Dr. Anamaria Ciubara este medic specialist psihiatru la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” si conferentiar in cadrul Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati. Din interviul pe care ni l-a acordat am vrut sa aflam care este momentul in care ar trebui sa apelam la un psihiatru, dar si care sunt cauzele depresiei sezoniere, tocmai pentru ca ne aflam in perioada in care se manifesta cel mai des.
De curand, a fost implicata in implementarea unui proiect care viza reintegrarea sociala si in campul muncii a persoanelor cu dizabilitati psihiatrice si sustine ca la nivel aplicativ sunt inca multe lucruri de facut pentru acesti pacienti, dar situatia este intr-o continua imbunatatire.
Farmacia Ta: Care este momentul in care ar trebui sa apelam la medicul psihiatru? Este necesar sa fim trimisi de medicul de familie?
Dr. Anamaria Ciubara: Momentul cel mai bun pentru a va adresa medicului psihiatru este atunci cand constientizati ca ceva nu este in regula, ca ceva nu mai functioneaza cum ar trebui sau atunci cand persoanele din anturaj sesizeaza o diferenta de dispozitie sau de comportament. Fireste, nu este obligatoriu ca prima vizita sa fie la medicul psihiatru, uneori poate fi foarte utila si o vizita la psiholog. Pentru a beneficia de gratuitatea unei consultatii initiale de specialitate, pacientul trebuie sa se adreseze medicului de familie care sa-si decline competenta si sa emita un bilet de trimitere catre medicul specialist.
Epuizarea psihica si fizica, nelinistea, anxietatea pot deveni acute mai ales in sezonul rece. Cum se manifesta depresia sezoniera si ce putem face?
Depresia sezoniera presupune o predispozitie preexistenta a pacientului pentru depresie. Ca si in cazul episoadelor depresive comune, exista o serie de factori declansatori.
Odata cu schimbarea anotimpului, prin scaderea expunerii la lumina si modificarea ritmului circadian, apare o diminuare a unor hormoni si neurotransmitatori precum melatonina si serotonina. Un regim ordonat de viata cu somn suficient, activitate fizica in aer liber, dieta echilibrata, administrarea unor suplimente nutritionale de vitamine si minerale pot preveni depresia sezoniera.
Care sunt principalele probleme ale „omului modern”?
Dezvoltarea multifactoriala a societatii contemporane duce in cadrul sistemului competitional promovat la aparitia unor interactiuni ale individului care pot fi percepute ca agresiuni asupra starii de confort fizic sau psihic. Toate aceste agresiuni asupra „omului modern” duc la instalarea stresului si declansarea intregii cascade de evenimente aferente acestuia.
In era tehnologiei ne punem din ce in ce mai putin mintea la contributie. Cum ne afecteaza acest aspect gandirea si memoria?
Utilizarea abuziva a gadgeturilor este nociva pentru oamenii care au o activitate psihica normala. Cu toate acestea, pentru persoanele cu diferite probleme in sfera psihiatrica, noutatile tehnologice pot ajuta la imbunatatirea functiei cognitive. Tot mai multe metode terapeutice includ utilizarea gadgeturilor in terapia copiilor cu autism sau in terapia pentru diminuarea vitezei de degradare cognitiva in cazul diverselor tipuri de dementa.
Ce putem face pentru a intarzia degradarea memoriei si cam de la ce varsta incepem sa ne confruntam cu aceasta problema?
Degradarea cognitiva poate sa apara, din pacate, chiar si in intervalul de varsta 40-50 de ani. Sunt propuse multiple tehnici la ora actuala, inclusiv cele care se aplica in dezvoltarea cognitiva a copiilor si tinerilor, dar nu toate se bucura de rezultate satisfacatoare. Un rezultat pozitiv, cuantificabil, este influentat puternic de patologia de baza si de evolutia acesteia. Printre exercitiile uzuale de antrenare a memoriei putem enumera cititul, rezolvarea de cuvinte incrucisate, Sudoku.
Exista vreo legatura intre depresie si stres?
Stresul este un sindrom de adaptare la agresiunile mediului. Acest termen a fost introdus de catre Hans Hugo Bruno Selye care defineste stresul ca ansamblul de reactii ale organismului uman fata de actiunea externa a unor agenti cauzali (fizici, chimici, biologici si psihici), constand in modificari morfo-functionale, cel mai adesea endocrine. Prin epuizarea accelerata a mecanismelor adaptative, apar modificari la nivelul psihicului, stresul fiind considerat unul dintre cei mai importanti factori declansatori ai depresiei.
In viata fiecarui om pot aparea traume psihice provocate de intamplari nefericite. Care este aportul psihiatrului in astfel de situatii?
Evenimentele nefericite fac parte din factorii declansatori ai sindroamelor depresive. Preferabil, in evolutia unui astfel de eveniment este sa nu se ajunga la medicul psihiatru, existand programe de protectie specifice care includ consilierea psihologica de specialitate. Daca insa, simptomele depresiei se instaleaza, este necesar sa consultati un psihiatru, deoarece o depresie netratata corespunzator poate duce la multiple efecte negative.
Ruxandra Dumitrescu