Anual, in Romania, sunt depistati peste 8.000 de pacienți cu cancer colorectal, ceea ce ne plaseaza pe locul 4 in Europa la incidenta pentru femei, respectiv, pe locul 3 pentru barbati.
Cancerul colorectal este o tumora maligna care apare in colon (intestinul gros) si rect (portiunea terminala a colonului) si prezinta risc semnificativ dupa varsta de 45 de ani. „Noua din zece pacienti la care cancerul colorectal a fost depistat intr-o faza incipienta au o rata de supravietuire mai mare de 5 ani”,spune Dr. Danut Andronesi, medic primar chirurgie generala si proctologie in cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti si al Clinicii OK Medical. Care sunt factorii de risc, cele mai frecvente simptome si cum se poate depista cancerul colorectal, aflati din interviul de mai jos.
Farmacia Ta: Din totalul cazurilor de cancer, cat de frecvent este cancerul colorectal?
Dr. Danut Andronesi:In Romania sunt depistati anual peste 8.000 de pacienti cu cancer colorectal.Ocupam locul al doilea ca incidenta pentru barbati dupa cancerul pulmonar. In cazul femeilor, este a treia cel mai intalnita forma de cancer dupa cancerul de san si cel uterin. In ultimii 25 de ani, statisticile raporteaza o triplare a incidentei si dublarea mortalitatii.
Care este rata de supravietuire in cazul acestui tip de cancer?
Aceasta variaza in functie de stadiul de evolutie a cancerului, pentru fiecare pacient in parte. Cu cat este descoperita mai devreme o formatiune maligna, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare. Noua din zece pacienti la care cancerul colorectal a fost depistat intr-o faza incipienta au o rata de supravietuire mai mare de 5 ani. Atunci cand cancerul este metastazat, rata de supravietuire la 5 ani scade semnificativ.
Care sunt factorii de risc?
Acest tip de cancer afecteaza in mod egal femeile si barbatii, iar riscul creste semnificativ dupa varsta de 45 de ani. La fel, riscul creste atunci cand exista persoane in familie care sufera sau au suferit de cancer colorectal, atunci cand alimentatia este defectuoasa, daca au fost depistati polipi colonici si chiar daca suferim o perioada indelungata de constipatie.
Care sunt cele mai frecvente simptome?
Exista o serie de semnale de alarma care ar trebui sa ne trimita la un control de specialitate. Printre acestea se numara anemia, sangerarea rectala, tulburari ale tranzitului, diareea sau constipatia indelungata, disconfortul abdominal persistent, durerea sau starile inexplicabile de oboseala.
Exista vreo legatura intre hemoroizi si cancerul colorectal?
Daca va referiti la o legatura directa intre cele doua afectiuni, din punct de vedere medical, aceasta nu exista. Devine insa o problema atunci cand vorbim despre simptome, pentru ca acestea sunt asemanatoare, iar asta poate induce in eroare un pacient. Spre exemplu, sangerarile sunt un simptom comun. Fie ca vorbim despre sangerarile pe care le surprindem pe hartia igienica, fie ca vorbim despre cele observate in closet, acestea sunt un semn alarmant care ar trebui sa ne faca sa ne programam la o consultatie cat mai rapid. De asemenea, durerile pot aparea la cele doua afectiuni, precum si tulburarile de tranzit. Aici ne referim la alternarile scaunului tare cu cel diareic. Ceea ce nu se stie insa este ca diferenta esentiala dintre cele doua afectiuni o face tocmai vizita la medicul proctolog. De aceea, as vrea sa subliniez cat de important este un consult facut la aparitia acestor simptome.
Cum se poate depista cancerul colorectal?
O colonoscopie efectuata la timp poate evidentia polipii precancerosi care pot fi indepartati endoscopic sau chirurgical inainte de a evolua spre cancer, sau poate depista cancerul precoce al carui tratament poate fi curativ.
Cancerul colorectal este cunoscut si ca „boala alimentatiei incorecte”. Ce stil de viata ar trebui adoptat pentru a-l preveni?
Exista numeroase recomandari cu privire la factorii care tin de stilul de viata: o alimentatie bogata in fibre, activitatea fizica regulata, renuntatul la fumat. Dar calea cea mai eficienta pentru reducerea riscului de cancer colorectal este efectuarea controlului medical specific, in special incepand cu varsta de 45 de ani. Daca exista insa un precedent in familie, cel mai bine este sa vizitati un medic cat mai timpuriu si sa stabiliti, alaturi de acesta, care sunt pasii care trebuie urmati pe viitor pentru a preveni aparitia bolii.
Care este tratamentul?
Acest tip de cancer se dezvolta pe polipi precancerosi localizati la nivelul colonului sau rectului, care pot fi prezenti cu multi ani inainte de a se dezvolta un cancer invaziv, fara niciun simptom. Rezectia endoscopica a polipilor poate chiar preveni aparitia cancerului. In cazurile mai avansate, solutiile de tratament pot duce si la rezectii colonice radicale rectale.
Alexandra Lupu