Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Andreas Vythoulkas: „Netratata la timp, si cea mai banala infectie poate deveni greu de controlat”

5 septembrie 2017
Share

Dr. Andreas Vythoulkas atrage atentia ca o sarcina se obtine din ce in ce mai greu pe masura ce ne apropiem de 40 de ani. In plus, ne-a vorbit despre cauzele endometriozei, dar si despre schimbarile care se instaleaza la menopauza.

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu specializare in endometrioza, infertilitate, dar si competente in laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie. Acorda consultatii in cadrul filialei din Romania a Genesis Athens, clinica din Grecia, care si-a deschis portile si la noi in octombrie anul acesta. Dr. Andreas Vythoulkas este si directorul executiv al Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania. Aceasta este o organizatie a profesionistilor din sanatate, infiintata din dorinta de a milita pentru un parteneriat intre pacienti, personalul medical si autoritati, pentru a imbunatati tratamentele pacientilor care au probleme de fertilitate.

Farmacia Ta: Care sunt testele ginecologice obligatorii pe care trebuie sa le faca femeile dupa 35 de ani?

Dr. Andreas Vythoulkas: In general, nu numai dupa 35 de ani, orice femeie trebuie sa faca un consult ginecologic complet pe an. Asta inseamna testul Babes-Papanicolau, teste de secretii si de culturi. Tot in consultatia completa intra si o ecografie transvaginala, cu ajutorul careia se vizualizeaza cavitatea uterina, ovarele si endometrul. Trebuie amintit ca este nevoie, tot anual, si de un consult al sanilor, de o ecografie pana in 40 de ani, apoi de o mamografie dupa 40 de ani.

Cu ce probleme ginecologice se confrunta cel mai des femeile din Romania?

Infectiile ginecologice sunt cele mai raspandite. Ele pot fi cauzate de diversi factori, uneori inclusiv de igiena exagerata care nu face decat sa distruga flora vaginala si sa permita proliferarea unor infectii uzuale. Candida este una dintre cele mai frecvente astfel de infectii. Multe nu sunt depistate decat la un eventual control de rutina. De aceea, este bine sa il faceti anual, pentru ca si cea mai banala infectie poate sa devina greu de controlat daca nu este tratata la timp.

Un numar din ce in ce mai mare de femei au endometrioza. Care sunt cauzele acestei afectiuni, dar si simptomele?

Cauzele din pricina carora apare endometrioza nu sunt complet cunoscute in acest moment. Dezechilibrul hormonal poate fi una dintre acestea. De asemenea, mostenirea genetica joaca un rol important. Principalele simptome sunt durerile in zona pelvina in preajma menstruatiei, durerile in timpul actului sexual. Nu exista, deci, simptome specifice. De aceea, de cele mai multe ori, endometrioza este descoperita abia cand cuplul isi doreste un copil si nu reuseste sa obtina o sarcina pe cale naturala. Un prim indiciu posibil despre existenta endometriozei este analiza de sange CA 125.

Endometrioza este una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine. Pentru ca nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei, nici nu poate fi prevenita. De cele mai multe ori, este descoperita atunci cand se incearca fara rezultat obtinerea unei sarcini pe cale naturala.

Exista cazuri in care medicii prescriu anticonceptionale in lipsa analizelor hormonale. In ce masura poate afecta administrarea necontrolata organismul femeii?

Este adevarat ca pastilele de ultima generatie sunt din ce in ce mai performante, asta insemnand o cantitate din ce in ce mai mica de hormoni. Cu toate acestea, inainte de administrarea lor, este necesar un consult ginecologic complet, o ecografie a sanilor, un profil hormonal (necesar pentru depistarea eventualelor dezechilibre), o ecografie pentru vizualizarea uterului si o coagulograma.

Aveti o supraspecializare in infertilitate. Care sunt sansele de reusita pentru fertilizarea in vitro (FIV) si care sunt factorii ce tin de aceasta reusita?

Sansele de reusita in procesul de fertilizare in vitro tin de foarte multe lucruri, iar cel mai important dintre acestea este diagnosticul. In functie de diagnostic, se stabileste ulterior tratamentul adecvat si procedura de urmat. Care, trebuie spus, nu este FIV in cazul tuturor cuplurilor care nu pot avea copii. Unele au nevoie doar de administrarea de pastile pentru rezolvarea problemei, altele, de diverse alte proceduri.

Simptome ale perimenopauzei pe care orice femeie trebuie sa le stie

 

Odata cu menopauza, intervin si modificarile. Cat de des ar trebui sa mearga pacientele la control in perioada menopauzei?

Exista o conceptie gresita conform careia, daca se instaleaza menopauza, nu mai este nevoie de vizita la medicul ginecolog. Nimic mai gresit. O femeie care a intrat la menopauza trebuie sa mearga cel putin la fel de des (o data pe an) la medicul ginecolog ca o femeie aflata inca la varsta reproductiva. Asta pentru ca la menopauza se produc multe dezechilibre hormonale care trebuie atent monitorizate si tinute sub control. Din pricina acestor dezechilibre, aceasta este varsta la care pot aparea tot felul de probleme de sanatate, unele dintre ele destul de grave.

Multe persoane considera ca frigul duce la aparitia cistitei. In ce masura este adevarata aceasta conceptie larg raspandita?

Cistita nu are nicio legatura cu frigul. Din pricina simptomelor foarte asemanatoare, cistita este deseori confundata cu anexita. Insa cistita reprezinta inflamarea vezicii urinare din pricina unei infectii bacteriene si se trateaza numai de medicul specialist cu antibiotice. Diagnosticul corect al cistitei se pune pe baza unui sumar de urina si a unei uroculturi. In niciun caz nu trebuie tratata acasa cu remedii naturiste pentru ca, desi simptomele pot disparea, este numai o chestiune de timp pana cand va reaparea.

Ruxandra Dumitrescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.