-
O problema serioasa si frecvent intalnita in zilele noastre este reprezentata de aparitia hemoroizilor. Este insotita de simptome precum disconfort, durere, si poate fi un impediment in rezolvarea sarcinilor zilnice. Imaginati-va doar ca nu ati putea sta pe scaunul de la birou… chinuitor si neplacut.
Daca in trecut se vorbea despre aparitia hemoroizilor intre 40 si 60 de ani, sedentarismul, alimentatia saraca in fibre, statul jos prelungit au dus la scaderea varstei. Oricat de comod ar parea fotoliul de acasa… nu va culcati pe-o ureche! Am stat de vorba cu dr. Iuliana Dogaru, medic primar chirurgie generala cu specializare in proctologie, sectia chirurgie II din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Constanta, si Clinia OK Medical Constanta, si am aflat informatii utile despre o chestiune deloc rusinoasa.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Farmacia Ta: Cate tipuri de hemoroizi exista?
Dr. Iulia Dogaru: Hemoroizii reprezinta dilatatii varicoase ale plexurilor hemoroidale situate la nivelul canalului anal. Exista doua tipuri de hemoroizi, in functie de localizarea acestor plexuri: interni si externi.
Care sunt cauzele aparitiei bolii hemoroidale?
Exista mai multe cauze in ceea ce priveste aparitia bolii hemoroidale: cel mai frecvent, sedentarismul, munca de birou, favorizeaza stagnarea sangelui la nivelul hemoroizilor si, implicit, alungirea lor. Factorul genetic este si el implicat in patogenie: mostenirea unui tesut elastic de proasta calitate intervenind in aparitia bolii. Aceasta se poate asocia cu alte boli precum boala varicoasa si hernia, care au la baza aceeasi cauza.
Tulburarile de tranzit, mai des constipatia, prin factorul mecanic, determina alungirea hemoroizilor; si diareea, din cauza pH-ului acid determina o iritatie cronica si aparitia simptomatologiei. Sarcina si nasterea naturala reprezinta o alta cauza; uterul gravid comprima venele din partea inferioara a corpului si, implicit, jeneaza intoarcerea venoasa catre inima. Nasterea naturala prin efortul sustinut contribuie, de asemenea, la aparitia hemoroizilor.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Ce simptome ar trebui sa trimita pacientul la control?
Principalul simptom al bolii hemoroidale este sangerarea cu sange rosu, ce apare dupa scaun, fara a fi insotita de durere. Tinand cont ca aceasta poate aparea si in alte afectiuni, unele grave si cu potential letal, este bine ca pacientii sa se prezinte la medic de la primele sangerari. Neglijarea simptomelor poate determina anemie secundara, uneori severa, ce poate necesita transfuzii sangvine.
Un alt simptom este reprezentat de prolabarea (deplasare in sus sau in jos) hemoroizilor la nivelul orificiului anal – apare in stadii avansate ale bolii: astfel, gradul III reprezinta prolapsul intermitent, iar gradul IV, prolapsul permanent al hemoroizilor interni. Disconfortul local si durerea vie dupa scaun atunci cand asociaza fisura anala sunt alte simptome ce trebuie sa trimita pacientul la consult.
Cum se stabileste diagnosticul?
Diagnosticul bolii hemoroidale se face extrem de simplu: prin examen local – tuseu rectal, anuscopie sau colonoscopie.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Cate tipuri de tratament exista si care sunt criteriile care-l stabilesc pe cel potrivit?
Tratamentul hemoroizilor poate fi impartit in:
- regim igieno-dietetic – prevenirea sedentarismului si a constipatiei (dieta bogata in lichide, fibre alimentare, saraca in proteine animale);
- tratamentul medicamentos – medicamente ce au rol de a intari peretele venos;
- tratamentul chirurgical – poate fi impartit in minim-invaziv si chirurgie clasica.
De prima intentie in terapia hemoroizilor interni sangeranzi de gradul II-III este ligatura cu inele elastice, constand in aplicarea unui inel de cauciuc la baza hemoroidului, care se va necroza in circa 5 zile, lasand la baza o cicatrice care se va vindeca in 2 saptamani. Avantajul metodei este ca se poate efectua in ambulatoriu, fara a necesita anestezie.
Exista si alte metode care se bazeaza pe acelasi principiu al necrozarii hemoroidului sub actiunea fie a unor substante sclerozante, fie a coagularii cu laser, lumina infrarosie. Au fost imaginate si alte metode de tratare a hemoroizilor, mai putin utilizate, precum HAL-RAR, ce presuspune ligatura arterei hemoroidale superioare sub control ecografic, urmata de suspendarea pachetelor hemoroidale prolabate sau procedeul Longo, ce foloseste un stapler (capsator) special prin care se inlatura hemoroizii interni. Hemoroidectomia clasica ramane interventia de electie pentru hemoroizii de gradul IV; prezinta ca dezavantaje durerea postoperatorie, spitalizarea si anestezia.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Este prevalenta hemoroizilor mai mare in perioada Sarbatorilor de iarna?
Este recunoscuta exacerbarea simptomatologiei bolii hemoroidale in sezonul rece, dar mai ales in timpul Sarbatorilor de iarna, cand alimentatia este bogata in proteine animale si in cantitati mari si asociata cu consumul de alcool. De asemenea, lipsa miscarii si a exercitiilor fizice si in aceasta perioada contribuie la aparitia sangerarii si a disconfortului la scaun.
Dupa cum spuneati, constipatia este factor de risc. Cum o putem evita?
Un regim de viata sanatos contribuie la un tranzit intestinal fara probleme. Consumul a minimum 2 litri de lichide pe zi, cresterea consumului de fibre, fructe si legume, de lactate fermentate (iaurt, chefir, sana, lapte batut) asigura un scaun fara efort. De asemenea, ajuta limitarea consumului de proteine (carne, branza, ou) si de carbohidrati rafinati (paine alba, patiserie, orez, paste) si asocierea acestora cu legume si fructe. Miscarea, practicarea unui sport ajuta tranzitul intestinal.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Statul pe scaun timp indelungat poate influenta aparitia hemoroizilor?
Sedentarismul prelungit, munca la birou, statul pe scaun determina stagnarea sangelui la nivelul pachetelor hemoroidale, ducand, in conditiile asocierii cu un tesut elastic de proasta calitate mostenit genetic, la alungirea hemoroizilor si aparitia simptomelor.
Cum putem ameliora durerile si disconfortul?
Sangerarile si disconfortul care apar din cauza bolii hemoroidale dispar prin prezentarea la medic la aparitia primelor simptome si inceperea tratamentului. De mentionat ca tratamentul chirurgical este singurul capabil sa vindece boala, medicamentele, topicele locale si regimul alimentar fiind adjuvante ale acestuia.
Ce rol are varsta in aparitia hemoroizilor?
Se vorbea in trecut despre o incidenta crescuta a bolii hemoroidale intre 40 si 60 de ani; din pacate, din cauza alimentatiei occidentale sarace in fibre si a sedentarismului prelungit se observa scaderea varstei aparitiei hemoroizilor. Nu uitati ca un regim alimentar adecvat asociat cu renuntarea la sedentarism sunt esentiale in prevenirea bolii hemoroidale.Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Interviu
Dr. Iuliana Dogaru: „Simptomatologia bolii hemoroidale este exacerbata in sezonul rece”
11 aprilie 2019
Articole din aceeasi categorie