Delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora dintre dumneavoastra. Folosit intr-o varietate de retete, acesta este extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.
Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si beta-caroten. Beta-carotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A. Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice.
Dovleacul poate fi consumat:
- copt sau sub forma de placinta;
- crud si ras in salate cu rosii, castraveti, conopida, condimente;
- inabusit in supe;
- sub forma de decoct de seminte;
- suc – folosit in tratarea cancerului, a maladiilor vasculare.
Dovleacul este considerat a fi originar din America Centrala. Seminte ale acestui fruct, datand din anii 7.000 i.e.n., au fost descoperite in Mexic.
Efecte terapeutice ale dovleacului
Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Ele ajuta la:
- eliminarea parazitilor intestinali;
- desfunda vasele de sange;
- regleaza colesterolul;
- stimuleaza activitatea rinichilor.
In curele de cruditati recomandate in cancer, leucemie, scleroza in placi sau diverse boli greu vindecabile, semintele de dovleac sunt de mare ajutor, prin rolul energizant.
Alte beneficii ale dovleacului
- Uleiul de dovleac extras din seminte este recomandat pentru reducerea colesterolului in exces;
- Dovleacul reduce riscul producerii anumitor tipuri de cancer si ofera organismului protectie impotriva bolilor de inima (datorita continutului de antioxidanti);
- Incetineste procesul de imbatranire si ajuta organismul in procesul de regenerare;
- Dovleacul are actiune laxativa, fiind util in dispepsii si constipatii, datorita continutului bogat in magneziu si potasiu;
- Dovleacul copt nu este doar delicios, ci si sanatos pentru cei care sufera de inima.
- Sucul proaspat de dovleac este indicat pentru ulcer si pentru aciditatea marita. Sucul trebuie baut de trei ori pe zi cate 100 de grame, cu o jumatate de ora inainte de mese. De asemenea are proprietati sedative, fiind util in cazul insomniilor.
Dovleacul mai este indicat in: tulburari hormonale sau de comportament la adolescenti, hiperexcitabilitate sexuala (proprietati anafrodisiace); tulburari de menopauza; viermi intestinali.
Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu in cazul arsurilor, inflamatiilor si abceselor. Totodata, o varietate de creme hidratante si anti-rid contin dovleac.
Sfatul nostru privind consumul de dovleac
Multe dintre retetele cu dovleac sunt bogate in colesterol si aceasta, deoarece majoritatea necesita un adaos substantial de oua. Incercati sa gasiti un substitut sarac in colesterol sau reduceti numarul oualelor folosite. Dovleacul este foarte bun in stare naturala. Este sarac in grasimi, are un numar redus de calorii si are un continut bogat de vitamine.
Va prezentam mai jos valorile nutritive ale unei cesti de piure de dovleac:
- Calorii: 80;
- Carbohidrati: 19 g;
- Colesterol: 0;
- Grasimi: sub un gram;
- Potasiu: 588 mg;
- Proteine: 2.4 g.