Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Cristian Bordea: „Depistarea precoce chiar face diferenta”

5 septembrie 2017
Share

Desi ca incidenta, metode de diagnostic si tratament ne incadram in „normele” europene, la capitolul mortalitate produsa de cancerul glandei mamare ocupam inca un loc de frunte. Concluzia apartine medicului Cristian Ioan Bordea, oncolog, pe care il motiveaza dorinta de a vindeca toate pacientele.

Medic primar chirurgie generala, supraspecializat in chirurgie oncologica, Cristian Ioan Bordea poate fi gasit la Institutul Oncologic Bucuresti. Pentru ca in domeniul sau cheia succesului o reprezinta prezentarea timpurie la medic, iar pentru aceasta este (inca) nevoie de comunicare si schimbarea mentalitatii, in 2004 s-a alaturat Fundatiei Renasterea. Unul dintre motive a fost ca, la acea vreme, singurul program din Romania de depistare a cancerului glandei mamare se desfasura sub patronajul Fundatiei. Atat programul, cat si colaborarea dintre medic si organizatie sunt inca in desfasurare.

Farmacia Ta: Care este incidenta cancerului la san in Romania?

Dr. Cristian Bordea: Din fericire, tara noastra se situeaza intr-o medie europeana. Din nefericire, nu incidenta este cea care pune probleme in Romania, ci mortalitatea in crestere. Iar cauzele sunt multiple. Pe de o parte, aparitia si adaptarea noastra la noul stil de viata aparut in urma cu 20-25 de ani. Pe de alta parte, absenta pana de curand a unor programe nationale de screening, ceea ce face ca boala sa fie depistata in stadii avansate.

Ca prezentare la medic, a inceput sa se vada vreo diferenta?

Din pacate, in continuare, in Romania, circa 60% dintre stadiile la prezentare sunt stadii III si IV, in timp ce, in strainatate, in jur de 50% dintre cazuri sunt depistate atunci cand nu au expresie clinica, sunt cancere mamare cu dimensiuni sub 1 centimetru.

Putem vorbi de factori care duc la aparitia cancerului la san?

Cu siguranta sunt mai multi factori de risc care contribuie la aparitia acestei boli. Acestia tin, pe de o parte, de mediul inconjurator, cum ar fi factori fizici sau chimici, radiatiile. Obezitatea constituie, de asemenea, un factor de risc. Iar pe de alta parte, factori care tin de gazda, factori genetici.

Dar despre preventie?

Printre lucrurile pe care o femeie poate sa le faca pentru a indeparta din factorii de risc sunt: un mod de viata sanatos, pastrarea unui indice de masa corporala corespunzator, activitate fizica. Iar dupa varsta de 40 de ani, controale periodice care sa asigure depistarea precoce a cancerului mamar din cauza factorilor de risc care nu pot fi indepartati.

Dar inainte de 40 de ani recomandati controale?

In mod exceptional, la persoanele care au mai multe rude cu cancer mamar aparut la varste tinere. Lor li se recomanda ca screeningul sa inceapa cu cinci ani mai devreme decat varsta pe care a avut-o membrul familiei atunci cand a facut boala respectiva.

Cum se stabileste diagnosticul?

Cancerul glandei mamare este intotdeauna un diagnostic histopatologic, nu este niciodata un diagnostic clinic sau imagistic, este strict un diagnostic anatomopatologic. Sigur ca, din punct de vedere clinic, ai niste suspiciuni care sunt intarite de imagistica. Dar diagnosticul de certitudine este intotdeauna microscopic.

Screeningul pentru cancerul de san incepe odata cu varsta de 40 de ani, prin mamografie. In anumite cazuri (cel al sanilor densi), se asociaza si ecografia mamara. Dar aceasta nu se substituie mamografiei.

Ai diagnosticul, mai departe ce se intampla?

In functie de stadiu si de factorii de prognostic ai bolii, se stabileste tratamentul. Acesta cuprinde mai multe mijloace terapeutice, cum ar fi chirurgia, chimioterapia, radioterapia, hormonoterapia, imunoterapia, anticorpii monoclonali s.a.m.d.

Cand este indicata mastectomia?

Din pacate, asa cum am mai mentionat, in Romania, la momentul prezentarii, peste 60% dintre cazuri sunt stadiile III si IV, ceea ce din start presupune un numar enorm de interventii chirurgicale de tip mastectomic.

Care sunt sansele de reusita ale tratamentului cancerului la san?

In cazurile putin avansate de cancer mamar, in stadiile 0 si I, supravietuirea este mult, mult peste 90%. In stadiile intermediare, supravietuirile pot atinge 70-80%. De aici si utilitatea depistarii precoce a unei astfel de boli, astfel incat sansele de supravietuire sa fie cat mai mari posibil.

Dar in stadiul IV?

Din pacate, stadiul IV este asociat cu o mortalitate care se apropie de 100%. Nu este, dar se apropie. Stadiul IV este sinonim cu metastazele la distanta.

Un sfat pentru cititorii nostri.

Mesajul cel mai scurt si mai clar este urmatorul: pentru aceasta boala, depistarea precoce chiar face diferenta. Depistarea precoce a acestei boli iti acorda niste sanse de supravietuire fabuloase, pe care nu ar trebui sa le neglijam si de care nu ar trebui sa ne batem joc.

In cazul cancerului la san, lupta nu se incheie niciodata. Ani si ani dupa ce s-a terminat tratamentul, pacienta trebuie sa mearga la controale periodice pentru depistarea cat mai precoce a unei eventuale recidive sau a unei metastaze la distanta.

Elena Coroianu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.