Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski este medic oncolog, membru al Consiliului Medical Director al Wiener Privatklinik Cancer Center din Austria si presedintele Comitetului pentru Burse si Premii al Societatii Europene pentru Oncologie Medicala. Reprezinta una dintre cele mai autorizate voci la nivel european in ceea ce priveste tratarea cancerului.
Cunoaste indeaproape sistemul medical romanesc si am discutat cu dumnealui despre metodele clasice de tratare a cancerului, dar si despre medicina personalizata, o abordare recenta si moderna in oncologie.Am aflat importanta histopatologiei in stabilirea diagnosticului, dar si pasii pe care trebuie sa-i urmeze medicul impreuna cu pacientul odata ce diagnosticul a fost confirmat. Si nu uitati ca o importanta deosebita trebuie acordata de pacientii cu istoric familial de cancer.
Farmacia Ta: Cu ce provocari va confruntati in patologia cancerului la ora actuala?
Dr. Christoph Zielinski: Histopatologia este pasul cel mai important in stabilirea oricarui diagnostic, in special cand exista tumori maligne. Cu toate ca investigatiile radiologice pot fi foarte sugestive, diagnosticul final poate fi stabilit doar prin examinarea tesutului in cauza prin histopatologie. Prin urmare, este extrem de important sa avem un rezultat sigur in urma unei biopsii sau a unui tesut indepartat in intregime. In plus, patologia a evoluat considerabil, oferind oncologului informatii cu privire la potentialul malign, dar si asupra caracteristicilor moleculare care permit tratament tintit.
In ce consta tratamentul clasic, care sunt metodele de tratament?
Pana de curand existau trei piloni majori in ceea ce priveste tratamentul cancerului: interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia efectuate de oncolog. De ceva timp insa, noi, oncologii, detinem un arsenal de terapii anticancer, printre care terapia targetata cu anticorpi, administrarea de medicamente moleculare in mod tintit, optiuni de tratament anti-endocrine. Trebuie subliniat totusi ca toate aceste posibilitati de tratament se bazeaza pe caracteristicile tumorii si pe diagnosticul clar stabilit in urma investigatiilor corespunzatoare.
Care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmeze un pacient imediat dupa aflarea diagnosticului?
Acest aspect depinde de situatia in care se afla pacientul si de disponibilitatea optiunilor medicale. Pacientului i se recomanda o biopsie, urmata de o investigatie completa a tumorii. Astfel, se vor stabili de oncolog procedurile ulterioare. In anumite situatii, cum este melanomul malign, excizia primara si radicala reprezinta primul pas. Procedurile urmatoare depind de gradul de raspandire a tumorii, iar aici trebuie sa se faca diferenta intre raspandirea, sa zicem, locala, cea avansata si existenta metastazelor sistemice.
O abordare recenta in tratamentul cancerului este medicina personalizata, o terapie tintita. Povestiti-ne mai multe.
Medicina personalizata este o abordare recenta si moderna in oncologie. Ideea din spate este faptul ca se poate interveni direct asupra unei mutatii moleculare identificate ca fiind cruciala in ceea ce priveste dezvoltarea tumorii si aparitia metastazelor. Medicina personalizata ne permite sa recurgem la tratament tintit, dar poate prezice si daca un tratament va avea sau nu succes. Este vorba, de fapt, despre tratamentul potrivit la momentul potrivit.
Cine poate beneficia de aceste terapii?
Pacientii cu diferite tumori maligne in toate stadiile pot beneficia de astfel de analize moleculare care, de cele mai multe ori, deschid usi catre noi cai de tratament. De aceea, urmand numeroase exemple la nivel international, oferim posibilitatea de a accesa platforma http://wiener-privatklinik.com si de a afla mai multe informatii despre metode de diagnostic si tratament.
Poate fi cancerul preintampinat? Cat de important este screening-ul in acest sens?
Cancerul nu poate fi prevenit in mod clar, insa poate fi depistat in stadii timpurii, ceea ce se traduce adesea printr-un prognostic de insanatosire mult mai bun. Acest lucru este valabil in cazul cancerelor de col uterin, colon, sani, piele si prostata care reprezinta cea mai mare proportie de malignitate. Desigur, exista inca dificultati in ceea ce priveste cancerul de plamani, cancerul pancreatic si cel ovarian − depistarea precoce fiind inca o problema.
Cat de mult cantareste istoricul familial de cancer si la ce varsta ar trebui sa incepem sa ne facem testele genetice?
Se presupune ca in 10% dintre cazurile de cancer cauza este genetica. Regula numarul unu pe care ar trebui sa o stie fiecare pacient este aceea ca, atunci cand in familie exista mai multe cazuri de cancer, backgroundul genetic trebuie explorat. Acest lucru poate fi realizat la orice varsta, insa recomandam testarea la pacientii carora li s-a facut o recomandare clara in acest sens.
Care este scopul terapiei adjuvante in cancer?
Ideea din spatele tratamentului adjuvant este de a preveni raspandirea unei tumori in sistem, adica la organele indepartate (metastaza). Acest concept s-a dovedit a fi foarte eficient in malignitatile cancerelor de san, de colon, de plamani, ovarian, endometriozic, la vezica urinara, insa trebuie luat in calcul ca riscul de recidiva nu va fi niciodata zero, dar poate sa scada in mod semnificativ.
Ruxandra Dumitrescu