Vacanta de iarna aduce cu sine nu doar bucuria reunirii familiei la o masa copioasa, ci si neplacutele kilograme acumulate in urma alimentatiei grase, specifice traditiei romanesti. Pentru ca zilele de concediu au ajuns la final, va pregatiti pentru prima zi de lucru din noul an si observati, cu stupoare, ca fusta si camasa preferate nu vor cu niciun chip sa intre pe dumneavoastra.
In acest caz, se impun masuri urgente si o armata de ambitie si nervi pentru a rezista tentatiilor culinare si sedentarismului. Totul, insa, pentru un scop maret: obtinerea unui corp armonios, tonifiat si recapatarea increderii depline in fortele proprii.
In afara de o motivatie bine conturata in minte, trebuie sa luati in calcul anumite sfaturi pe care vi le oferim pentru a iesi invingatoare din lupta cu kilogramele in plus.
1. Stabiliti o data exacta pentru inceperea dietei
Schimbarea trebuie sa inceapa la o anumita data si nu „candva, anul acesta”, deoarece nu va functiona si, cel mai probabil, veti amana de pe o saptamana pe alta, intrand in capcana delasarii. Notati in calendar zilele pentru fiecare obiectiv pe care doriti sa il realizati. De exemplu: in luna ianuarie va propuneti sa mergeti la sala de fitness de cel putin trei ori pe saptamana, sa faceti cel putin o ora de miscare.
2. Tineti un jurnal
Jurnalele alimentare si listele „to do” sunt extrem de importante pentru planul de scadere in greutate. Scrieti pe hartie toate obiectivele pe care vi le-ati propus si plasati-le intr-un loc vizibil, cum este frigiderul. Acesta este locul ideal si va aminteste in permanenta, in special cand pregatiti cina, ca trebuie sa aveti ambitia sa va tineti de planul stabilit.
3. Eliminati tentatiile culinare
Prajituri, chipsuri, bauturi carbogazoase, carnaciorii si sarmalutele, toba si piftia trimisa de parinti… uitati de ele. Acest pas de eliminare a tuturor tentatiilor din frigider va ajuta foarte mult sa nu va abateti de la scopul dietei. Riscul de a trisa este de zece ori mai mare in cazul in care pastrati aceste bombe calorice, iar asediul frigiderului la ore tarzii din noapte va fi doar o chestiune de timp.
In schimb, inarmati-va bucataria cu alimente sanatoase, bogate in substante nutritive, cum sunt:
- Carnea alba (peste, pui, curcan);
- Fructele proaspete (mere, struguri, portocale);
- Legumele crude (ciuperci, broccoli, dovlecel, fasole verde, ardei gras);
- Gustarile delicioase, lipsite de calorii (batoane de cereale fara zahar, branza de vaci degresata);
- Apa, apa si iar… apa.
Nu trebuie sa va schimbati radical alimentatia din prima zi, ci puteti opta pentru modificari saptamanale:
- Saptamana 1: beti cel putin 10 pahare de apa pe zi;
- Saptamana 2: in loc sa folositi liftul, urcati scarile sau mergeti pe jos o statie;
- Saptamana 3: inlocuiti bauturile carbogazoase bogate in zahar cu sucuri naturale dietetice;
- Saptamana 4: eliminati prajelile;
- Saptamana 5: in una din cele sapte zile ale saptamanii, adaugati o masa vegetariana in alimentatie.
4. Tine prietenii aproape
Nu trebuie sa treceti singuri/e prin acest proces. Marturisiti prietenilor si familiei ce vrei sa realizati si cum va pot ajuta. Comunicarea cu cei din jur va va face sa va simtiti mult mai increzatoari/e si veti fi mult mai motivati/e sa indepliniti obiectivele. Cine stie, poate printre prieteni se numara cineva care va impartaseste dorinta si se poate alatura in lupta contra kilogramelor. Unde-s doi, puterea creste!
5. Stabiliti obiective realiste
Trebuie sa retineti ca cele cateva kilograme in plus nu s-au depus in decursul a doua saptamani, asadar, cu siguranta nu veti scapa de ele in acest interval. Excesul de kilograme s-a castigat treptat, in luni sau poate cativa ani. De aceea, trebuie sa va amintiti tot timpul ca dieta care are ca scop pierderea kilogramelor se va intinde pe o perioada lunga de timp.
De asemenea, este indicat ca aceasta dieta restrictiva sa devina un regim alimentar sanatos, care trebuie mentinut pe tot parcursul vietii.
Paula Rotaru
Sursa: www.shapefit.com