-
Aflat la vedere şi, de cele mai multe ori, videcabil dacă este descoperit într-un stadiu incipient, cancerul de piele este de multe ori trecut cu vederea. Potrivit unui studiu realizat de Fundației pentru Sănătatea Pielii, 92% dintre români au auzit de cancerul de piele, dar numai 43% dintre ei merg anual la dermatolog. În plus, doar jumătate dintre români evită expunerea la soare la orele de vârf.
Despre cancerul de piele, şi nu numai, vorbim cu Konstantinos Koutsioukis. Medic specialist în dermatovenerologie, cu o vastă experiență în practicarea microchirurgiei Mohs (utilizată în cancerul de piele), Dr. Konstantinos Koutsioukis este membru al Societății Române de Dermatologie și al Societății Române de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală. De naționalitatea greacă, a învățat și practicat medicina în România, dar este şi membru al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie şi al Societății Americane pentru Chirurgie Mohs.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Ce este dermatologia oncologică? Care sunt provocările cu care se confruntă un medic dermatolog oncolog?
Dermatologia oncologică tratează tumorile pielii, de la melanom (cea mai gravă formă), trecând prin carcinoamele epiteliale, până la limfoamele cutanate. În ţările cu o mai mare dezvoltare a specialităţii dermatologice, există trei ramuri de supra-specializare. Astfel, avem dermatologii care stabilesc diagnosticul (inclusiv prin analizarea lamei histopatologice), dermatologii chirurgi (cei care îndepărtează tumora) şi dermatologii care pot da pacientului tratament, prin includerea lor în comisiile interdisciplinare oncologice.
În România, practica este încă insuficient dezvoltată, existând puţini dermatologi histopatologi şi chirurgi, şi aproape deloc dermatologi implicaţi în prescrierea tratamentului oncologic.
Care sunt cele mai frecvente probleme pentru care pacienţii vin în cabinetul dumneavoastră?
Activitatea clinicii noastre include toată gama patologiei cutanate, dar ne-am specializat în chirurgie dermatologică. De la intervenţii simple, precum extirparea chisturilor epidermoide până la extirparea carcinoamelor epiteliale prin tehnica chirurgiei Mohs.
Ce este chirurgia Mohs? Cine poate beneficia de ea?
Chirurgia Mohs este o tehnică prin care ţesutul extirpat este criogenizat şi analizat la microscop în timpul intervenţiei. Astfel, îndepărtăm toată tumora păstrând integral ţesutul sănătos, microscopul oferind posibilitatea de a identifica în timpul intervenţiei limitele expansiunii tumorale. Un alt avantaj este că intervenţia nu necesită anestezie generală.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Care sunt afecţiunile pe care, din diferite motive, precum lipsa informării, pacienţii nu ştiu că le pot trata la medicul dermatolog?
Există o supra-specializare a chirurgiei dermatologice care se referă la afecţiunile unghiei. Dermatologul poate trata de la unghii încarnate, panariţiu, până la tumorile aparatului unghial, precum onicomatricom (tumoră subunghială – n.n.) sau onicopapilom inclusiv nevii şi melanoamele unghiale.
Blefaroplastia ţine de dermatolog, oftalmolog sau estetician? Altfel spus, în funcţie de ce criterii alegem specialistul dacă avem probleme palpebrale?
Blefaroplastia presupune îndepărtarea excesului de piele la nivelul pleoapelor. În cazurile în care există căderea glandei lacrimale, cazul necesită intervenţia chirurgului oftalmolog sau plastician. Dermatologul poate interveni în multe alte cazuri. Clinica noastră efectuează blefaroplastiile folosind metoda doctorului american de origine română Sorin Eremia, reputat dermatolog din California.
Care este cea mai bună abordare în tratamentul acneei?
Răbdarea. Şi în cadrul tratamentului sistemic, dar şi al celui local, rezultatele nu sunt imediate. În funcţie de forma acneei, tratamentul este diferit.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
În ce măsură este vindecabil cancerul de piele? Care este riscul de recidivă, respectiv de metastazare?
În cazul carcinoamelor epiteliale, metastazarea este rară. Chirurgia Mohs scade semnificativ şi recidiva. În ceea ce priveşte melanomul, situaţia este diferită, mai gravă în multe cazuri. Încurajator este, totuşi, progresul din ultima perioada referitor la tratarea melanomului metastaziat. Dacă în trecut, în cazul melanomului metastaziat, şansa de supravieţuire era de 6-9 luni, astăzi, datorită celor trei categorii de imunoterapie şi combinaţiei tratamentelor targhetate, peste 50% dintre pacienţi supravieţuiesc peste 5 ani. În mod firesc, cele mai bune rezultate se obţin când melanomul este descoperit în faze incipiente.
Apropo de cancer de piele, în ce măsură se moşteneşte?
Pacienţii care au istoric de familie dezvoltă un risc crescut de cancer cutanat. Componenta genetică este importantă în acest tip de cancer, precum şi pielea albă, ochii deschişi la culoare. Melanomul apare din cauza distrugerii lanţurilor ADN prin ultraviolete naturale, ceea ce creşte riscul mutaţiilor cancerigene.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Când apelăm la protecţie solară? Care este factorul de protecţie pe care îl recomandaţi?
Protecţia este obligatorie atunci când există pericol de arsură solară (expunere îndelungată la soare). În astfel de situaţii, se recomandă factor ridicat (SPF 50). Se remarcă în ultima vreme tendinţa de recomandare a cremelor hidratante de uz zilnic ce conţin SPF, dar de care nu ar trebui să se abuzeze. Există afecţiuni, precum alopecie fibrozantă frontală, adică pierderea liniei păroase frontale şi a sprâncenelor, în cazul cărora astfel de creme trebuie evitate.
Sunt destule persoane care cred că aplicarea aproduselor cu SPF împiedică sinteza vitaminei D. Ce spune literatura de specialitate?
Nu există nicio legătură. O plimbare de 15 minute în parc este suficientă pentru a sintetiza vitamina D necesară.
Care sunt din punctul de vedere al dermatologului semnalele de alarmă care ar trebui să ne trimită de urgenţă la medic?
Spre deosebire de alte organe, modificările la nivelul pielii sunt mult mai uşor sesizabile pacienţilor. De aceea, este recomandabilă vizita la dermatolog de câte ori aceştia remarcă modificări. Aşa cum am precizat anterior, în cazul melanoamelor, este esenţială descoperirea şi tratarea acestora în faza incipientă.
Ce aţi vrea să reţină oamenii din această discuţie?
„Pan Merton Ariston”, veche zicere grecească care înseamnă „moderaţia aduce perfecţiune”.
Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Interviu
Dr. Konstantinos Koutsioukis: „Orice modificare la nivelul pielii impune o vizită la dermatolog“
23 august 2023
Articole din aceeasi categorie