-
În România, multă vreme avortul a fost singura metodă de contracepţie de care ştiau şi pe care o practicau femeile. Despre avort, o procedură riscantă, dar populară, vorbim cu dr. Laura Mustaţă, medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în chirurgie oncoplastică şi reconstrucţie mamară (Oxford University Hospital, UK), la clinica Nativia.
Avortul este o procedură medicală ce presupune eliminarea unui produs de concepţie fie din dorinţa părinţilor, fie din motive medicale. „Nu este doar o procedură medicală în sine, ci presupune un întreg proces psihologic şi emoţional pentru care pacientele noastre trebuie să fie pregătite în prealabil. Consider că pentru situaţii selecţionate avortul ar putea fi o procedură salvatoare, pe de altă parte nu este o procedură lipsită de riscuri. De aceea, o informare corectă se impune”, spune dr. Laura Mustaţă.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Farmacia Ta: Mult timp, în România, avortul a fost folosit ca metodă de contracepţie, multe femei putându-se „lăuda” cu avorturi multiple. S-a schimbat situaţia?
Dr. Laura Mustaţă: Din fericire, lucrurile sunt în schimbare în sens pozitiv, în special în mediul urban. Din păcate, în categoriile sociale mai defavorizate, în mediile rurale unde educaţia sexuală/sanitară este deficitară, în continuare avortul e folosit ca metodă de contracepţie. În mediile în care sărăcia predomină, educaţia e deficitară, există în continuare sarcini obţinute accidental la vârste fragede şi avortul câteodată e folosit ca metodă de contracepţie. Acest lucru vine însă la pachet cu creşterea riscurilor legate de toate complicaţiile întreruperilor de sarcină, pe termen scurt şi pe termen lung.
Avortul spontan: cauze și factori de risc
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Un raport publicat anul acesta şi realizat de Salvaţi Copiii spune că în România 1 din 8 mame la prima naştere este adolescentă. Cum am putea schimba aceste statistici?
Din păcate, această statistică a adolescentelor gravide în România este una dureroasă şi persistentă de prea mulţi ani. Sunt puţine campanii care reuşesc să ajungă în segmentele de populaţie vizate. De asemenea, nu sunt campanii suficient de puternice care să fie extinse la nivel naţional, astfel încât să ajungă informaţia la toate adolescentele. Consider că fiecare şcoală în parte şi fiecare medic de familie în parte este responsabil de educaţia sexuală a pacienţilor şi aici trebuie avut în vedere că trebuie educate ambele sexe, atât adolescentele, cât şi adolescenţii. Deşi în cazul unei sarcini nedorite trauma e semnificativă pentru tinere, şi băieţii pot fi afectaţi de boli cu transmitere sexuală care le pot afecta pe termen lung fertilitatea.
Minorelor însărcinate li se poate face întrerupere de sarcină fără acordul unui părinte?
Minorele, în general, au nevoie de consimţământul părinţilor pentru a efectua un avort la cerere. Pe de altă parte, se consideră că minora peste 16 ani însărcinată poate lua o decizie cu privire la sarcina ei, fără a fi necesar acordul părinţilor.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Când se realizează procedura chirurgicală şi când se alege varianta medicamentoasă?
Procedura medicamentoasă este preferabilă în detrimentul procedurii chirurgicale. Procedura chirurgicală presupune riscuri pe termen lung şi pe termen scurt mai mari, presupune o traumă fizică şi psihică mai mare pentru pacientă şi, pe de altă parte, se poate solda cu drama pierderii uterului pentru anumite femei. Pe de altă parte, avortul medicamentos se poate folosi în cazurile unor sarcini mai mici, însă nu e 100% eficient. Sunt sarcini care nu sunt eliminate complet prin acest tratament şi e necesară şi o curăţare chirurgicală a uterului.
Cine alege tipul procedurii, pacienta sau medicul?
Avortul medicamentos trebuie efectuat doar la indicaţia unui medic, în urma unei examinări ecografice ce identifică corect poziţionarea sarcinii şi vârsta sarcinii. În cazul unei sarcini incipiente, medicul împreună cu pacienta pot decide metoda potrivită pentru situaţia respectivă. Este o decizie ce trebuie luată în cunoştinţă de cauză, cunoscând complicaţiile şi beneficiile fiecărei metode. De subliniat faptul că avortul în sine poate presupune o traumă fizică şi psihică pentru pacientă şi că, uneori, e nevoie de consiliere pe termen lung în urma efectuării unei astfel de proceduri.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Care este limita de siguranţă pentru efectuarea unui avort la cerere?
Discutăm de limita legală în care se efectuează un avort la cerere, respectiv vârsta sarcinii să fie de maximum 3 luni. Această datare nu se face doar în funcţie de data ultimei menstruaţii, ci şi de dimensiunile sarcinii şi a embrionului, iar medicul care face evaluarea ecografică explică toţi acest parametri. Peste această vârstă de sarcină cresc semnificativ riscurile de sângerare, transfuzie sangvină, pierdere a uterului, infecţie, deces matern.
Care sunt riscurile unui avort?
Avortul presupune atât riscuri pe termen lung, cât şi riscuri pe termen scurt. Pe termen scurt vorbim în general despre riscul de infecţie şi sângerare care, dus la extrem, se poate solda imediat cu transfuzie sangvină, extirparea uterului şi deci imposiblitatea obţinerii altori sarcini pe viitor. Pe termen lung, dacă procedura s-a desfăşurat fără probleme semnificative, este totuşi posibil să apară complicaţii.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Infertilitatea este unul dintre riscurile avortului?
Da, una dintre complicaţii este infertilitatea, ce poate fi dată prin sinechie uterină, închiderea orificiului colului uterin (stenoză col uterin). Câteodată, aceste probleme se pot rezolva prin efectuarea unor proceduri chirurgicale. Dar sunt şi femei care rămân cu infertilitate permanentă în urma unor avorturi repetate.
Inseminarea artificială vs FIV: care are cele mai bune rezultate
Este posibilă o sarcină normală după un avort?
Depinde foarte mult de organismul fiecărei paciente. După avort, în general, nu ne aşteptăm statistic la complicaţii semnificative şi femeile, în general, pot duce la capăt o sarcină ulterioară fără probleme. Însă, aceasta nu este o regulă absolută, depinde de foarte mulţi factori individuali şi e necesară o analiză amănunţită a fiecărei paciente în parte.
Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Interviu
Dr. Laura Mustaţă: „Una dintre complicaţiile avortului este infertilitatea”
29 septembrie 2023
Articole din aceeasi categorie