Revista care te menține sănătos

Medici

Dr. Emel Nuraltay: „80% dintre femei au avut contact, macar o data, cu una dintre tulpinile virusului HPV”

4 martie 2021
Share
  • Dr. Emel Nuraltay este medic specialist obstetrica-ginecologie si conduce sectia de obstetrica-ginecologie a Spitalului Sanador. Se dedica intru totul profesiei sale, perfectionandu-se continuu. Desi astazi femeile au acces mult mai usor la informatii, la screening si tratament, multe se simt inca jenate de controlul ginecologic.

    Dr. Emel Nuraltay ne-a explicat care sunt principalele simptome care ar trebui sa trimita pacienta la medic si atrage atentia asupra faptului ca este mult mai usor si ieftin sa previi decat sa tratezi. Testul Babes-Papanicolau, examenul secretiilor vaginale, ecografia transvaginala sunt doar cateva dintre investigatiile pe care femeile trebuie sa si le faca regulat pentru a depista la timp bolile din sfera ginecologica.
    Dr. Emel Nuraltay: „80% dintre femei au avut contact, macar o data, cu una dintre tulpinile virusului HPV”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • HPV

    Farmacia Ta: Cu ce probleme ginecologice vin cel mai des pacientele?

    Dr. Emel Nuraltay: Pacientele tinere se prezinta pentru tulburari de ciclu menstrual. Femeile aflate in plina perioada fertila se adreseaza pentru consiliere in vederea contraceptiei, pentru efectuarea controalelor si a testelor specifice. Endometrioza, banalele vaginite sunt motive pentru care primim paciente la consult. Pacienta la menopauza reprezinta o categorie deloc de neglijat, reprezentantele ei adresandu-se pentru probleme generate de statusul hormonal sarac, absent chiar, cu toate fenomenele specifice deranjante.

    Care sunt principalele simptome care ar trebui sa trimita la ginecolog?

    Poate cel mai important simptom in ginecologie il reprezinta sangerarea vaginala, alta decat sangerarea ciclica menstruala, ce poate aparea spontan sau dupa un contact sexual. Nu mai putin importanta este durerea ca simptom: intensa, ascutita, persistenta, descrisa sub forma de disconfort. Scurgerile vaginale reprezinta o cauza frecventa pentru care pacientele se adreseaza ginecologului, acestea putand fi insotite de fenomene ca prurit, senzatie de arsura, iritatie.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • HPV

    Netratata, candidoza poate avea urmari grave. Cum o putem preveni?

    Candidoza recurenta este o afectiune generata de un pH vaginal modificat (pH normal = 4,5). Cresterea alcalinitatii vaginale distruge bariera naturala de protectie, lasand cale libera miceliilor si bacteriilor patogene. Modificarile pot fi cauzate de consumul excesiv de dulciuri, de antibioterapiile de lunga durata, de spalaturile vaginale efectuate intempestiv, de contactele sexuale neprotejate. Pacientele imunodeprimate vor face mai frecvent infectii vaginale, implicit, candidoze.

    Administrarea unui antimicotic si a unui probiotic intotdeauna insotind un tratament antibiotic prescris, limitarea consumului de dulciuri si, nu in ultimul rand, stimularea imunitatii, reprezinta modalitati de combatere a candidozelor recurente.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • HPV

    Ce afectiuni ar putea semnala sangerarile vaginale anormale?

    Acestea pot aparea intr-o multitudine de situatii, patologii. Contraceptivele administrate incorect, patologia polichistica ovariana, leziunile colului uterin, fibromatoza uterina, hiperplazia endometrului, precum si diverse forme de cancer de col, uter, trompe uterine, ovare se pot manifesta printr-o sangerare vaginala anormala. Orice sangerare aparuta intermenstrual, insotita sau nu de alte semne si simptome specifice, trebuie sa trimita femeia de urgenta la medic.

    Aveti o experienta vasta in ceea ce priveste chirurgia minim-invaziva genitala…

    Procedurile permit abordarea patologiilor complexe ginecologice, cum ar fi: formatiuni chistice sau solide ovariene cu dimensiuni de 7-8 cm, endometrioza ovariana sau pelviana, fibroame uterine cu localizari subseroase, polipi endometriali. Simpla explorare a cavitatii peritoneale, a pelvisului si a cavitatii uterine se poate realiza prin chirurgie minim-invaziva, furnizand informatii valoroase despre integritatea si functionalitatea organelor genitale interne in cazul investigatiilor pentru infertilitate.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • HPV

    Cum influenteaza existenta virusului HPV aparitia cancerului de col uterin?

    Exista o relatie directa intre prezenta virusului HPV in tractul genital feminin si aparitia cancerului de col uterin. Stim cu certitudine ca virusul HPV, intrand in genomul celulelor colului uterin si parazitandu-le, genereaza aparitia modificarilor atipice care, ulterior, capata potential evolutiv catre neoplazie cervicala. Depistarea precoce a infectiei cu HPV prin teste specifice si monitorizarea periodica prin testul Babes-Papanicolau sunt metode sigure de preventie.

    Dar vaccinarea anti-HPV?

    Vaccinarea este modalitatea principala de protectie impotriva infectiei cu, actual, 6 tulpini de virus. Sunt descrise mai mult de 200 de tulpini virale, impartite in tulpini cu risc crescut, scazut si neclasificat. Este important de stiut ce fel de tulpina infecteaza colul pentru a putea aprecia riscul la care este expusa persoana infectata. Singura modalitate de infectare cu virusul HPV este contactul sexual neprotejat, desi sunt ipoteze cum ca ar exista expunere chiar si dupa contact piele pe piele sau sarut, neconfirmate insa. Se estimeaza ca mai mult de 80% din populatia feminina globala a avut contact, macar o data, cu una dintre tulpinile virusului HPV.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • menopauza_bufeuri_shutterstock_384225001

    Ce fel de probleme pot aparea din cauza modificarilor care apar la menopauza?

    Menopauza este o perioada caracterizata prin disparitia ovulatiei, din cauza consumarii rezervei de ovocite de la nivelul ovarelor. Odata consumata rezerva, se instaleaza ireversibil menopauza si apar de la fenomenele neurovegetative (bufeuri, insomnii, iritabilitate, labilitate psihica) pana la tulburari de tip incontinenta urinara, prolaps genital, atrofie vaginala, caderea parului, uscaciunea tegumentelor, lipsa libidoului, dispareunie, osteoporoza. Simptomele menopauzei sunt multiple, intereseaza tot organismul, fiind o consecinta a disparitiei hormonilor sexuali feminini.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • shutterstock_171518261_gineco_control_proba

    Ce investigatii ginecologice sunt obligatorii pentru grupele de varsta 20-30, 40-50 de ani, 50+?

    Analizele ginecologice obligatorii pentru orice grupa de varsta sunt testul citologic Babes-Papanicolau, examenul complex de secretie vaginala anual, ecografia transvaginala o data pe an la pacientele aflate in perioada activa sexual, ecografia mamara bilaterala anual, iar dupa 40 de ani, mamografia digitala sau simpla (o data la 2 ani daca nu exista modificari depistate). Prezenta unei leziuni pe col genereaza utilitatea efectuarii, in afara testului Papanicolau, a genotiparii HPV si colposcopiei. Si nu uitati, este mult mai ieftin sa previi decat sa tratezi!
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.