Chiar si un mic disconfort poate fi un semn care anunta o problema mai delicata de sanatate. Barbatii preocupati de sanatatea lor ar trebui sa fie vigilenti la simptomele care ar putea indica posibile afectiuni. Unele dintre ele isi fac simtita prezenta prin anumite semne care ar trebui sa trimita de urgenta persoana la medic.
Unele dintre simptome pot fi subtile si, din acest motiv, nu sunt luate in seama, altele se pot manifesta imediat si dureros. Totodata, exista si afectiuni asimptomatice. Tocmai din acest motiv, este indicat sa mergeti anual la un control medical. In orice caz, daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome, specifice mai ales bolilor care afecteaza domnii, consultati medicul pentru evaluarea starii de sanatate.
Potrivit unui studiu realizat de Academia Americana a Medicilor de Familie, 38% dintre barbati merg la medic doar atunci cand sunt foarte bolnavi sau cand simptomele nu dispar de la sine. Dar sentimentul de a fi sanatos nu este acelasi lucru cu a fi sanatos, iar a astepta ca problema sa se rezolve de la sine ar putea duce la diagnostice tarzii si, ulterior, la complicatii.
-
Durere in piept
Majoritatea oamenilor asociaza durerea in piept cu atacul de cord, dar ar putea fi si cauza unei alte afectiuni. Ar putea fi angina pectorala, astm sau o afectiune pulmonara, de exemplu, pneumonie ori embolism pulmonar. Sau ar putea fi ceva de natura gastrointestinala, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau un ulcer. Toate acestea trebuie investigate de un medic specialist.
-
Prezenta sangelui in urina
Prezenta sangelui in urina este un motiv de ingrijorare. Poate fi un prim simptom al cancerului de prostata sau al prostatei marite. De asemenea, ar putea anunta si un cancer sau pietre la vezica ori rinichi. Afectiunile renale sau leziunile pot duce la prezenta sangelui in urina, dar si inflamatia sau infectia vezicii urinare, rinichilor sau uretrei.
-
Dificultati de respiratie
Respiratia dificila este un alt simptom care poate traduce multe probleme atunci cand vine vorba de sanatatea barbatilor. Ea poate semnala un atac de cord, insuficienta cardiaca congestiva sau o afectiune pulmonara, precum cancerul pulmonar, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), bronsita cronica, emfizemul, astmul sau hipertensiunea pulmonara. Dificultatile de respiratie pot fi asociate si cu anemia.
-
Caderea parului
Pierderea parului este o preocupare comuna a persoanelor de varsta mijlocie. Barbatii care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala sau un eveniment traumatizant isi pot pierde temporar parul, dar acest lucru se poate intampla si daca au fost expusi unui stres emotional sever. Desi face parte din procesul de imbatranire, caderea parului poate fi si un avertisment pentru o problema grava de sanatate, cum ar fi o boala autoimuna (lupusul eritematos), boli cu transmitere sexuala (sifilis), boli tiroidiene sau impetigo.
-
Oboseala
Oboseala implica o lipsa continua de energie, fiind un raspuns normal la anumite situatii, precum stresul, efortul fizic sau lipsa de somn. Cu toate acestea, oboseala poate fi un simptom al unei afectiuni fizice sau psihologice mai grave. Bolile legate de oboseala sunt: cancerul, insuficienta cardiaca congestiva, diabetul, artrita, infectiile, bolile de rinichi sau de ficat. Oboseala poate fi, de asemenea, un semn de anemie, depresie, tulburari de somn sau o disfunctie a glandei tiroide.
-
Starile de ameteala
Ameteala va poate face sa va simtiti nesiguri sau sa aveti senzatia ca se invarte camera in jurul vostru. Starile de ameteala apar atunci cand nu ajunge suficient sange la creier. Acest lucru poate duce la o scadere brusca a tensiunii arteriale sau la deshidratare. Ametelile insotesc adesea probleme de sanatate, cum ar fi gripa, alergiile sau hipoglicemiile. De asemenea, pot fi asociate bolilor cardiovasculare sau accidentului vascular cerebral.
-
Setea excesiva
Pentru a ne mentine sanatatea, trebuie sa ne hidratam corect. Cu toate acestea, setea excesiva poate fi si un indiciu ca suferiti de o anumita afectiune, fiind un simptom proeminent pentru hiperglicemie si, prin urmare, un indiciu ca ati putea avea diabet zaharat sau diabet insipid. Setea excesiva poate descrie si posibile hemoragii interne, infectii severe sau probleme la inima, ficat ori rinichi.
-
Pierderea memoriei
Pierderea memoriei implica mai mult decat faptul ca uitam unde punem cheile. Este o stare caracterizata de un nivel de uitare continua si neobisnuita. Procesul de inaintare in varsta implica o anumita pierdere a memoriei, dar pierderea dramatica indica adesea o boala. Riscurile asociate pierderilor de memorie includ Alzheimer, tumori sau leziuni cerebrale, depresie, encefalita, accident vascular cerebral. Anumite deficiente de vitamine pot duce, de asemenea, la pierderi de memorie.
Aproximativ 70% dintre cazurile de disfunctie erectila sunt cauzate de o alta afectiune, facand ca acest lucru sa fie un semnal de alarma pentru o problema medicala grava. Afectiunile care pot cauza disfunctii erectile sunt: diabetul, bolile de inima, ateroscleroza, afectiunile renale si neurologice, alcoolismul cronic, scleroza multipla si bolile vasculare. Aceste afectiuni influenteaza capacitatea de a atinge erectia din cauza afectarii nervului, musculaturii netede, arterelor si tesuturilor.
Text: Corina Ionescu
Sursa: everydayhealth.com