgicale, pentru planificarea acesteia sau in cazul unor afectiuni supra-adaugate.

F.T.: Care este varsta optima pentru aceasta interventie?

M.U.: Nu exista o varsta optima, mai curand putem vorbi de QoL (indicele de calitate a vietii), la care contribuie handicapul social-estetic, dificultatea la incaltare, durerea articulara, durerea plantara (metatarsalgia), mersul dificil.

F.T.: Cat este de dificila operatia?

M.U.: Este o operatie foarte dificila pentru chirurgul care nu o practica des si care nu este supra-specializat. De exemplu, in Romania, rata esecurilor este imensa, pe cand in Franta este imfima, pentru ca acolo s-a impus ultra-specializarea.

Text: Irina Prodan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.