Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Ionut-Adrian Ion: „Endometrioza poate afecta si alte organe”

2 martie 2020
Share
  • Afectiune intalnita din ce in ce mai des in randul femeilor, endometrioza este una dintre cauzele principale ale infertilitatii, cu un impact important asupra calitatii vietii pacientelor, mai ales atunci cand este nediagnosticata si netratata la timp.

    Am stat de vorba cu dr. Ionut-Adrian Ion, medic primar obstetrica-ginecologie, coordonatorul Centrului de Endometrioza Medicover si am aflat cat de importante sunt urmarirea acuzelor pacientelor, monitorizarea, precum si dorintele si nevoile individuale ale acestora, care se pot modifica de la o perioada a vietii la alta, cand vine vorba despre „cenusareasa” bolilor ginecologice. Desi aparitia endometriozei nu poate fi prevenita, sunt dovezi ca exercitiile aerobice si yoga ar putea ameliora simptomatologia dureroasa.
    Dr. Ionut-Adrian Ion: „Endometrioza poate afecta si alte organe”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide-2

    Farmacia Ta: Multe paciente ajung la ginecolog sau chiar pe masa de operatie fara a detine informatii despre endometrioza. Ce ar trebui sa stie?

    Dr. Ionut-Adrian Ion: Este o intrebare complexa si „incuietoare”. In primul rand ar trebui sa obtina informatii de la medicul curant despre boala in general, dar in mod special despre cazul propriu. Din pacate, la momentul actual exista foarte multe surse de informatii si pacientele nu pot discerne ce este corect si ce nu, aspect ce conduce la concluzii gresite in ceea ce priveste boala.

    Cum se manifesta endometrioza?

    Principalul simptom este durerea manifestata in perioada menstruatiei, dar in principiu orice durere ciclica situata in partea inferioara a abdomenului poate sugera endometrioza (dureri intense in perioada de ovulatie). O alta forma de durere ce poate ridica suspiciune este cea profunda in timpul sau dupa activitatea sexuala. In functie de localizarea leziunilor pot exista manifestari ciclice digestive (constipatie, balonare) sau urinare (durere si/sau sangerare la mictiune), de obicei premenstrual sau la menstruatie. In cazuri rare, durerile apar pe traiectul unor nervi (de exemplu nervul sciatic) la menstruatie. Dupa o perioada mai indelungata de evolutie, durerea poate deveni continua si, adesea, se asociaza cu o senzatie de oboseala aparent fara cauza.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide-3

    Care sunt principalele investigatii pentru a depista endometrioza?

    Investigatiile necesare se stabilesc de catre medic si depind de simptomatologie si de ceea ce se depisteaza la examinarea clinica. De regula, o examinare ecografica (preferabil transvaginala) este necesara pentru orice caz. Cand apare suspiciunea de endometrioza profunda este necesara o examinare RMN pelviana, preferabil cu protocol de endometrioza si, uneori, examinare hidrocolonoCT, cistoscopie.

    In Romania, din pacate, exista o latenta de diagnostic ce duce la eventuale complicatii. Care sunt acestea?

    Cea mai frecventa este infertilitatea. Apoi, complicatiile posibile sunt determinate de afectarea organelor sau structurilor la nivelul carora se dezvolta endometrioza profunda: nodulii dezvoltati la nivelul unor segmente de tub digestiv pot determina ocluzie intestinala, cei dezvoltati la nivelul vezicii urinare si cei dezvoltati la nivelul ligamentelor uterosacrate sau a peretelui pelvian pot determina afectarea ureterului, care, de obicei, este asimptomatica si poate conduce la pierderea functiei rinichiului. De asemenea, nodulii profunzi mari pot afecta inervatia organelor pelviene, efectul cel mai sever putand fi impiedicarea golirii vezicii urinare.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide-4

    Ati pus bazele unui centru pentru diagnosticarea si tratarea endometriozei. Povestiti-ne mai multe.

    Am constituit un grup de chirurgi din mai multe specialitati ce au legatura cu organele si structurile din pelvis si abdomen care pot fi afectate de endometrioza: ginecologie, chirurgie digestiva, urologie. Avem un specialist pe imagistica cu care colaboram pentru investigatiile necesare diagnosticarii cazurilor de endometrioza profunda, un medic gastroenterolog atat pentru diagnosticul diferential cu alte patologii digestive, cat si pentru tratamentul postchirurgical, si un anatomopatolog cu experienta in cazurile atipice sau complicate.

    In plus, din colectivul nostru face parte un medic anestezist specializat in terapia durerii pentru pacientele cu durere pelviana cronica si intentionam sa avem o abordare multidisciplinara a acestor paciente, incluzand aici psihoterapie si terapie fizica.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide-5

    Ce variante de tratament exista?

    In principiu, exista tratamente medicamentoase (preparate hormonale, progesteronice, contraceptive orale combinate sau, pe perioade limitate, inhibitori ai functiei ovariene), ce au ca scop diminuarea simptomatologiei dureroase, incetinirea sau oprirea temporara a evolutiei leziunilor endometriozice, amanarea interventiei chirurgicale – de exemplu pana se obtine o sarcina, scaderea riscului de recidiva, si tratamentul chirurgical ce presupune excizia leziunilor endometriozice.

    5 simptome care trimit la ginecolog
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide-6

    Putem discuta despre preventie?

    Nu exista modalitati de preventie primara si nu exista propriu-zis grupe de risc. Dupa interventiile chirurgicale pentru endometrioza, se folosesc adesea tratamente hormonale pe perioade mai lungi pentru a scadea riscul de recidiva.

    Care este frecventa controalelor in cazul pacientelor cu endometrioza?

    Frecventa controalelor poate varia in functie de acuze, tratament si evolutia fiecarui caz. De obicei, controalele se pot face la intervale de 6 luni – 1 an, dar pot fi necesare controale mai frecvente la inceputul monitorizarii, la stabilirea unui tratament medicamentos sau daca apar modificari simptomatice.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.