Se pare ca nu doar alcoolul si tutunul dauneaza sarcinii, ci si cafeaua. Astfel, femeile insarcinate care beau cafea zilnic isi supun copiii unui risc suplimentar de a se imbolnavi de leucemie.
Femeile ar trebui avertizate in privinta consumului de cafea, asa cum se intâmpla cu alcoolul si tutunul, avertizeaza autorii unui studiu, acestia ajungand la concluzia ca, destul de surprinzator, copiii ale caror mame au consumat in timpul sarcinii minimum doua cesti de cafea pe zi prezinta un risc cu 60% mai mare de a se imbolnavi de leucemie.
Autorii studiului cred ca ADN-ul din celulele fatului poate fi modificat de cofeina, ceea ce le face mai sensibile la dezvoltarea tumorilor.
Cercetatorii care au analizat mai mult de 20 de studii existente au descoperit ca bebelusii femeilor care beau cafea in timpul sarcinii au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta leucemie. In cazul mamelor care au baut mai mult de doua cesti pe zi, riscul de leucemie al copiilor este cu 60% mai mare.
Risc majorat cu pana la 72%
Femeile care au consumat patru sau mai multe cesti pe zi, aproape ca-si condamna copiii la aceasta boala, riscul de leucemie crescand pana la 72%, potrivit studiului publicat in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie.
Leucemia este, de departe, cel mai frecvent tip de cancer pe care il pot face copiii. Din fericire, daca este detectat destul de devreme, poate fi tratat cu chimioterapie, ratele de supravietuire fiind in jur de 80%.
In ciuda anilor de cercetare, specialistii nu au gasit, deocamdata, cauza exacta a acestei maladii la copii, iar asocierile facute in trecut intre locuirea in preajma liniilor de inalta tensiune si a centralelor nucleare si imbolnavirea de leucemie au fost considerate ca irelevante.
Studiul concluzioneaza: „Consumul de cafea in perioada sarcinii poate creste riscul imbolnavirii de leucemie a copiilor. Din cauza datelor limitate, este nevoie de mai multe cercetari asupra acestui subiect, pentru a vedea care sunt efectele adverse ale consumului de cafea in asociere cu leucemia la copii”.
Sfatul expertilor
Denis Henshaw, profesor emerit in efectele radiatiilor asupra oamenilor, din cadrul Universitatii Bristol, care nu a fost implicat in cercetare, dar este un expert in domeniu, a declarat: „Nu cred ca femeile ar trebui sa renunte cu totul la cafea in timpul sarcinii, dar ca o masura de precautie ar trebui sa limiteze aportul acesteia. Asta inseamna mai putin de doua cesti pe zi ori chiar reducerea consumului la o ceasca, ocazional. Rezultatele studiului sunt uimitoare”.
„Incidenta cazurilor de leucemie a crescut constant in ultimele decenii. Daca lucrurile se schimba pe termen scurt, trebuie sa luam in considerare unii factori de mediu si este posibil sa fie implicati mai multi. Sunt multe lucruri care nu ne plac: linii de inalta tensiune, câmpuri magnetice, poluare, tot felul de lucruri”, a adaugat Denis Henshaw.
Consumul de cafea este insa unul extrem de popular si in continua expansiune, asa ca renuntarea la acest obicei va fi aproape imposibila. Autoritatile de sanatate publica din unele state sfatuiesc femeile gravide sa se limiteze la 200 mg de cofeina pe zi, echivalentul a unei cesti si jumatate de cafea la filtru sau doua cesti de cafea instant.
Mircea Doaga
Sursa: dailymail.co.uk