Doua felii de branza fermentata pe zi ar putea reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 cu 12%, potrivit oamenilor de stiinta. Diabetul apare atunci cand pancreasul nu mai produce insulina si astfel nivelul zaharului din sange nu mai poate fi controlat. Desi se poate trai cu diabet de tip 2 cu ajutorul dietei si tratamentului adecvat, pot aparea complicatii grave.
Cercetatorii britanici si olandezi au analizat dieta a 16.800 de adulti sanatosi si a 12.400 de persoane care sufereau de diabet de tip 2, din 8 tari europene, inclusiv Marea Britanie. In urma studiului publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica s-a descoperit ca aceia care consumau cel putin 55 de grame de branza pe zi prezentau cu 12% mai putine sanse de a dezvolta diabet de tip 2.
Acelasi lucru s-a observat si in cazul persoanelor care consumasera iaurt. Probioticele din branza si iaurt micsoreaza colesterolul si produc anumite vitamine care previn aparitia diabetului. Un rol important il au si vitamina D, calciul si magneziul. Specialistii avertizeaza insa asupra faptului ca nu trebuie sa exagerati consumand lactate, ci trebuie sa aveti o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume si saraca in sare si grasimi.
Ruxandra Raica
Sursa: www.dailymail.co.uk